Trener bort psykiske problemer

En ukentlig gruppetrening har ført til at flere pasienter ved Øyane distriktspsykiatriske senter har kommet seg tilbake i arbeidslivet, fått økt selvtillit og mindre angst.

Publisert Publisert

— Før hadde jeg en holdning om at livet var livsfarlig og at hverdagen besto av alt jeg ikke klarte. Treningen har gitt meg mestringsfølelse og har fått meg til å senke skuldrene. Nå fungerer jeg ikke uten, forteller Tor-Espen Mork, som kom seg tilbake i jobb etter å ha gjennomført programmet.

På det lokale treningssenteret på Straume gir Mork alt på steppen. Instruktør og miljøterapeut Camilla Tjugum Søraa lager store sirkler med hendene rundt kroppen.

— Kom igjen nå! Kjempebra jobbet. Tenk om vi kunne tatt så stor plass også i våre egne liv, roper hun og smiler.

Øyane distriktspsykiatriske senter har arrangert ukentlige gruppetimer for pasienter med sosial angst og depresjoner siden 2008. Nå har over 50 personer fullført dagprogrammet, som består av en time trening, etterfulgt av lunsj og samtaleterapi. Målet er økt aktivitet, sosial eksponering og at flere skal komme seg ut i arbeid i stedet for å søke om uførepensjon.

— Ved å forplikte seg til noe en gang i uken, kan de lære seg at det kanskje ikke er så vanskelig å ha faste avtaler eller å være i jobb, sier seksjonsleder Anne-Britt Landro ved senteret.

— Endring tar tid, og for mange er det fristende å avlyse treningen gang etter gang. Vi lærer de at ved å forplikte seg overfor seg selv og gruppen skjer det gradvis en endring i motivasjonen og opplevelsen av tilhørighet. Derfor må de skrive under en avtale om de vil stille på trening. Dette er svært effektivt, sier Landro.

Reduserer angst

Pasientene som deltar på dagprogrammet er i gjennomsnitt med i ett år av gangen. Tilbudet er gratis, og noen av pasientene benytter seg av tilgangen til treningssenteret også utenfor gruppetimene.

— Trening bidrar til å redusere angst, fordi pasientene gjennom trening eksponeres for de samme normale kroppslige reaksjoner som ved symptomer på angst. Vi ser at angstnivået er lavere etter trening, og at mange klarer å være mer til stede i sitt eget liv. I det lange løp har dette ført til at flere har kommet seg ut i arbeidslivet igjen og mange fungerer mye bedre sosialt, forteller Landro.

På Øyane DPS er klokken blitt halv ett og bordet er dekket til lunsj. Det snakkes over bordet. Noen ganger går samtalen tungt, andre ganger lettere. Den nye gruppen har holdt på siden i fjor høst, men i dag har de besøk av tre tidligere medlemmer.

— I dag klarte jeg å se meg selv i speilet mens vi trente. Det hadde jeg aldri klart før, sier den ene av dem som er på besøk.

Fikk et nytt liv

Den tidligere pasienten ønsker å være anonym. Hun sier at hun aldri hadde turt å gå inn på et treningssenter, hadde det ikke vært for programmet. Hun hadde ikke trent på over tyve år, og var svært overvektig. Etter hvert som angsten ble sterkere, spiste hun bare mer og mer medisiner.

Nå veier hun 60 kilo mindre og trener fem ganger i uken. Hun er også tilbake i jobb i halv stilling.

— Jeg har fått et nytt liv, og jeg har utfordret meg selv sosialt. Før turde jeg ikke å si noe, fordi jeg ikke visste hva folk ville svare. Nå snakker jeg fritt, sier hun.

Vil lære andre

Øyane sitt tilbud er det eneste av sitt slag i Bergen og gjelder for pasienter i kommunene Askøy, Fjell, Øygarden og Sund.

Nå vil senteret holde foredrag for andre institusjoner i bergensområdet basert på sine erfaringer.

— Noen spør; er det så enkelt? Ja, det kan være det. Trening, luft og det å være ute blant andre er medisin uten bivirkninger, sier Landro.

Hans Olav Instefjord, divisjonsdirektør for Psykiatrisk divisjon sier at Helse Bergen har som mål å integrere fysisk aktivitet ved flere av de distriktspsykiatriske sentrene. Bjørgvin er allerede i gang, og Kronstad vil ha dette som satsingsområde når de flytter inn i nye lokaler til neste år.

— Regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge depresjon eller redusere faren for tilbakefall etter en vellykket behandling. Dette har stor betydning ved en lidelse som opptrer hyppig, og der faren for tilbakefall er stor, sier han.

Tor-Espen var spent på om han kom til å klare å fortsette på egen hånd etter endt behandling.

— Men så ble det bare en del av meg. Gruppen ble en god overgang til å komme tilbake til hverdagen og tilbake i jobb, sier han.

TRENING GA GOD PSYKE: En ukentlig gruppetrening ga Tor-Espen Mork økt selvtillit og mindre angst. Dagtilbudet ved Øyane DPS har som mål å få flere ut i arbeidslivet. Foto: RUNE SÆVIG

Publisert