Obduksjonsrapport åpnet for at Monika ble drept

Rettsmedisinerne som undersøkte Monika Sviglinskaja, skal ha konkludert at det var mulig politiet sto overfor et drap.

Publisert Publisert

HENLA: Politiet konkluderte med at intet straffbart hadde skjedd med åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Nå er en mann siktet for drap. Foto: REMI PRESTTUN/SCANPIX

 • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I mars 2012 — fem måneder før politiet konkluderte med at Monika Sviglinskaja (8) trolig tok sitt eget liv - møtte moren Kristina opp til avhør hos politiet på Sotra.

Der fikk hun blant annet vite hvorfor politiet mente å kunne fastslå at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

«Dødsårsak er ifølge obduksjonsrapporten kvelning ved henging», skal moren ha blitt fortalt.

Saken ble til slutt henlagt som intet straffbart forhold.

Kan ikke utelukkes

Men i obduksjonsrapporten, som BT har fått referert innholdet fra, kommer det frem at rettsmedisinerne åpner for at åtteåringens død kan skyldes drap.

«Det kan verken utelukkes eller bekreftes at døden kan skyldes manuell kvelning eller struping, men det er ingen funn som taler for dette», skal ha vært del av rettsmedisinernes konklusjon.

De viser videre til at åtteåringen ikke hadde øvrige skader som tydet på at hun hadde vært i kamp før hun døde.

De legger også til at det synes rimelig å anta at dødsfallet kan skyldes kvelning som følge av henging.

BT vet at Kripos har fulgt opp rettsmedisinernes rapport etter at etterforskningen ble gjenåpnet i vår.

Konklusjonen deres skal være at rapporten ikke konkluderer med at jenten tok sitt eget liv, men at det tvert imot var usikkerhet knyttet til hva som kunne ha skjedd.

Mandat: Finne dødsårsak

BT har vært i kontakt med rettsmedisiner Inge Morild ved Gades Institutt. Han var en av dem som utarbeidet obduksjonsrapporten etter Monikas dødsfall, men ønsker ikke å kommentere saken.

Mangeårig sakkyndig i straffesaker, rettspatolog Ivar Skjåk Nordrum, sier på generelt grunnlag at obduksjonsrapporter som oftest har som formelt mandat kun å fastslå dødsårsak.

— Slik jeg tolker det du forteller meg, kaster denne konklusjonen ikke særlig mye lys over det som vanligvis er det sentrale spørsmålet for politiet: Hva er det som har skjedd? Den verker ekskluderer eller bekrefter noe bestemt fenomen, sier Nordrum.

— Samtidig er det viktig å huske på at det underforståtte mandatet gjerne er litt bredere, og det er for eksempel ikke uvanlig at politiet er til stede under obduksjonen. Da er det gjerne litt dialog, og det kan være at man diskuterer seg imellom, sier Nordrum videre.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og at han kun kjenner Monika-saken fra mediene.

Morens belte rundt halsen

Da Kristina Sviglinskaja kom hjem til sokkelleiligheten på Steinsland i Sund kommune klokken 15.20, 14. november 2011, fant hun datteren død.

Noen hadde i tillegg knyttet flere harde knuter på det cirka fire centimeter brede skinnbeltet som ble funnet rundt jentens hals. En av knutene var knyttet cirka 10 centimeter fra enden av beltet.

I avhør har Kristina forklart at beltet var såpass hardt festet rundt dørhåndtaket, at det tok noe tid å få datteren løs.

Moren kjente igjen det svarte skinnbeltet. Det var hennes eget, og hang vanligvis i et skap i gangen, like ved der Monika ble funnet, har moren forklart.

Avslutningsvis i avhøret i mars 2012 gjorde politiet det klart at etterforskningen ikke ga noen holdepunkter for at Monika ble drept, eller at det hadde skjedd en kriminell handling.

Bistandsadvokat Stig Nilsen ønsker ikke å kommentere BTs opplysninger.

Politiet: Var aldri i tvil

Politiet i Hordaland ønsker i dag ikke å kommentere den opprinnelige etterforskningen av dødsfallet, og viser til at Spesialenheten for politisaker for tiden behandler flere anmeldelser mot politidistriktet.

— I tillegg har Riksadvokaten varslet en uavhengig gransking som gjør at vi ikke har anledning til å kommentere forhold som angår etterforskningen, sier kommunikasjonsrådgiver Gry Halseth i Hordaland politidistrikt.

I mai i år uttalte påtaleleder i Monika-saken, politiinspektør Sidsel Isachsen, følgende om henleggelsen:

— Jeg var aldri i tvil om det var riktig å henlegge. Dette var en svært spesiell sak, sa hun, og fortsatte:

— Nettopp derfor gjennomførte vi en massiv og grundig etterforskning for å opplyse saken best mulig. Etterforskningen pågikk over lang tid, og vi hadde også bistand fra Kripos, sa Isachsen.

I all hovedsak besto bistanden fra Kripos i tekniske undersøkelser av inngangsdøren, får BT opplyst. Der konkluderte for øvrig Kripos med at vindusglasset i døren var knust fra utsiden, sannsynligvis ved hjelp av en øks som ble funnet i gangen.

Politiet konkluderte til slutt med at det sannsynligvis var den lille jenten selv som knuste vinduet.

Den gang uttalte hun også at hun ikke kunne se at bistandsadvokatens anmodning om gjenåpning tilførte saken nye opplysninger.

Senere har politiet innrømmet at det var feil å henlegge saken.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. - Jeg får ikke ro før jeg får vite hva som skjedde

 2. Drapssiktede er tidligere dømt for utpressing

 3. Politidirektoratet oppretter gruppe for gamle saker

 4. Politiet ventet tre måneder med avhør etter mystisk samtale

 5. Her er Facebook-meldingen politiet lot ligge

 6. Syv ting du trenger å vite om Monika-saken

 7. Monikas mor: - Jeg opplevde hele tiden ikke å bli trodd

 8. Fengslet i fire uker

 9. Opprør mot politiledelsen etter Monika-avsløringer

 10. Eksperter: Selvmord blant barn under 10 år er ekstremt sjeldent

 11. Privatetterforsker: Forunderlig at dette kan skje igjen og igjen

 12. - De kom skjevt ut fra starten av

 13. Slik var den hemmelige kontakten