Bitt av hoggorm på Hardangervidda

Kari Larsen (47) ble bitt av en hoggorm som ingen trodde kunne leve på Hardangervidda.

— Jeg skjønte ikke at det var en hoggorm, for jeg så ingenting. Men jeg merket et stikk og kostet nedi lyngen med hånden. Jeg trodde det var en veps eller klegg, sier Kari Larsen til bt.no.

Hun var på familiehytten for å plukke multer sammen med ektemannen samt barn og barnebarn, da hun ble bitt av hoggormen.

Det underlige er at det på folkemunne lenge har vært ansett som fullstendig umulig for hoggorm å ha tilhold på vidden.

— Jeg har snakket med lokalbefolkningen der oppe, og de sier at det aldri har vært hoggorm her. Jeg har heller aldri hørt om det, sier Kari.

Pustebesvær og vondt i hjertet

Ikke lenge etter bittet fikk hun pustebesvær, høy feber og vondt i hjertet og venstre arm. Likevel tenkte hun at det kunne ha vært et allergisk reaksjon. Dagen etter oppsøkte hun legevakten i Bergen, der ingen trodde at hun kunne ha vært bitt av en orm.

— De sa at det ikke er hoggorm på Hardangervidda, sier Kari.

Likevel fikk hun motgift med en gang.

— Man kan tydelig se at det er to hogg i foten. De som ikke kan se det, burde ikke vært lege engang, sier Kari.

Kan være flere

Mandagen etter kunne fastlegen til Kari bekrefte at hun var bitt av en hoggorm. Nå er hun redd for at det kan være mange ormer på Hardangervidda.

— Da vi var der, var vidden full av multeplukkere. Jeg kan ikke ha vært så uheldig å ha truffet på den eneste, sier Kari.

Hardanger Folkeblad, som opprinnelig skrev om ormebittet, har snakket med Göran Nilson, professor i Zoologi ved Universitetet i Göteborg. Han blir regnet blant de fremste hoggormekspertene i Europa, og bekrefter at det slett ikke er usannsynlig å finne hoggorm på Hardangervidda.

— Det må finnes smågnagere som den kan spise, gjemmesteder som steinrøyser og kratt, og sol som den kan varme seg i. Da er det ingenting i veien for at ormen kan leve fint, sier Nilson til Hardanger Folkeblad.

Han sier at Hardangervidda heller ikke ligger for høyt over havet, og bekrefter at det finnes flere i området når først én er observert.

Skal tilbake

Men Kari Larsen lar seg ikke skremme av ormeopplevelsen, og planlegger å tilbringe hele høstferien der oppe.

— Men da blir det med høye, svarte støvler, sier hun til bt.no.

Kjente du til at det kunne være hoggorm på Hardangervidda? Bruk forumet under!

ORM PÅ VIDDEN: Det har lenge vært opplest og vedtatt at det ikke finnes hoggorm på Hardangervidda. Den myten er nå punktert.

BITT: Selv to uker etter kan man fremdeles se bittet på foten til Kari Larsen.

GIR IKKE OPP: - Jeg skal tilbake til hytten, men neste gang går jeg i gummistøvler, sier Kari til bt.no.