Hyllet på hjemmebane, refset i Oslo. Det har vært sterke reaksjoner i Bergen Høyre etter at BT torsdag kunne melde at stortingsrepresentant Peter Christian Frølich har fått betydelig kritikk på Stortinget etter at han som en av ni Høyre-representanter stemte for Aps forslag om å gjøre Bryggen bil— og banefri. Avstemningen var i strid med byrådslederens råd og førte til at KrF trakk seg fra byrådet.

— Det er en betydelig forbauselse på Stortinget at så mange av våre egne folk stemte for. De burde visst konsekvensene, sa blant annet stortingsrepresentant Sigurd Hille (H).

Sendte krass e-post

BT får opplyst at det var kraftig e-postutveksling internt i partiet den dagen nyheten ble kjent. Da bystyregruppen til Høyre og Frp arrangerte felles møte for å diskutere veien videre forrige fredag, var temaet oppe. Der ble det blant annet foreslått at gruppeleder Dag Skansen skulle sende et brev til Høyre sentralt og gi dem klar tilbakemelding på at dette fant de seg ikke i.

I går formiddag sendte gruppeleder Dag Skansen en e-post til Hordaland Høyres stortingsrepresentanter, samt generalsekretær Lars Arne Ryssdal. Der skriver han at det er «svært beklagelig at sentrale politikere uttaler seg i pressen» om denne saken, samt at de som «står frem med kritikken i artikkelen har svært begrenset eller muligens ingen kunnskap om saken når det gjelder hvordan prosessen har foregått.«

- En del reaksjoner

Foruten Sigurd Hille, uttalte også Høyres utenrikspolitiske talsmann, bømlingen Øyvind Halleraker, seg om saken.

— Jeg kan bekrefte at det har vært en del reaksjoner, men vi har bestemt oss for ikke å gå ut i en offentlig debatt om dette, sier Dag Skansen, som i e-posten tilbyr seg å reise til Oslo for å redegjøre om situasjonen i Bergen.

— Hva slags reaksjoner snakker vi om?

— Det sier seg vel selv. Kritikken i artikkelen var veldig skarp. Det er mange meninger fra veldig mange om veldig mye.

Tar Frølich i forsvar

Handlemåten til de ni som trosset sin byrådsleder og stemte for Aps forslag skal ha falt i dårlig jord i Høyre sentralt. Det bekreftet blant annet KrF-leder Knut Arild Hareide til BT torsdag.

— Responsen fra sentrale Høyre-folk til meg er at de har vært mer frustrert over sine egne representanter enn KrF sine, sa Hareide til BT torsdag.

Kritikken har likevel etter det BT erfarer særlig rettet seg mot Frølich. Som stortingspolitiker forventes det at han i større grad stiller seg bak partiets strategiske interesser. At flertallsbyrådet ryker i Erna Solbergs hjemby, pekes på som svært uheldig.

Bystyrerepresentant Robert Monsen er en av dem som har tatt Frølich i forsvar.

— Å la Frølich få skylden for dette er gale. Dette ville blitt drevet frem på akkurat samme måte om han ikke hadde vist seg i denne debatten, sier han.

Avviser all kritikk

I BT-artikkelen forrige torsdag uttalte Høyres innpisker Øyvind Halleraker at han ikke visste at Frølich skulle i bystyremøte da han ga ham fri. Han uttalte også at han flere ganger har gitt Frølich det råd å permittere seg fra bystyret.

«Han er Bergen Høyres førstemann på Stortinget, og det er mer enn nok arbeid med det.«

Uttalelsene skal ha irritert mange i Bergen Høyre. Halleraker selv avviser all kritikk.

— Jeg har kun uttalt meg som innpisker i stortingsgruppen om forhold som gjelder våre representanter. Jeg har ikke kommentert bystyret, byrådet eller enkeltrepresentanter og har heller ikke til hensikt å gjøre det, skriver Halleraker i en SMS til BT.

Gruppeleder Dag Skansen synes lite om uttalelsene fra de Øyvind Halleraker og Sigurd Hille.

— Det er svært beklagelig at sentrale politikere uttaler seg i pressen, sier Skansen.