Nå blir det forskning og ferie

I dag startet Maria Gjerpe dagen med å gi bort 2,7 millioner og få 16.000 kroner i gave.

GAVER OG TAKK: Maria Gjerpe har samlet inn nesten 2,7 millioner til forsøk med en medisin mot ME, i regi av kreftlegene Øystein Fluge og Olav Mella. Til gjengjeld fikk hun ros for sitt engasjement, blomster og en sjekk på 16.000 fra andre ME-syke.
  • Kari Pedersen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Du har fortjent en lang ferie nå, Maria, sa Sigrid Danielsen og overrakte Maria Gjerpe en sjekk pålydende 16.724 kroner. Gaven er samlet inn blant takknemlige pasienter med kronisk utmattelsessyndrom (ME).

Disse pengene har ME-pasient Gjerpe fått streng beskjed om å bruke på seg selv. De siste tre månedene har nemlig Gjerpe brukt all tid på å samle inn penger til andre.

Sluttresultatet for ME-aksjonen MEandYou ble nesten 2,7 millioner kroner.

Les også

Her har Maria akkurat fått sin siste MS-dose.

Les også

Overleger hedret for beste idé

I dag ble pengene overlevert kreftlegene Olav Mella og Øystein Fluge ved Haukeland Universitetssykehus. De to skal bruke de innsamlede millionene på å undersøke om kreftmedisinen Rituximab virker på ME-pasienter.

— Gjør meg stolt

— Dere gjør meg stolt over å være del av denne pasientgruppen og stolt av å være lege, sa Gjerpe da hun overrakte sjekken til de to forskerne.

— Pengene kommer godt med, sa Olav Mella i sin takketale. Totalt vil det koste 22 millioner kroner å gjennomføre en større studie med 140 pasienter på fem ulike sykehus.

Forrige uke ble det kjent at Forskningsrådet vil støtte prosjektet. Derfra ble det søkt om vel 10 millioner, penger som i hovedsak går til å dekke medisinutgiftene. I tillegg er det bevilget penger over statsbudsjettet.

Stener Kvinnsland, toppsjef i Helse Bergen, sluttet seg til de to forskernes takksigelser for det engasjementet Gjerpe har oppvist.

Kvinnsland benyttet samtidig anledningen til å rose Fluge og Mella, som snublet over den mulige ME-medisinen da en ME-pasient ble behandlet med Rituximab mot kreft.

— Jeg er stolt av disse karene som plutselig ser noe og forfølger det funnet, sa Kvinnsland.

Loddtrekning

Fluge og Mella har mottatt 6-700 henvendelser fra ME-pasienter og pårørende som ber om å få prøve Rituximab.

Alle disse, pluss nye som melder seg, vil bli sortert, slik at pasienter med klare ME-symptomer blir skilt ut. Blant disse igjen vil det bli trukket ut 140 pasienter som får delta i den doble blindtesten. Det vil si at verken legene eller pasientene vet om de får narremedisin eller ekte vare.

Studien vil trolig starte tidlig neste år. Først to år etter at siste pasient er ferdigbehandlet, blir det avslørt hvem som har fått hva. Å gjøre Rituximab til standardbehandling ligger med andre ord flere år frem i tid.

Maria Gjerpe har selv deltatt i forsøk med Rituximab. I mars fikk hun siste dose og startet ME-innsamlingen samme dag.

— Jeg ga meg selv 90 dager. Lenger kunne jeg ikke forvente å være frisk.

- Hvordan kjenner du deg nå?

— Jeg kjenner meg helt frisk. Det har jeg gjort i snart et år, sier Maria Gjerpe fornøyd.

Publisert
BT anbefaler

– Bergen er superkult. Vi er spente på mottakelsen.

Onsdag lanseres Uber i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Derfor sirklet politi­helikopter over Bergen

  2. Synne (32) omkom i ulykke: – Hennes kollegaer og Bergen fengsel er preget

  3. De har hatt en elendig sommer: – Verre enn i pandemien

  4. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt

  5. Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

  6. Dalseidtunnelen er open igjen