I fjerde etasje i Kong Oscars gate 15 lukter det him­melsk. Tradisjonell injera — en slags eritreisk lefse - med tilhørende oksekjøtt, grønnsaker og ris, er akkurat servert. Rundt 40 muslimske eritreere er samlet for å markere Id ul-Adha - eller «offerhøytiden».

- Vi savner nok hjemlandet vårt litt ekstra akkurat i dag, sier eritreiske Ferej Mussa, mens tradisjonell musikk strømmer ut av musikkanlegget.

Muslimer over hele verden feirer offerhøytiden i solidaritet med dem som har gjennomført ferden til Mekka i år.

Morgenbønn

For Mussa og rundt 2000 andre muslimer startet gårs­dagen med bønn i Grieghallen.

Etter morgenbønnen sier tradisjonen at de som har anledning, skal gjøre et offer. Det dreier seg oftest om å slakte et dyr som skal deles i tre deler. Én kan brukes av familien, én kan gis som gave og én skal gis til de fattige.

- Vi pleier å invitere naboer, venner og kanskje folk som ikke har så mye, til å dele maten med oss. Da spiser vi gjerne et stort måltid sammen, forklarer styreleder i Bergen moské, Kassim Mohamed Adan.

Viktig møteplass

Og nettopp det hadde Ferej Mussa gjort. Sammen med Hamda Hamda har han koordinert feiringen for de eritreiske muslimene i Bergen i går.

- Vi har booket lokale, handlet inn gaver, invitert folk og delegert oppgaver. Her har alle bidratt, sier Mussa.

Det er liv og røre i festlokalet. Barn og voksne er samlet rundt flere bord. De spiser og prater, og barna venter i spenning på konkurranser og dans som snart skal skje.

- Det er godt å samles og snakke om hva som skjer i Eritrea og med familiene våre, men også å utveksle erfaringer fra Norge, om hvordan vi kan integreres, sier Mussa.

HØYTIDSDANS: Tradisjonell eritreisk musikk fra anlegget trigget dansefoten. -Dans er en viktig del av feiringen, fortalte en av arrangørene, Ferej Mussa, som har vært i Norge i seks år og til daglig studerer farmasi ved Universitetet i Bergen.
eirik brekke