Ba om å bli fengslet

19-åringen møtte opp i politivakten og ba om å bli satt i varetekt. Senere samme kveld ble han pågrepet etter det han selv hevder var et avbrutt ransforsøk.

FORSVARER: Advokat Egil Jordan på vei inn i fengslingsmøtet i Bergen tingrett i går. Hans klient, en 19-åring fra Bergen, ba selv om å bli varetektsfengslet. Foto: Roar Christiansen

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Onsdag kveld kom 19-åringen inn på en bensinstasjon i Kanalveien, med et munnbind foran ansiktet. Med seg i bukselinningen hadde han et langt, spisst glasskår.

De ansatte på stasjonen ble skremt av opptredenen til 19-åringen, som skal ha oppholdt seg på bensinstasjonen i om lag en halv time. De varslet derfor politiet, som pågrep ham.

Senere har 19-åringen forklart at han hadde tenkt å rane bensinstasjonen, men at han ombestemte seg like før politiet kom. Det skal ha vært tanken på konsekvensene av å begå et ran som fikk ham på andre tanker, ifølge 19-åringens forklaring.

— Redd for å miste kontroll Tidligere samme dag dukket tenåringen også opp i vakten på politistasjonen, og ba om å bli varetektsfengslet. Til politifolkene i vakten ga han inntrykk av at han var bekymret for sin livssituasjon dersom han fikk være på frifot.

19-åringen har fortalt at han er inne i en periode med mye rusmisbruk og psykiske problemer, og at han er redd for å miste kontroll over seg selv.

Tenåringen er allerede tiltalt for et ran og et ransforsøk, etter at han to ganger på en uke skal ha slått til mot en kiosk i Kringsjåveien høsten 2008.

Han skal da ha truet de ansatte i kiosken med henholdsvis en pistol eller pistolkopi, og en kniv. Begge gangene skal han ha kommet inn i kiosken og sagt: «Give me the money».

Mannen ble varetektsfengslet, og senere løslatt.

19-åringen nekter straffskyld for disse forholdene, og for å ha forsøkt å svindle en mobilbutikk med et stjålet bankkort.

Han nekter også for nasking og innbrudd, men innrømmer at han ved flere anledninger har kjøpt eller brukt narkotiske stoffer.

19-åringen er også tiltalt for grovt skadeverk, etter at han i april i fjor tente på en bil i Vaksdal. Dette har han erkjent.

Ingen innvendinger Etter episoden onsdag valgte politiet å ta 19-åringen på ordet, og fremstilte ham i går for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Politiadvokat Katrine Eikestad mener tenåringens egne forklaringer viser at det er fare for at han begår nye straffbare handlinger.

19-åringen samtykket selv til varetektsfengsling, og heller ikke forsvarer Egil Jordan hadde innvendinger.

— Min klient er i en sosialt vanskelig situasjon, og ønsker rett og slett å komme seg inn på et trygt sted, sier Jordan.

Tingrettsdommer Arne Fortun ga politi, forsvarer og siktet medhold i at det er fare for gjentakelse av nye lovbrudd. Dermed fikk 19-åringen viljen sin. Han er varetektsfengslet frem til saken skal opp for retten 1. februar.

— Vi konstaterer at retten mener det foreligger gjentakelsesfare, og har ikke innvendinger mot det, sier Jordan.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Det er trolig det mest forurensende området jeg har vært borti

Tekstilindustrimuseet i Salhus måtte stenge på kort varsel. – Det var ikke ett eneste sted i kjelleren uten…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Eriksen har snakket med lagkameratene

  2. 43 evakuert fra båten, men 27 er igjen. – Eksplosjons­faren vedvarer fortsatt.

  3. «Det var ikke bare viktig for Åsanes prosjekt – det kan fort vise seg å bli helt avgjørende»

  4. Ber om tilgivelse for drap på 6000 sivile for å «fylle kvoten» og få bonuser

  5. I denne vesle elva starta det store industri­eventyret

  6. Måtte fjerne hissig oter: – Den spankulerte inn, pisset på gulvet og la seg til rette