21-åring tiltalt for voldtektsforsøk

En 21 år gammel mann er tiltalt for voldtektsforsøk av en 15-åring på turstien opp til Hellen festning. Statsadvokaten vurderer å kreve forvaring.

Publisert Publisert

Her på turstien mot Hellen festning ble en 15 år gammel gutt overfalt. Nå er en seks år eldre mann tiltalt for voldtektsforsøk. Foto: LIV OKKENHAUG (ARKIV)

  • Per Lindberg
  • Ørjan Torheim
  • Hans K. Mjelva
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det var lørdag 31. august en 15 år gammel gutt ble angrepet av en mann ved turstien opp mot Hellen festning. 2. september gikk politiet ut og ba om tips i saken.

Kom seg unna

Overfallet skapte frykt blant beboere i strøket som fulgte barn til skolen.

Hordaland statsadvokatembeter har nå tatt ut tiltale mot mannen. Ifølge tiltalen grep han tak i 15-åringen og kastet ham i bakken.

Deretter, ifølge tiltalen, la han seg over gutten og befølte ham i skrittet for å skaffe seg seksuell omgang. 15-åringen kjempet imot og kom seg unna.

— Han (tiltalte, red.anm.) lyktes ikke med sitt forehavende idet NN gjorde motstand og herunder slo til ham i ansiktet, heter det i tiltalten.

Ber om forvaring

Statsadvokaten legger også ned påstand om forvaring med en tidsramme på seks år og en minstetid på fem år.

Fire dager tidligere var mannen på Ikea, ifølge tiltalen. Der fulgte han etter en student til Landås. I Nattlandsveien angrep han mannen og la ham i bakken. Deretter tok han tak i skrittet hans.

— Han fulgte etter mannen helt fra Ikea, på flere busser, helt hjem til mannens bolig på en annen kant av byen,sa Rigmor Isehaug leder for volds- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon til BT tidligere i år.

Voldtok i Kristiansand

For dette tilfellet er 21-åringen tiltalt for brudd på Straffelovens paragraf 200, første ledd, for å ha foretatt seksuell handling mot noen som ikke samtykket til det.

21-åringen er tidligere dømt for å ha voldtatt en ni år gammel gutt i Kristiansand i januar 2010. Gutten var på vei til skolen da han ble overfalt og voldtatt bak en trafokiosk i Vågsbygd.

Etter overgrepet kom han gråtende til skolen, der voksne tok hånd om ham. De kontaktet politiet, som startet etterforskning.

I retten nektet den nå 21 år gamle mannen for overgrepet, men hans DNA ble funnet i guttens undertøy.

- Alvorlige forhold

Eirik Stolt-Nielsen er førstestatsadvokat i Hordaland og har tatt ut tiltalen mot 21-åringen for forholdene i Bergen. Han skal trolig føre saken mot mannen i retten.

— Det fremgår av tiltalen at dette gjelder alvorlige forhold, sier han.

— Han er tidligere dømt for et seksuelt overgrep, det er bakgrunnen for at vi må vurdere å be om forvaring. Hvis han skulle bli ansett skyldig av retten, er det klart at farligheten og gjentakelsesaspektet gir grunnlag for å vurdere forvaring, sier Stolt-Nielsen.

Venter på sakkyndige

Han opplyser at tiltalen er tatt ut før psykiatrisk sakkyndige er ferdige med sin observasjon av 21-åringen.

— Vi har tatt ut tiltalen nå for å få fortgang i saken i rettssystemet. I tillegg hadde vi en frist å forholde oss til for å få med resttiden fra tiltaltes tidligere dom, som han ble prøveløslatt fra.

— Nå venter vi på de sakkyndiges rapport. Den, sammenholdt med det som kommer frem i retten, vil avgjøre hvilken straff vi mener er passende, sier førstestatsadvokaten.

Forvaring

Også 21-åringens forsvarer avventer nå de sakkyndige sin rapport.

— Når det gjelder de faktiske handlingene så er de erkjent av min klient. Så må vi se hva de sakkyndige konkluderer med, før en kan si noe mer om grunnlaget for å ilegge ham forvaring, sier advokat Harald Johannessen.

Spørsmålet sakkyndigrapporten skal gi svar på er hvor stor faren er for at 21-åringen begår nye overgrep.

— Hvis de konkluderer med at det i sterk grad er sansynlig at han vi gjenta handlinger av seksuell karakter, skal retten vurdere om det er nødvendig med forvaring, sier han.

21-åringen ble også underlagt observasjon i forbindelse med saken i 2010. Da ble det konkludert at han var strafferettslig tilregnlig.

— Den gangen var det ikke spørsmål om forvaring, sier Johannessen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

– Jeg har ingen tillit til deg lenger, skrev Gilbert Koomson til Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

  2. Kamelen dømt på alle punkter

  3. – Ingvil Smines Tybring-Gjedde leverte et vitnemål det står respekt av

  4. 124 nye bekreftede koronatilfeller i Norge siste døgn

  5. – Jeg har ingen tillit til deg, skrev Gilbert Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

  6. Farevarsel for kraftige vindkast på Vestlandet