Tar «Kidsa» til Bergen

Vappusbarnehagene og Regnbuen barnehager er historie. Nå bærer de 28 barnehagene navnet «Kidsa». Slikt skaper debatt i byen uten a-endelser.

ESSENSEN: - Vi har ønsket virkelig å sette fokus på det eneste som betyr noe for alle oss som jobber med barnehager, nemlig ungene. Navnet er essensen i det vi driver med, sier Trine Samuelsberg, personal- og administrasjonsdirektør i Kidsa barnehager.

— Etter at Vappusbarnehagene og Rengbuen barnehager gikk sammen, har vi hatt en lang prosess. Det er etablert en ny organisasjon, og nå synes vi det var på tide å få et felles navn, sier Trine Samuelsberg, personal- og administrasjonsdirektør i Kidsa barnehager.

Jepp, du leste riktig. Oslo-anglisismen «Kidsa» er nå navnet på Bergens største, private barnehageaktør. I dag ble overgangen fra Vappus til Kidsa markert på barnehagekjedens 28 barnehager i Bergen.

- «Kidsa»? I Bergen?

— Ja, det er riktig. Dette er et ord som vokser frem. Et navn vi våger å ta i bruk og som vi våger å ta til Bergen, sier Samuelsberg.

- Hvorfor Kidsa?

— Vi har ønsket virkelig å sette fokus på det eneste som betyr noe for alle oss som jobber med barnehager, nemlig ungene. Navnet er essensen i det vi driver med, sier Samuelsberg.

- Slangpreget og barnslig

— Navnet Kidsa er en slangpreget og barnslig variant som høres svært krampaktig ut, sier Finn-Erik Vinje, språkforsker og professor ved Universitetet i Oslo.

Han mener at navnet avgjort ikke egner seg for en barnehageinstitusjon.

— Det skulle vel høres litt morsomt ut, men det humoristiske vil raskt forsvinne når navnet tas i bruk. Litt orden må det da være, selv i Bergen, sier Vinje.

Gunn Inger Lyse, språkforsker ved Universitetet i Bergen, synes derimot at navnet Kidsa er greit.

— Jeg synes egentlig at navnet var veldig morsomt, sier hun.

Ifølge Lyse er ikke engelske ord noen stor trussel mot det norske språket.

— Nivået av engelske ord i det norske språket holder konstant et ganske lavt nivå, blant annet fordi en del ord også faller ut av språket. Det gjør ingenting å kalle barnehagene for Kidsa, sier hun.

Hipt og vanskelig

De ansatte ble presentert for det nye navnet på en fest rett før helgen

— Noen syntes det var litt kult og hipt. Andre syntes det var litt vanskeligere, sier Trine Samuelsberg. - Jeg ser jo at det diskuteres en del på Twitter.

- Hvilke reaksjoner hadde du forventet?

— Jeg er ganske godt kjent med navneendringsprosesser. Det kommer alltid reaksjoner. Navn er noe som appellerer til det emosjonelle i oss, sier Samulesberg.

- Ikke minst bergensere?

— Ikke minst bergensere. Uansett hvilket navn vi hadde valgt, ville det kommet reaksjoner. Men det skaper engasjement rundt barnehagene våre. Det er bra.

«Vi er kidsa»

Ifølge Bente Gjerde, daglig leder på Kidsa Brønndalen barnehage, går barna nå rundt og synger «vi er Kidsa».

— Vi synes at det er et stilig og slående navn som sier mye om hva vi driver med, sier hun.

Gjerde tror at navnet vil appellere til den yngre foreldregruppen.

— Det er et fremtidsrettet navn, sier hun.

Hva synes du om «Kidsa»? Si din mening i kommentarfeltet!

  1. - BARNSLIG OG KRAMPAKTIG: Språkforsker Finn-Erik Vinje liker ikke det nye navnet. Scanpix

  2. - MORSOMT: Språkforsker Gunn Inger Lyse har sansen for «Kidsa». UiB/arkiv