En liten jente smiler med to tenner fra morens armer. Marta ble født i november 2013, og etter bare to måneder søkte Karen Tvedt og mannen Gert Van Rooy om barnehageplass. Den eldste sønnen deres hadde tidligere gått i Kidsa Øvsttun, en barnehage familien var fornøyd med. Nå ville de søke Marta inn samme sted.

Allerede i mai fikk de tilbud fra høsten, men fordi datteren fortsatt var så liten og Tvedt ennå var hjemme, valgte de å søke om permisjon. Dette ble de oppfordret til fra barnehagen, og familien fikk beskjed om at datteren kunne begynne 4. januar.

I flere måneder tenkte de ikke mer over saken. Så, klokken 15.33 fredag 28. november, tikket en e-post inn hos Tvedt: «Dessverre må jeg meddele at vi ikke har plass til ditt barn før 01.08.15».

— Halv fire en fredag ettermiddag var det ingenting vi kunne gjøre. Jeg ble så sint og bekymret at det ødela både nattesøvn og planene for helgen, sier Tvedt.

- Uten alternativer

Bakgrunnen for helomvendingen fra Kidsa er en regelendring som har skapt uenighet mellom private barnehageeiere og byrådet i Bergen.

Kommunen gir ikke lenger tilskudd til private barnehager for å ta inn nye barn i januar. Dette er barn barnehagene kan ta inn uten å heve bemanningen, og byrådet mener derfor at barnehagene kan klare seg uten tilskuddet.

De private barnehageaktørene med Kidsa barnehager i spissen, har svart med å nekte å ta inn barn som står på venteliste.

Marta sto likevel ikke på venteliste. Mor Tvedt er oppgitt over at datteren blir rammet fordi Kidsa skal gjøre et poeng ut av sin uenighet med byrådet. Det aller verste mener moren likevel er at de fikk beskjed så sent.

— Uten barnehageplass kunne vi lett endt opp med at en av oss måtte ta permisjon uten lønn et halvt år. Hadde vi i det minste hørt noe tidligere kunne vi delt opp permisjonen annerledes eller betalt for plassen. En måned før barnehagestart satt vi plutselig der uten alternativer, sier hun.

Beklager på det sterkeste

BEKLAGER: - Her har det skjedd en ganske alvorlig rutinesvikt, sier Trine Samuelsberg, personal- og administrasjonsdirektør i Kidsa barnehager. Hun vil forsøke å hjelpe Karen Tvedt og de andre foreldrene som mistet barnehageplassen.
Ørjan Deisz (Arkiv)

Trine Samuelsberg, personal— og administrasjonsdirektør i Kidsa barnehager, kjente først ikke til saken da BT ringte. Etter å ha undersøkt, legger hun seg imidlertid fullstendig flat.- Her har det skjedd en ganske alvorlig rutinesvikt, og disse kundene har ikke fått den oppfølgingen eller ivaretakingen som de skal. Jeg kan bare beklage på det sterkeste, sier hun.

Samuelsberg sier foreldrene skulle blitt kontaktet allerede i august, da barnehagen bestemte seg for å ikke ta inn nye barn i januar. To andre familier i den samme barnehagen også er rammet.

— Nå vil vi ta kontakt med dem, høre hva de ønsker og gjøre alt vi kan for å finne en god løsning. Jeg skjønner at disse familiene opplever dette som et tillitsbrudd, sier hun.

For andre som eventuelt ønsker barnehageplass i januar, vil hun likevel ikke gjøre unntak. Samuelsberg står fortsatt fast på at det er uaktuelt for dem å ta inn nye barn så lenge kommunen ikke gir ekstra tilskudd.

Ber om redegjørelse

Tvedt har kontaktet Bergen kommune om sin sak. Marianne Boge, leder for fagavdeling for barnehage og skole, sier de er kontaktet av flere foreldre i samme situasjon. Nå har kommunen bedt Kidsa barnehager om en skriftlig redegjørelse.

— Deretter vil vi gjøre en lovmessig vurdering, og sjekke om dette er innenfor barnehageloven.

Charlotte Spurkeland (H), byråd for skole og barnehage, sier at kommunen vil prøve å hjelpe foreldrene.

— Vi sjekker om vi har ledig kapasitet i de kommunale barnehagene til foreldrene som Kidsa har satt i en vanskelig situasjon, sier Spurkeland.

Byråden står samtidig for at det var riktig å fjerne tilskuddet for nye barn etter nyttår.

— Dette har vært en raus ordning, og private barnehager tjener godt. Det er ikke vår oppgave å overføre penger til deres bunnlinje, sier hun.

Skeptisk til Kidsa

Tvedt begynte allerede mandag morgen å lete etter andre barnehageplasser i området. Hun fikk positive svar fra flere, og håper nå at det skal ordne seg. Etter at BT kontaktet Kidsa fikk hun også tilbud om på få tilbake plassen i januar. Hun er ikke sikker på at hun vil det.

— Kanskje kan det være like greit å skifte barnehage, sier hun.