Steinflak kan ha løsnet

Et stort steinflak kan ha løsnet fra Kjerag og forårsaket ulykken som tok livet av to klatrere.

Publisert Publisert

OMKOM: Ulykken skjedde rundt 200 meter over toppen av uren på Geitaneset ved Kjerag. Foto: JARLE AASLAND

  • Tor Inge Jøssand
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det melder Norges klatreforbund på sine nettsider.

— Årsaken til ulykken vil det ennå ta en del tid å få klarlagt helt ut, men foreløpig tyder mye på at den har sammenheng med et svært stort steinflak som har løsnet fra ruta som ble klatret. Det er et mange meter stort stykke fast fjell som har sviktet. Nøyaktig hvordan dette har skjedd og hvordan den henger sammen med ulykken er det for tidlig å si, melder klatreforbundet.

Bjørn-Eivind Årtun, 45 år og bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Hellandsbygd i Sauda, og Stein-Ivar Gravdal, 37 år, opprinnelig fra Bergen, men i flere år bosatt i Stavanger, omkom i ulykken. De dro ut på en spontan tur tirsdag og ble funnet omkomne fredag.

Les også

Henter omkomne fjellklatrere

Les også

- Et enormt tap

Ulykken skjedde rundt 100 meter over toppen av uren på Geitaneset ved Kjerag. Klatrerne har falt 50-60 meterne fra hylla de var på og ned til de ble hengende oppå hverandre på et lite fremspring. De døde ble hentet ut fra Lysefjorden søndag formiddag av et redningshelikopter fra 330-skvadronen.

Årtun og Gravdal drev isklatring i den 1000 meter høye fjellveggen i Lysefjorden. Politiet etterforsker hva som har skjedd med bistand av Rogaland alpine redningsgruppe.

RESPEKTERT: - Stein-Ivar var en fantastisk fin fyr og svært respektert i klatremiljøet, både fordi han var dyktig, ydmyk og veldig omgjengelig. Dette er et enormt tap for klatremiljøet, sier en av Bergens fremste klatrere, Gunnar Karlsen. Stein-Ivar Gravdal omkom sammen med Bjørn-Eivind Årtun i klatreulykken i Kjerag i Rogaland. Foto: TRYM SÆLAND

Publisert