Evan sladdet Erna i protest

Et bilde som Ægir-eier Ewan Lewis la ut på Facebook av Erna Solberg, er i strid med loven, mener Helsedirektoratet.

MÅTTE FJERNE BILDET: Ewan Lewis (til venstre) fikk pålegg fra Helsedirektoratet om å fjerne bildet av statsminister Erna Solberg som holder et ølglass fra Facebook.
  • Marie Misund Bringslid
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi venter på at det skal komme en endring i forbudet mot alkoholreklame, og da er det frustrerende at at Helsedirektoratet prøver å slå til i siste liten. For meg virker det tåpelig, sier grunnleggeren av Ægir bryggeri Ewan Lewis til Sogn Avis.

Han mottok nylig et langt brev fra Helsedirektoratet med påbud om å fjerne tekst og bilde fra hjemmesiden og Facebook-siden, fordi det er i strid med reklameforbudet som gjelder for alkohol.

Avbildet med ølglass

Bildet av daværende partileder Erna Solberg på valgkampturne i Sogn er ett av flere bilder bryggerieieren har fått påbud om å fjerne. Årsaken er at Solberg er avbildet med et ølglass i hånden.

Tidligere i sommer var Lewis på årsmøtet til Bryggeri- og Drikkevareforeningen i Bergen. Der hørte han blant annet landbruksminister Sylvi Listhaug snakke om reklameforbudet, og den planlagte moderniseringen av dette som regjeringen har foreslått.

— Forbrukerne kan få tilgang til nøktern informasjon om alkoholholdige drikker i kanaler de selv oppsøker, sa Listhaug - og fikk trampeklapp fra årsmøtedeltakerne.

Sladdet bildene

— For mer virker det helt latterlig at Helsedirektoratet bruker tid og ressurser på dette nå, sier Lewis.

Han valgte å sladde bildene det er snakk om - også det av Erna Solberg - og la de ut igjen på siden.

— Jeg regner med jeg hører fra direktoratet om de har problemer med det, sier Lewis.

Ifølge Bryggeriforeningen varslet Sylvi Listhaug på vegne av helseminister Bent Høie at regjeringen vil legge fram et omfattende forslag til endringer som forenkler systemet, og at det er ventet at disse endrinene kan tre i kraft allerede fra årsskiftet.

Forholder seg til gjeldende regelverk

Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Erlend Bø, forklarer at det ennå ikke er vedtatt noen endringer i regelverket, og at Helsedirektoratet må føre tilsyn med det gjeldende regelverket til en hver tid.

— Helsedirektoratet fører tilsyn med at alkollovens bestemmelser om reklame overholdes. I den forbindelse har vi gjennomført et tilsyn med alle norske alkoholleverandørers internettsider, deriblant Ægir bryggeri i Flåm. De har nå fått en advarsel om vedtak, og dersom de ikke endrer nettsidene sine, kan Helsedirektoratet fatte vedtak om retting, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Vinmonopolet vil ikke hete «Polet»

  2. Gin ikke in hos skjenkekontrollen

BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN