Plutselig forsto legene at Vilde holdt på å dø

Publisert Publisert

OVERLEVDE: Vilde Aspelund Strømme fortalte sin historie til legestudenter i Bergen fredag. Innfelt er et bilde fra Haukeland etter at spesialistene hadde oppdaget at det var noe galt med hjertet. Bildet er med i en dagbok helsepersonellet laget til Vilde. Foto: Anne Berit Guttormsen (innfelt bilde) / Ørjan Deisz

  • Jeg lå våken den natten, sier en av legene. - Fantastisk at hun i det hele tatt kan gå, sier en annen.
  • Ole Valaker
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Les også:

Les også

Sjokkstart på legestudiet

— Tusen takk for at jeg lever! utbryter Vilde Aspelund Strømme (15) fra Åsane.

Applausen runger i auditoriet i undervisningsbygget på Haukeland universitetssykehus.

«Like før det glapp»

Med rundt 200 lege- og tannlegestudenter som tilskuere har Vilde nettopp møtt sine redningsmenn og -kvinner fra Haraldsplass diakonale sykehus. Hun svevde mellom liv og død i sommer etter å ha blitt kritisk syk i løpet av kort tid 7. juli.

Anestesioverlege Anne Berit Guttormsen bruker Vildes historie til å teste de nye studentene. Det er en historie som har berørt selv garvede leger.

— Jeg lå våken den natten. Hun var så ung og så syk. Det var like før det glapp. Jeg har tenkt masse på henne. Det hjalp absolutt å se henne i dag, sier 65 år gamle anestesilegen Anine Bentzon.

STERKT MØTE: - Hun var så ung og så syk, sier anestesilegen Anine Bentzen som fikk pasienten igjen fredag. Den erfarne legen sier at Vildes historie har gjort sterkt inntrykk på henne, og at hun fikk ro i sjelden av å se henne igjen. De to er flankert av foreldrene Kristen Strømme og Janne Aspelund Strømme. Foto: ØRJAN DEISZ

Sjelden hjertesykdom

Vilde hadde vært slapp i et halvt år. Nå hadde hun store problemer med pusten, var blå på brystet og på leppene. Etter å ha vært på legevakten, tok hun antibiotika og hostemedisin, men ble bare dårligere.

— Hun satt med en maske foran ansiktet og pustet tungt. Diagnosen var lungebetennelse. Det var ikke snakk om noe annet. Jeg var overrasket over å høre at det var hjertet, sier Bentzon.

Det var like før det glapp. Jeg har tenkt masse på henne

Anestesilege Anine Bentzon

I grevens tid ble det oppdaget at pasienten hadde en sjelden form for betennelse i hjertemuskelen, myokarditt (se faktaboks).

Myokarditt som ofte underdiagnostiseres, antas å være årsaken til 5-10 prosent av tilfellene med plutselig hjertedød hos unge, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Husker ingenting

Alt er svart for Vilde etter at hun ble lagt i pustemaskin. Hun husker bare at bakken opp til Haraldsplass var tung. Først da hun fikk dagboken som leger og sykepleiere hadde laget, forsto hun alvoret.

— Det kom helt ut av det blå. Og ja, det var fare for livet, sier overlege Guttormsen.

I dagboken skriver en av intensivsykepleierne:

«Du ble først litt bedre etter ankomst, men så ble du dårligere igjen. Vi tilkalte en hjertespesialist som så på hjertet ditt med ultralyd. Han forsto raskt at hjertet ditt var veldig sykt…»

Fordi Vildes hjerte og lunger sviktet brukte legene en maskin som fungerer både som hjerte og lunger. Dagen etter bar veien videre til Rikshospitalet i helikopter.

Da hadde kjæresten og familien allerede reist til Flesland.

Rørt turnuslege

Også turnuslegen Stig-André Normann, den første som tok imot Vilde, ble rørt da de møttes fredag.

REDNINGSMANNSKAPET: Overlege Anne Berit Guttormsen (til venstre), Anine Bentzon og turnuslege Stig-André Normann var alle med i teamet som tok imot Vilde på sykehuset. Foto: ØRJAN DEISZ

— Det er utrolig gripende. Når unge mennesker blir dårlig, går det så fort. Dette var tøft for alle de involverte. Å se at hun i det hele tatt klarer å gå, er helt fantastisk, sier Normann.- Jeg fikk beskjed om at det lå en oransje pasient (i motsetning til rød, red. anm) på et rom. Hun var sammen med moren. Jeg var ikke innstilt på at hun var så dårlig og trengte hjelp fra en overlege, sa han til studentene på Haukeland. Han begynte selv på studiet i 2008.

- Hva kan morgendagens leger lære av dette?

— Man kan lære at man alltid skal se på vitale parametre. Klinisk fremtoning er ikke alltid det avgjørende, sier Normann.

Guttormsen supplerer:

— De kan lære at det som skjer i hjerte og lunger henger sammen, at det som ved første øyekast ser ut som lungesvikt som følge av lungebetennelse kan være noe med hjertet.

Trodde det var pubertetstid

Heller ikke foreldrene forsto noe som helst. De kjenner ingen arvelige årsaker til hjertestansen.

— Vi trodde det var pubertetstid. Hun hanglet i et halvt år. Den siste uken før innleggelse tok det seg opp mye feber, hoste, hovne bein og hodepine. Hun klarte ikke å drikke og spise, sier Janne Aspelund Strømme.

Moren brøt sammen da hun fortalte studentene om dagen livet ble snudd på hodet:

— Det gikk mange timer før jeg skjønte at det var alvorlig. Når barnet ditt blir sykt, går du rett i kjelleren. Vi har grått veldig mye. Samtidig har det gått rett vei og vi har følt oss godt ivaretatt, sier hun og får bifall fra mannen Kristen Strømme som gir «hele systemet terningkast 6».

— Vi har hatt tidenes verste og beste sommer, sier han.

Logoped og medisiner

For familien er historien langt fra over. Etter tiden i respirator går Vilde nå på hjertemedisin og Predmisolon (som hemmer betennelser) og hun overvåkes nøye på Haukeland.

Venninnene må komme på besøk en og en fordi det fort blir «surr i hodet». Vilde har innimellom problemer med å finne de rette ordene fordi hjertesykdommen har gitt forandringer i språksenteret i hjernen. Hun får god hjelp av logoped.

I PUSTEMASKIN: Først etter å ha sett dagboken fra sykehuset skjønte Vilde hvor syk hun hadde vært. Foto: HELSE BERGEN

15-åringen skulle begynt i første klasse på nye Amalie Skram videregående skole i høst, men må nøye seg med en halv time samfunnsfag hver dag.— Du er blitt mye bedre siden august, trøster overlege Guttormsen.

— Hun er en veldig imøtekommende og blid jente som ser positivt på livet, sier legen til BT.

Men inntil videre står livet på vent. Hvis hun går lenger ned enn tredje etasje på sykehuset, piper alarmen. Fredag fikk sin første permisjon. Den varte bare et par timer. Om en drøy uke skal hun på MR-undersøkelse.

— Det er kjedelig her, sukker hun.

Men en vakker dag kan det bli bruk for erfaringene fra hennes livs kamp:

— Jeg vil bli noe med mennesker. Kanskje psykolog, sier hun.

DYREBAR LÆRDOM: Overlege Anne Berit Guttormsen reddet Vilde Aspelund Strømme. Nå bruker hun 15-åringens historie i undervisningen av ferske legestudenter. Foto: ØRJAN DEISZ

Publisert