Vant to priser for klimakvoteserie

BTs serie «Spillet om klimakronene» fikk to journalistpriser i kveld.

Publisert Publisert

JOURNALISTPRISER: Under årets SKUP-konferanse fikk BT to priser for klimakvote-serien "Spillet om klimakronene". Foto: Helge O. Svela

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Artikkelserien fikk både SKUP-diplom og årets Internasjonal Reporter-pris.

Årets Internasjonal Reporter-pris ble delt mellom Bergens Tidende for serien «Spillet om klimakronene» og NRK Brennpunkts «Oppgjørets time».

Prisen gikk til de to redaksjonenes journalistikk på handelen med klimakvoter. Prisen er først og fremst en anerkjennelse av to vesentlige og på hver sin kant avslørende bidrag til både norsk og internasjonal klimadebatt, sier juryen i sin begrunnelse.

Kartla alle kvotekjøp

Journalistene Atle Andersson, Eystein Røssum og Lasse Lambrechts står bak BTs serie «Kampen om klimakronene». De kartla alle norske kvotekjøp og gransket bruken av de norske klimamilliardene i en serie artikler.

— Vi ble overrasket over hvor store summer som blir sluset inn i dette systemet, og hvor stor andel av de pengene som går til prosjekter det er grunn til å stille store spørsmål ved, sier Røssum.

- Tvilsom miljøeffekt

Serien viste blant annet at Statoil, gjennom sine kvotekjøp,sponser industri i Mexico som produserer giftige gasser som er ulovlige å produsere i Norge. Om lag 250 prosjekter der Norge har kjøpt klimakvoter ble kartlagt.

— Flere av disse prosjektene har en ytterst tvilsom effekt på miljøet, sier Anderson. Han forteller at de startet prosjektet fordi klimakvotekjøp fra utviklingsland har store penger involvert, men var i svært liten grad belyst i norske medier.

— Vi ønsket å se nærmere på pengeflyten i dette systemet, som er en hjørnestein i norsk klimapolitikk, sier han.

- Setter prisen høyt

Ifølge Internasjonal Reporter går prisen til et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema.

— Vi setter denne prisen svært høyt. Den verdsetter god utenriksjournalistikk, og vinnerne de tidligere årene har vært veldig gode. Vi er også takknemlige for at BT legger til rette for denne type prosjekter, som er tids- og ressurskrevende, sier Anderson.

«Dopingmafiaen» vant

Dagens Næringsliv stakk av med den aller gjeveste prisen, selve SKUP-prisen for 2012, for sitt prosjekt «Dopingmafiaen».

Dagbladets fikk to SKUP-diplomer for prosjektene «Selvforsvar og gamle venner» og «Nerdrum-saken».

Publisert