Byggebyråkratene trues med torpedoer

To av fem ansatte i byggesaksetaten i Bergen har opplevd truende møter med publikum. Enkelte har også fått drapstrusler.

  • Trond Olav Skrunes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Dette vil vi følge nøye opp internt, eventuelt også gjennom eksterne undersøkelser sier byråd Lisbeth Iversen (KrF) om funnene kommunerevisjonen har gjort i hennes byggesaksetat.

Et ja eller nei på en byggesøknad kan få stor betydning for den enkelte.

Dette er svært alvorlige forhold. De ansattes sikkerhet må vi ta på alvor Lisbeth Iversen

Mer enn hersketeknikker Langt fra alle bergensere tar problemer med byggesaksetaten med fatning, viser undersøkelsen som kommunerevisjonen har gjort i byggesaksetaten i Bergen kommune.

Spørsmålet om truende situasjoner er bare et av mange som rundt 50 ansatte i kommunen har svart på.

I intervjuer og i samtaler har de ansatte fortalt at trusselsituasjonene først og fremst kommer under telefonsamtaler.

Men det forekommer også at truslene oppstår under møter og i kundesenteret.

De ansatte kommunerevisjonen har fått svar på forteller at truende situasjoner i hovedsak dreier seg om utskjelling eller bruk av hersketeknikker. Andre har likevel forklart om langt mer alvorlig innhold.

Trusler om drap, selvmord, bruk av torpedo er blant det de ansatte har opplevd. Noen ansatte forteller også at kunder har sagt at de skulle sørge for at saksbehandleren mistet jobben i Bergen kommune.

Ikke være alene

  • Dette er svært alvorlige forhold. De ansattes sikkerhet må vi ta på alvor. Vi har også rutiner for håndtering av dette, men vi skal etter dette ta en ny gjennomgang, sier Iversen.

Selv om de kommunale saksbehandlerne har opplevd trusler har ikke kommunerevisjonen fått informasjon at de faktisk har blitt utsatt for vold som følge av jobben sin.

Det er også store forskjeller internt i etaten på hvor stort trusselproblemet er.

Over halvparten av dem som er ansatt ved seksjon for private planer forteller at de har opplevd truende situasjoner. Én av tre sier det samme i seksjon for byggesak. Det minst utsatte stedet for dem som jobber med byggesaker i Bergen kommune, er juridisk avdeling. Ingen av dem svarer at de har oppled slike trusler på jobb.

I den samme undersøkelsen svarer et flertall av de ansatte at ledelsen ikke i tilstrekkelig grad har lagt til rette for at truende situasjoner skal bli håndtert. Blant konklusjonene i revisjonsrapporten er at ledelsen må sørge ruiner som sikrer god nok forebygging og håndtering av truende og vanskelige situasjoner.

Dette sier Iversen at de vil gripe tak i.

— Det kan blant annet være at vi blir flinkere til å sette sammen grupper i spesielt krevende og konfliktfylte saker, sier Iversen.

Publisert
BT anbefaler

Kapteinen hyller «Kniklas». Måten han lader opp på, forundrer.

Brann sendte publikum til himmels igjen og igjen og igjen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. MC-ulykke på Voss: – Fremstår som alvorlig

  2. Feiringen ble avsluttet med et smell

  3. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

  4. Da sjefen fikk en telefon, trodde han det bare var tull

  5. Oppunder 300 politi­oppdrag: – Det har vært særdeles travelt

  6. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg