Mattilsynet har aldri sjekket hva kebabkjøttet er laget av

Utelukker ikke at kjøttet som serveres i kebabsjapper og på restauranter også blir gjenstand for DNA-testing.

Publisert Publisert

IKKE SJEKKET: Kebabfarse som dette har aldri vært sjekket av Mattilsynet, som heller ikke prioriterer gatekjøkken i sin første, store DNA-test av kjøtt. Foto: REUTERS

  • Andreas Slettholm
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Etter hestekjøttskandalen som nå rulles oppover store deler av Europa, varslet Mattilsynet i helgen at de vil sette i gang DNA-testing av storfekjøtt i Oslo og andre steder i landet.

Det skjer etter atNorges-Gruppen, Coop, Rema og Ica bekreftet at hestekjøttvar funnet i deres billigprodukter her til lands.

— Vi prøver å ha et så helhetlig blikk som mulig på det som er i det norske markedet, og DNA-tester både frossenprodukter og ferskvare. Vi har innledet samarbeid med de andre nordiske land, og skal utveksle informasjon om hverandres prøvetakning, siden det er mange av de samme produktene som omsettes, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Aftenposten hartidligere skrevet at dette ikkeer praksis i dag, noe bådepolitikere og Forbrukerrådet er overrasket over.

Rundt 50 tester

Det er foreløpig snakk om rundt et 50-talls tester her til lands, og norskproduserte produkter skal også under lupen.

— Testingen vil rette seg både mot innlandsprodusert mat, og mat som er produsert i andre land, sier Edvardsen, som anslår at tilsynet vil komme i gang til 1. mars.

— Det er en del praktiske hensyn som må gjøres, men å bestemme uttaket for testing kan starte ganske raskt, sier Edvardsen.

Det er første gang Mattilsynet gjør dette, og undersøkelsen vil rette seg mot butikkmarkedet.

— I utgangspunktet er dette rettet mot ferdigvarer, og er ment som en kartlegging som skal gi oss en pekepinn. Dette er en ny problematikk for oss, og av det følger en ny måte å jobbe på, sier Edvardsen.

- Har dere noen gang testet kjøttet på gatekjøkken, kebabsjapper og restauranter?

— Ikke med DNA, så vidt meg bekjent. Så langt har våre kontroller der handlet om hygiene, og kontroll for forurensing i prosessen.

Kebab lages vanligvis av lam, kylling eller biff, og et ettertraktet måltid blant Oslos befolkning. En av de store aktørene i Oslo, Bislett Kebab House, solgte aleneSolgte kebab for nesten 60 millioneri fjor.

Fant hest og svin i kebab

Mattilsynet har gjentatte ganger oppdaget til delssjokkerende hygieneforholdpå sine inspeksjoner, men har altså aldri testet hva slags kjøtt det egentlig er snakk om på Oslos serveringssteder.

- Vil dere nå sjekke hva kebabkjøttet er laget av?

— Ikke i utgangspunktet, men på det nåværende tidspunktet utelukker vi ingen ting. Vi prøver å ha en så åpen tilnærming som mulig, sier Edvardsen.

Hestekjøttskandalenhar rammet hamburgerne til Burger Kingi England, Irland og Danmark. I Tyskland er det funnetFant hestekjøtt og svinekjøtt i kebabeni kjølvannet av avsløringene.

Publisert