Ga buss og klær til barnehjem

Med en buss full av klær dro familien Wergeland fra Sløvåg til Kaliningrad. Formål: Gi 150 funksjonshemmede barn nye muligheter.

Publisert Publisert
  • Sigbjørn Linga
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

— Det er bra å se at vi kan gjøre noe for mennesker som absolutt ikke har noe, sier Irene Wergeland. Sammen med ektemannen Hans og hans datter Siv Hege bestemte de for noen måneder siden å ta en annerledes ferietur i år. Trengte buss Bakgrunnen for turen var Cecilie Nordstrøms stiftelse Prosjekt Kaliningrad. NHH-studenten har i flere år arbeidet ved og for flere barnehjem i Kaliningrad. Gjennom sin datter ble Hans kjent med ønsket om et transportmiddel ved Krylova barnehjem.- Vi fikk forespørselen, og jeg sa at en buss kan vi alltids skaffe. Så sjekket jeg med kontaktene mine, og fikk tak i en buss med 48 seter, forteller Hans. Klær samlet på dugnad Hans og Irene sitter i ledelsen i selskapet Wergeland Halsvik AS, og klærne til barna ble skaffet gjennom de rundt 120 ansatte ved bedriften.- De ansatte samlet inn klær som ble sortert, vasket og pakket. Da alt var pakket i bussen, var det åtte ledige seter igjen. Det skal også sendes en container med tolv kubikk fra Bergen fordi vi ikke fikk plass til alt, sier Hans.Også barnevogner og et stereoanlegg ble tatt med. Anlegget ble kjøpt inn etter at to gutter i Lindås samlet inn penger gjennom kakelotteri og vaffelsalg. Reiste tre dager Fredag for tre uker siden satte bussjåfør Hans kursen for Russland sammen Irene, Siv Hege, Cecilie og hennes far, Atle. Turen gikk via Oslo, Karlskrona og Polen.Bestyreren ved hjemmet møtte de gavmilde nordmennene ved grensen. Natt til mandag nådde reisefølget Krylova.Nordmennene fikk ikke sett seg om på hjemmet ettersom flyet hjem gikk allerede mandag. Cecilie og Atle Nordstrøm ble imidlertid igjen for å pakke ut av bussen. - Kommet langt Irene håper de russiske barna får god nytte av gavene.- Jeg håper barna får komme seg litt ut nå. Samfunnet er kommet så langt at det tåler å se en psykisk utviklingshemmet unge. Hjemmet ligger langt inne i skogen, og var i kommunisttiden et sted ungene skulle være bare for å dø.- Dette har vært en kjempedugnad hvor folk har stilt villig opp. Det å gjøre noe sammen og samtidig bidra positivt til andre, er viktig for oss, sier Irene.Til høsten er det planlagt en ny tur til Russland – denne gangen med fly – for å se hvordan tilstanden er på Krylova barnehjem.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Avhengig av gavmildhet

GA BORT BUSS: Hans og Irene Wergeland reiste til Russland for å gi psykisk utviklingshemmede barn en buss fylt med blant annet klær. Her med datteren Elisabeth. Foto: Foto: Arne Nilsen