Heldigital bussterminal

90 millioner kroner og ti år etter planleggingsstart står terminal nord ved Bergen Busstasjon flunkende ny og klar til innrykk.

FLUNKENDE NY: Fra fredag 1. februar kan den nye bussterminalen tas i bruk. Foto: RUNE MEYER BERENTSEN

  • Elisabeth Langeland Matre
  • Malin Blom
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag var det offisiell åpning med snorklipp, taler og kanapeer. Fredag 1. februar klokken 06.00 kan Hvermansen benytte seg av den nye terminalen for fullt.

— Det ser veldig greit ut, dette her. Vi tar ikke bussen så ofte til byen, men det er fint med et skikkelig venterom når vi først er her, sier ekteparet Eva og Bjarne Nordvik mens de prøver ut de nye, innendørs benkene.

SKRYT: Ekteparet Bjarne og Eva Nordvik skryter av den nye busstasjonen. Foto: RUNE MEYER BERENTSEN

Litt kluss blir det likevel når de skal ta bussen hjem til Bontveit. De stiller seg pent og venter der det står opplyst at de skal vente, mens bussen forsvinner fra et helt annet sted. Det er bare å løpe til den gamle terminalen.

Ikke et eneste papir

En svær ankomst— og avgangstavle på den ene veggen inne i terminalen gir fine flyplassvibber, selv om du bare skal til Fyllingsdalen eller Fana. Kiosk og toaletter er også på plass.

— Dette blir en heldigital terminal uten et eneste papir, sier direktør i Skyss, Oddmund Sylta.

Han opplyser at det vil være folk til stede som kan hjelpe med billettkjøp og annet den første uken.

— Jeg tror dette systemet skal være rimelig greit å bruke for de aller fleste. Så får vi heller justere litt ut fra tilbakemeldingene vi får etter hvert, sier Sylta.

Systemet er det første av sitt slag i Hordaland. Den neste digitale terminalen kommer ved Lagunen, og skal stå klar til våren.

Fast vakthold

For senterleder ved Bergen Storsenter, Ingunn B. Hansen, er det også en festdag.

— Vi har merket godt på omsetningen vår at terminalen har vært stengt i halvannet år. Nå ser vi frem til at pilene skal peke oppover, sier Hansen.

Hun opplyser også at det vil bli et godt vakthold i det store terminalbygget. I dag blir det for øvrig ballonger og sjokoladekake for de reisende fra klokken tolv og utover.

Eiendomssjef i Hordaland fylkeskommune, Helge Haavardtun, er spesielt fornøyd med at den nye terminalen tilfredsstiller alle krav til universell utforming.

— Nå har vi en terminal som er lett tilgjengelig for alle våre brukere. Vi har også gitt reisende et fint og tørt sted å vente, så de slipper å stå utendørs på perrongen, sier Haavardtun.

Planleggingen av den nye bussterminalen startet allerede for ti år siden, og resultatet er blitt en todelt løsning. Terminal sør, terminal nord og Bybanen i midten, forklarer han.

Forventer flere reisende

— Da terminalen åpnet her i 1956, var det en moderne terminal. Hovedformålet den gang var å samle alle bussene som sto i byen. Nå hadde tiden gått fra den, og derfor har vi foretatt denne oppgraderingen, forteller Helge Haavardtun.

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen tror flere reisende kommer til å velge bussalternativet når forholdene på bussterminalen er utbedret.

— Nå er informasjonen enklere og fasilitetene bedre både for de reisende og sjåførene. Dette er en etterlengtet fornyelse, og endelig har vi fått tilpasset terminalen slik at alle kan bruke den, sier Nilsen.

Bussterminalen har vært stengt siden oktober 2011. Nå venter neste byggetrinn, oppgradering av terminal sør. Det ventes å ta et år, og prislappen er på seksti millioner.

ÅPNET: - Det skal bli enklere og hyggeligere for folk å reise kollektivt, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen. Foto: RUNE MEYER BERENTSEN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

Legevakten svikta då Berit Kvalheim døydde. Det slår fylkeslegen fast.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Plan B ser ut til å bli plan A

  2. To til Haukeland etter ulykke i E16-tunnel

  3. Berit (74) oppsøkte legevakta, men blei ikkje innlagt. Dagen etter døydde ho.

  4. Filmskaparen Øyvind Sandberg er død

  5. – Flaskepant er en fordyrende miljøsvindel

  6. 55 trengte legevakt­hjelp etter fall på glattisen