- Eskil Pedersen er feig

Kurt Oddekalv lenker til nettsted som sprer nazi-propaganda og anklager Eskil Pedersen for feighet.

Publisert Publisert

NAZI-SIDE: Nettstedet som Kurt Oddekalv lenker til her fra Facebook, inneholder nazistisk materiale og innlegg som fornekter holocaust.

  • Eivind Digranes
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lenken ble postet på miljøvernerens Facebook-side tirsdag formiddag, med kommentaren «Her skjer det noe!».

I innlegget, som er postet på bloggen GIABO, blir det oppfordret til å fengsle AUF-leder Eskil Pedersen for å ha flyktet fra Utøya i M/S «Thorbjørn» 22. juli for to år siden. Det refereres også til en anmeldelse på samme grunnlag.

Innleggforfatteren skriver blant annet:

«AUF-formannen (...) overlater de livredde, svømmende ungdommene til sin egen skjebne slik at flere av dem drukner og dør.»

Fornekter holocaust

Nettstedet GIABO inneholder flere innlegg som fornekter holocaust, og linker til nazistisk materiale.

Oddekalv, som er mangeårig miljøforkjemper og leder for Norges Miljøvernforbund, har fått massiv kritikk siden han postet innlegget på Facebook. Over 100 personer har kommentert på innlegget.

«Dette er hets av verste sort. Fysj & fy!»

Les også

- Ap utnytter terrorangrepet

«Tolker dette i beste mening som et utslag av ekstremt dårlig dømmekraft, men det er uansett svært bekymringsverdig at du sprer den typen møkk»

Andre støtter Oddekalv.

«(...) å ytre seg om feigheten til Pedersen må då kunna vera legalt i demokratiske Noreg,» skriver en.

Tar ikke selvkritikk

Kurt Oddekalv står ved innlegget.

— Jeg er ikke alene om å mene at det er en rekke spørsmål som ikke har blitt besvart i denne saken. Den fergen kan ta over 50 personer, og er pansret. Hvorfor plukket de ikke opp de som lå der og druknet? spør han.

Oddekalv er sterkt kritisk til hvordan han mener AUF-ledelsen flyktet fra Utøya.

— Man stikker ikke av fra barn i livsfare når man er leder. Det er direkte feigt. Jeg har hørt historier om barn som skrek etter hjelp på kaien, men den seilte likevel, sier han.

AUF-lederen forlot Utøya sammen med åtte andre i båten. Ifølge Oddekalv burde hele AUF-ledelsen stilles til ansvar for sine handlinger.

— Jeg hadde forventet at det skulle komme en diskusjon om hva som faktisk skjedde i ettertid. Her er veldig mye som har blitt skjult for folket, sier han.

Uvitende om holocaustnekt

Oddekalv mener Pedersen burde ha trukket seg i kjølvannet av 22. juli.

— Han er en voksen mann, og det er en skam at han ikke sluttet i politikken etter terrorhandlingene. Det er sjokkerende at han gjemte seg bak Jens Stoltenberg etter fadesen, sier Oddekalv.

Miljøforkjemperen sier han ikke visste at nettsiden sår tvil om holocaust.

— Jeg vet ikke hvem som står bak siden, og har ikke hatt tid til å sette meg inn i alt det andre innholdet. Selv om man er innom en slik side, betyr ikke det at man er rasist eller nazist, sier han.

Oddekalv mener diskusjonen om nettsiden i seg selv er et sidespor.

— Denne saken er for viktig til å diskutere det. Nettstedet er for meg ganske likegyldig, sier han.

- Handlet på instinkt

Eskil Pedersen ønsker ikke å svare på kritikken.

— Han har ingen kommentar til saken, sier Trygve Harlem Losnedahl, politisk rådgiver for Eskil Pedersen.

I et intervju med BBC i april i fjor, sa AUF-lederen at han handlet som mange andre ville gjort i ekstreme situasjoner.

— Man handler på instinkt. Jeg gjorde som jeg ble fortalt og gikk om bord i båten, med bakgrunn i den informasjon jeg hadde på det tidspunktet, sa han da.

Pedersen begrunnet valget med å forlate øyen med at han var Anders Behring Breiviks hovedmål under terrorangrepet, og at alternativene til å reise med båten ikke var spesielt gode.

— Det er svært vanskelig å diskutere de valgene folk gjorde den dagen, og hva som kunne ha blitt gjort annerledes. Det er et hypotetisk spørsmål som bare gir hypotetiske svar, sa Pedersen til BBC.

- Jeg blir opprørt

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, sier han blir opprørt over det Oddekalv har lagt ut, og mener Oddekalv løper både konspirasjonsteoretikere og antidemokratiske krefters ærend.

— Det hevdes at ting blir holdt skjult og at det er ting som ikke er diskutert. Det er skrevet bøker om dette, det er laget tunge rapporter, som Gjørv-kommisjonens rapport, og grundige intervjuer med dem som var der ute. Dette har vært diskutert. Ledelsen i AUF hadde et intervju med TV 2 kort tid etter terrorhandlingene der de snakket om det de gjorde og tenkte på Utøya, sier Johansen til BT.

Han legger til at Eskil Pedersen er leder i en ungdomsorganisasjon som var på sommerleir, ikke en militær organisasjon.

— Kurt Oddekalv bidrar til at mange ungdommer som sliter med å komme videre kan få skyldfølelse i forhold til handlinger og tanker de hadde på Utøya. Det er bare én gjerningsmann. Det er bare én som har det hele og fulle ansvaret for at 69 ungdommer ble drept på Utøya. Alle AUF-erne som var der er helter, det burde voksne mennesker som Kurt Oddekalv anerkjenne, sier Johansen, og legger til:

— Ingen bør unnskylde at de lever. Gjerningsmannen uttalte i forbindelse med rettssaken at han ønsket å ta livet av Eskil Pedersen. Nå vil jeg oppfordre Kurt Oddekalv og andre til å la Eskil Pedersen og andre overlevende være i fred for slike anklager, slik at de kan gå videre.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Angrer ikke omstridt kronikk

BT anbefaler

Idrettsleder underslo 200.000: – Jeg spilte bort alle pengene

Han led av spilleavhengighet i mange år. Nå har en idrettsleder i Bergen forklart seg om grovt underslag fra…

LES SAKEN