På kaien ved Ågotnes næringspark står en rekke militære kjøretøyer oppstilt, alt fra stormpanservogner, stridsvogner, feltvogner og ATV-er. Når de beveger seg ut på veiene i området, er det mange nysgjerrige blikk både fra unge og gamle. Slike kjøretøy ser de som oftest bare på TV.

— Dette er de vant til. No problem

Den største militærøvelsen på Vestlandet på 26 år finner sted i disse dager. Alle forsvarsgreiner, inkludert Heimevernet, deltar på det meste med 3.200 soldater, jagerfly, helikoptre, stridsvogner og marinefartøyer. Hæren alene har ca. to tusen personer i sving.

— For oss er det særdeles nyttig å øve i områder vi sjelden er i. Vestlandet er en like viktig del av Norge som resten av nasjonen, sier bataljonssjef Trond Haande i Telemarksbataljonen.

VIKTIG ØVELSE: - Vi må mestre både den vestlandske naturen og klimaet her, sier major David Seppola.
Rune Sævig

Kjøretøyene i Ågotnes næringspark var ikke om bord i brannherjede «Britannias Seaways».

De som tror at de mange soldatene bor på hotell når de er her, må tro om igjen. De fleste bor, sover og spiser i felttelt på Ågotnes.

— Dette er de vant til. No problem, sier major og kompanisjef David Seppola.

Klima-utfordring

Vanligvis hører soldatene hjemme i tørt innlandsklima på Rena i Østerdalen. På Sotra ble de møtt av en blanding av regn, sludd, hagl og snø.

— Vi må beherske å operere i et slikt klima også, sier oberstløytnant Trond Haande.

- Hvilke andre utfordringer støter dere på her?

— Terrenget og infrastrukturen er annerledes. Det gjør at vi må lære oss å bruke kapasitetene våre på en litt annen måte, sier han.

Tirsdag formiddag forberedte mannskapene hans seg på et tenkt angrep mot Skjelanger fort på Holsnøy, mens andre soldater isolerte en tenkt fiende ved Fjell festning. Natt til torsdag skal denne fienden fordrives fra festningen. Torsdag skal «stridshandlingene» være over.

EN PUST I BAKKEN: Mannskaper fra mekanisert infanterikompani 3 tar seg en velfortjent hvil før alvoret begynner.
Rune Sævig