Ble ikke sendt ut fordi han oppførte seg bra

Den trippeldrapssiktede asylsøkeren (30) har siden juli stått i kø for å bli sendt ut av landet.

Publisert Publisert

RANSAKET: Politiet ransaket i går leiligheten til den trippeldrapssiktede 30-åringen. Foto: Monica strømdahl

 • Monica Strømdahl
 • Mathias Vedeler
 • Jenny Dahl Bakken
 • Nina Selbo Torset
 • Hanne Brønmo
 • Andreas Slettholm
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
 1. juli fikk den nå drapssiktede asylsøkeren endelig avslag på opphold i Norge.

Kristin Ottesen Kvigne, Sjef i Politiets utlendingsenhet, sier at mannen har vært klarert for utsendelse i flere måneder, men at han ble nedprioritert fordi han oppførte seg normalt, og det var usannsynlig at han ville stikke av.

- Vi prioriterer dem som har avvikende oppførsel eller er straffedømt. Gjerningsmannen har oppført seg normalt frem til nå, sier Kvigne til Aftenposten.

Les også

Slik skal politiet løse drapsgåten

Det er uvisst om 30-åringen var klar over at han skulle bli sendt ut av landet tirsdag. Politiet gir alltid beskjed til mottakene i forkant av slike pågripelser, men utsendelsen skal holdes hemmelig overfor den det gjelder for å forhindre at de forsvinner under jorden.

Hverken mottaket hvor mannen bodde, Utlendingsdirektoratet (UDI), lokalt politi, eller Politiets utlendingsenhet (PU), sier at de foreløpig har grunn til å tro at mannen tok Valdresekspressen fordi han var varslet om den planlagte pågripelsen.

Minnesamvær

Lensmann Magne Knudsen i Årdal brukte gårsdagens minnesamvær til å understreke at ingen av de andre asylsøkerne må få skyld for ugjerningene.

Fortsatt var det ikke gått et døgn siden den 30 år gamle asylsøkeren gikk på Valdresekspressen i Øvre Årdal. Bevæpnet med kniv drepte han alle de tre som var om bord.

I hovedgaten, mellom kirken og bussholdeplassen, ligger leiligheten sørsudaneren bodde i. Siden august er den blitt brukt til å huse noen av de 150 asylsøkerne som kommunen måtte motta mot sin vilje.

— Vi følte oss ikke beredt til å ta imot et mottak med 150 asylanter, sier ordfører Arild Ingar Lægreid.

Formannskapets nei ble overprøvd av fylkesmannen, og asylmottaket ble opprettet.

En av asylsøkerne er nå trippeldrapssiktet. Han skulle etter planen ha blitt sendt ut av Norge kun timer etter busskapringen.

— Planen var at han skulle bli hentet klokken 05 tirsdag morgen i leiligheten i Øvre Årdal og satt på morgenflyet til Gardermoen. Derfra skulle han bli sendt ut av Norge. Reisen var klarert, bestilt og planlagt, sier lensmannen i Sogndal, Åge Løseth, til Bergens Tidende.

Liten bygd

Kristine Prestetun og Katrine Nundal var jevngamle med Margaret Molland Sanden (19) som ble drept på Valdresekspressen. Sent tirsdag kveld blir de to blant de flere hundre som har bidratt med lys og blomster foran kommunehuset i Årdalstangen.

— Det er forferdelig, det som har skjedd. Og selv om jeg ikke kjente henne så godt, er vi en liten bygd. Så alle kjenner på en måte alle likevel, og alle blir berørt, sier Prestetun.

Møtte forsvareren

Sent i går kveld hadde siktede sitt første møte med sin forsvarer Fredrik Verling på Sandviken psykiatriske sykehus. Der er han innlagt for å gjennomgå en observasjon som skal kartlegge hans mentale helse. Ifølge forsvareren tillot ikke mannens helsetilstand noen langvarig samtale.

- Det ble en kort samtale, hvor vi ikke snakket om hendelsen, men om hvordan han hadde det og veien videre, sier Verling til Aftenposten.

Forsvareren vil ikke si noe om hvordan 30-åringen fremsto, annet enn at han virket sliten.

- Han hadde ikke mye krefter, så vi avtalte å møtes igjen når han er klar for en lengre samtale.

Politiet opplyste i går at det vil bli oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige for å vurdere mannens tilregnelighet.

Kom 9. april

På grunn av den psykiatriske observasjonen er det ikke klart når den siktede vil bli avhørt. Han skal observeres på Sandviken i minst et døgn, opplyste politiet i går.

Det vil være etterforskere fra Kripos som til slutt skal gjennomføre det første avhøret av 30-åringen.

Den antatte gjerningsmannen har vært på transittmottak i Oslo siden han ankom Norge 9. april i år. Da hadde han allerede søkt asyl i Spania, og den norske asylsøknaden ble derfor avvist. Etter Dublin-avtalen skal en asylsøknad alltid behandles i det landet der personen først søker asyl.

I juni svarte Spania bekreftende på at de ville ta imot mannen og behandle asylsøknaden hans. Gjerningsmannen søkte da om utsatt iverksettelse. Avslag på denne utsettelsen kom 29. juli i år, og mannen var uten ankemuligheter.

Skulle aldri vært i Årdal

Frode Forfang, direktør for UDI, forteller at personer med endelig avslag på asylsøknaden «ideelt sett» ikke skal sendes til mottak i distriktene, men forbli på transittmottak på Østlandet.

I løpet av sommeren ble likevel pågangen fra nye asylsøkere så stor at de måtte sende flere som ventet på utsendelse til andre mottak. Blant dem som ble overført var 30-åringen fra Sør-Sudan.

Han ble flyttet til mottaket i Årdal da det åpnet i august i år. De siste månedene bodde han i en hybel i et leilighetskompleks i Øvre Årdal mens han ventet på utsendelsen. Ifølge regionsjefen i Hero, som driver mottaket i Årdal, deltok den siktede i sportsaktiviteter og hyggekvelder ved mottaket.

— Vi tolket det som at han trivdes her, sier Bente L. Dalåker til VG.

Mandag ettermiddag satte han seg på Valdresekspressen mot Oslo, under et døgn før han skulle sendes ut av landet.

Klokken 18.47 kom han ut av bussen med knivskader i halsregionen. Tilbake i bussen lå tre drepte.

30-åringen ble pågrepet av ambulansepersonell og brannvesen på stedet.

Politiet mener at det ikke var noen grunn til å tro at busskapringen var planlagt eller at de burde ha forutsett tragedien. Hverken UDI, politiet eller mottaksledelsen i Årdal har fått noen indikasjoner på at siktede hadde problemer.

Publisert
BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

 2. Smittealarm på nytt cruiseskip

 3. Trafikkulykke på Sandsli

 4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

 5. Fem nye smittet etter Hurtigruten-utbrudd

 6. Døde på sykehuset etter trafikkulykke