- Når urostiftere er på vei, må vi sende opprørspoliti mot dem

Israel legger skylden for de blodige sammenstøtene på den tyrkiske organisasjonen IHH, en av de seks organisasjonene bak hjelpekonvoien.

  • Aftenposten.no
  • Jørgen Lohne
  • Vibeke Buan
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Soldatene som kom om bord i ble angrepet med kniver, økser (hatches) og jernstenger, og det ble også skutt mot soldatene, hevder Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet til Aftenposten.no.

— Vi vet ikke om det ble skutt med våpen aktivistene allerede hadde, eller våpen som ble tatt fra våre soldater, sier Palmor.

Ifølge Palmor går de siste ubekreftede meldingene ut på at nærmere 20 aktivister er døde, og at fire israelske soldater og rundt 35 aktivister er såret.

Les også

- 14 drept i angrep på Gaza-konvoien

— Ønsket konfrontasjoner Israels talsmann legger ansvaret for det som skjedde, på den tyrkiske organisasjonen IHH, en av de seks organisasjonene som står bak den internasjonale hjelpekonvoien som var på vei mot Gaza med nødhjelpsforsyninger.

— Vi beklager veldig sterkt det som skjedde. Men IHH hadde på forhånd sagt at de ønsket konfrontasjoner, og handlet deretter, med de konsekvenser det fikk, sier Palmor, på telefon fra Jerusalem, til Aftenposten.no.

Greta Berlin, talskvinne for Free Gaza Movement, som er en av de andre organisasjonene bak hjelpekonvoien, avviser imidlertid blankt at noen av aktivistene skal ha angrepet de israelske soldatene.

Venter kritikk - Hva tror du reaksjonene mot Israel blir etter en aksjon som førte til så mange drepte?

— Det blir helt klart massiv kritikk. Det startet allerede før konvoien seilte. Men når urostiftere (rioters, red.anm.) er på vei, må vi sende opprørspoliti mot dem. Og opprørspoliti ser alltid ille ut på TV, svarer den israelske talsmannen.

— Dette blir allerede kalt statlig piratvirksomhet i internasjonale farvann?

— Vi hadde rett til å gå til aksjon i internasjonalt farvann fordi skipene var på vei for å bryte blokaden.

- Fraktes til israelske sykehus

Palmor hadde ikke opplysninger om hvorvidt det kom til konfrontasjoner på flere av de seks skipene som var med i hjelpekonvoien på vei mot Gaza, eller om det var bare på ett.

Han opplyser at alle døde og sårede vil bli fraktet med helikopter til israelske sykehus så fort det lar seg gjøre.

Det har tidligere blitt opplyst at skipene i konvoien skulle bli bragt inn til Haifa av israelerne. Men ifølge Palmor vil de bli bragt inn til Ashdad.

Abbas: - En massakre Palestinernes president mener drapene under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza er en massakre.

— Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

Samtidig ber EUs utenrikssjef Catherine Ashton om en gransking av hva som skjedde da israelske soldater mandag bordet skipene i konvoien. Hun ber også om at grensene til Gaza umiddelbart må åpnes for nødhjelp, andre varer og persontrafikk, skriver NTB.

Israels ambassadører i Tyrkia, Hellas og Sverige er kalt inn på teppet for å forklare hva som skjedde under bordingen av konvoien.

Publisert: