To døde i bussulykke i Sogndal

To kvinner omkom da en svensk turistbuss kolliderte med en norsk lokalbuss i Sogndal mandag.

Publisert Publisert

DØDSULYKKE: To personer omkom da en norsk buss kolliderte med en svensk buss ved Fardal mellom Sogndal og Leikanger. Foto: Christian Blom

 • Jon Tufto
 • Ole Valaker
 • Sofie Svanes Flem
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

30 personer er involvert i frontkollisjonen, ifølge politiet. To kvinner er omkommet, én fra hver av bussene. Begge de omkomne er i 20-årene, opplyser politiet.

— Det er to kvinner som er omkommet: En norsk passasjer fra den norske bussen, og en taiwansk kvinne som var passasjer på turistbussen, sier politiadvokat Jørn Lasse Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Les også

Sogndal har slått krisealarm

I tillegg er to andre kvinner fraktet til Haukeland universitetssykehus i Bergen. Begge er alvorlig skadet, opplyser sykehuset.Seks skadde personer er sendt til sykehuset i Førde. Samtlige er taiwanske turister, opplyser Refsnes. I tillegg får én person legebehandling i Sogndal.

De øvrige involverte er samlet i Sogndal, der kommunen har opprettet et kriseteam.

Ulykken ble meldt klokken 16.58.

Nordmenn til hotell

Per Steinar Sviggum, administrerende direktør i Sogn Billag AS, bekrefter at en av de omkomne var passasjer på en av deres busser. Sogn Billag kjører for Nettbuss. Bussen som var involvert i ulykken, var på vei fra Hella til Sogndal, og hadde syv passasjerer ombord.

— Det var en av disse syv som omkom. De seks andre passasjerene samt sjåføren var ikke alvorlig skadet, og ble fraktet til Sogndal, sier han.

Både sjåføren og passasjerene har blitt fulgt opp av mannskaper fra Nettbuss, opplyser Sviggum.

— Dette er forferdelig tragisk. Vi er jo bevisst på at vi har mange busser på veien og dermed har en viss risiko, men vi håper alltid at vi ikke skal komme utfor sånne tragiske ulykker, sier han.

Asiater hardt skadd

Det var 22 asiatiske passasjerer i den svenske turistbussen. Gruppen var på rundtur i Norge med det svenske busselskapet Bergkvara.

— Det var en buss med en svensk sjåfør som hadde22 asiatiske passasjerer om bord. De var på rundttur i Norge, sier MikaelAndersson, trafikkleder på Bergkvara buss i Kalmar til BT.

— Sjåføren er veldig sjokkert, og jeg vet at detvar veldig hardt skadde passasjerer om bord.

Turistenes ferie skulle egentlig ta slutt i morgen i Oslo,forteller Andersson.

Ulykkesstedet ligger på riksvei 55 ved Fardal mellom Sogndal og Leikanger, om lag en halv mil sørvest for Sogndal sentrum.

— Det er flere hardt skadde, men det også mange uskadde som er sendt til Sogndal, sier redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen på Sola.

De sendte et Sea King-helikoper til stedet. Dessuten fløy tre luftambulanser til stedet.

STYGG ULYKKE: Den ene av bussene ble nærmest knust i sammenstøtet, ifølge øyenvitnet Jakob Aleksandersen. Foto: Privat

Alle rutene knustJakob Aleksandersen bor på Fardal i nærheten av ulykkesstedet, der det er 60-sone. Da han oppdaget utrykningskjøretøy som kjørte forbi, gikk han ut for å se.

— Det er to busser som har kollidert, og det er store skader i front på den bussen jeg ser herfra. Den er helt knust. Alle rutene på den venstre siden av bussen er knust. Jeg tror det er noen som er skadet, sa Aleksandersen like etter kollisjonen.

— Det er mye glass på veien.

Han fortalte at det er mye politi, brannvesen og ambulansepersonell på stedet, og at det ser ut til at de har fått ryddet bussene for mennesker.

— Jeg ser tre ambulanser, tre brannbiler, og politi som dirigerer trafikken. En luftambulanse har lettet nå, og det har kommet en buss, antakeligvis for å frakte bort dem som ikke er skadet.

Stengt vei

Riksvei 55 ved ulykkesstedet blir stengt til klokken 22, opplyser politiet. Dette er en av hovedveiene mellom Østlandet og Vestlandet etter at Gudvangatunnelen ble stengt på ubestemt tid.

Omkjøring skjer via E 39 og RV 5. Politiet får bistand av Statens Havarikommisjon for transport og Statens Vegvesens ulykkesgruppe.

— All erfaring tilsier at det blir stengt en stund. Det er litt kø og fortvilte bilister, sier trafikkoperatør Stian Rosnes.

 • Trafkkmeldinger i Hordaland
 • Trafikkmeldinger i Sogn og Fjordane
  Det er også problemer på fergestrekningen Brimnes - Bruarvik i Hordaland, en av de andre hovedveiene. MF Sogn, den største av de to fergene som trafikkerer strekningen, er ute av spill mandag kveld. Dermed hoper det seg opp, som på søndag.

Det betyr at den eneste frie hovedveien mellom Østlandet og Vestlandet akkurat nå, er Haukelifjell.

Rosnes har følgende råd:

— Folk må tenke alternativt. Se på kartet og kjør der det er naturlig.

Samtidig står Hardangerbroen nesten klar. Den skal åpnes lørdag, og kan ikke brukes ennå.

— Det er nok en del arbeid som gjenstår. Broen og tunnelene må ryddes og gjøres klar for trafikk før det er trygt å åpne, sa trafikkoperatør Randi Solberg til BT i helgen.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

IMG_1196.jpg Foto: Jakob Aleksandersen

IMG_1960.jpg Foto: Christian Blom

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Kåre Ingebrigtsen lander i Bergen i ettermiddag for å bli Brann-trener

 2. 35 festdeltakere i Oslo smittet

 3. Kompisgjengen hadde eigentleg planlagt ein roleg bytur. Så fekk dei greie på skjenkjestoppen.

 4. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

 5. – Det ble en kamp mellom kjærligheten og koronaen

 6. – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.