Vil legge e-sigaretter under røykeloven

GJENNOMSLAG: Det var Frp som fikk gjennomslag i regjeringen for at e-sigaretter skal tillates for salg i Norge.
  • Dette blir det nok bred enighet om, men begrunnelsen er for svak, mener rusmiddelforsker.
  • Adrian Broch Jensen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mandag skrev BT om en bussjåfør som

Les også

dampet på en e-sigarett mens han kjørte en buss i rute

. Verken busselskapet Tide eller Skyss hadde på det tidspunktet noe regelverk for bruk av e-sigarett i deres busser.

Flyselskapene har imidlertid innført regler for dette allerede. Pressesjef for flyselskapet Norwegian, forklarer at de følger anbefalingen om å forby e-sigaretter fra interesse— og arbeidsgiverorganisasjonen NHO luftfart.

— Det er vanskelig for kabinpersonalet å skille mellom vanlig røyk og e-sigarett, og det kan oppleves som ubehagelig for andre passasjerer. Vi har imidlertid ikke hatt problemer med dette til nå, sier Charlotte Holmergh Jacobsson.

Men det har andre hatt:

Les også

Røykte e-sigarett og oppførte seg ufint – ble kastet ut av fly

Etter sommeren blir sannsynligvis både fly— og busselskap lovpålagt å forby e-sigaretter uansett.

TILHENGER: Rusmiddelforsker Karl Erik Lund er positiv til e-sigaretter, og mener begrunnelsen for å legge dem under røykeloven er mangelfull.

Møtt med hyllest og motstandTil høsten skal nemlig Stortinget behandle flere forslag fra regjeringen om lovendringer for e-sigaretter. Disse vil på den ene siden gjøre e-sigaretter lettere tilgjengelig, og på den andre begrense bruken.

Ett av forslaget er å lovliggjøre salg av e-sigaretter med nikotin over disk. Her mottar regjeringen støtte fra både Legeforeningen, Helsedirektoratet og Kreftforeningen. Et annet er å begrense bruken av e-sigaretter på samme linje som tobakksprodukter. Begge forslagene har møtt både hyllest og sterk motstand.

Da høringsfristen for forslagene utløp i januar, var det kommet inn 156 merknader, hvorav 106 av disse var fra e-sigarettbrukere. De mener lovendringene vil føre til at dagens brukere av e-sigaretter faller tilbake til vanlig røyk, og at storrøykerne ikke vil la seg friste til å bytte fra tobakk til e-sigaretter. De reagerer blant annet på at mengden nikotin i e-sigarettene vil være for lav (20 mg i henhold til EU-direktivene).

— Debatten er preget av følelser

Blant tilhengerne av et mildere regelverk for e-sigaretter er forskningsleder ved Folkehelseinstituttet, avdeling rusmiddelbruk, Karl Erik Lund. Han er for å tillate salg over disk, og motstander av å legge e-sigaretter under røykeloven.

— Da vi fikk røykeloven i 2004 var begrunnelsen å beskytte befolkningen mot skadelig passiv røyking. En slik begrunnelse har vi ikke i dette tilfellet, sier Lund.

Han henviser til en gjennomgang av forskningsresultater fra The Royal College of Physicians i London som kom ut 28. april i år. Her konkluderes det med at e-sigaretter «slipper ut ubetydelige mengder av nikotin i luften» og at det «ikke er registrert helsevirkninger for personer i nærheten».

— Likevel blir det nok stor oppslutning om å gjøre «damping» ulovlig på lik linje med vanlige sigaretter. Det er fordi det minner for mye om vanlig røyk, og at det føles bakvendt å tillate dette når vi nå har blitt vant til røykfrie lokaler, sier Lund.

Han mener at debatten rundt e-sigaretter er preget av følelser, med aktivister på begge sider som leser forskningsresultater slik man ønsker for å støtte opp om egen sak.

MOTSTANDER: Professor, lege og epidemiolog Preben Aavitsland, mener e-sigaretter bør være helt ulovlig frem til det kan selges som legemiddel.

— Kan gjøre det vanskeligere å slutteProfessor, lege og epidemiolog Preben Aavitsland, mener på sin side at e-sigaretter ikke bør gjøres lovlig i det hele tatt. Vi må i stedet vente på mer og bedre forskning.

— Det er for dårlige bevis for at e-sigaretter er til hjelp for dem som vil slutte å røyke.

Aavitsland jobbet selv i Folkehelseinstituttet frem til 2012, og viser til at flere studier tyder på at bruk av e-sigarettergjør det vanskeligere å slutte med vanlig røyk. Brukere ender i stedet opp med å bruke både tobakk og e-sigaretter.

— Derfor mener jeg at produsentene av e-sigaretter må komme opp med klare bevis for at det fungerer som røykeavvenning, for deretter å søke om å få selge e-sigaretter som et legemiddel. Akkurat slik det ble krevet av produsentene for nikotinplaster og -tyggis.

Det er ennå ikke satt en nøyaktig dato for behandlingen i Stortinget, annet enn at det vil bli sent på høsten.

Publisert
BT anbefaler

Disse koronareglene og anbefalingene gjelder nå

Regjeringen varslet torsdag ettermiddag nye tiltak, anbefalinger og innreiseregler.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Etter nesten 40 år i sjefsstillingen trer han tilbake på grunn av alvorlig sykdom

  2. Utelivsbransjen fikk tre og en halv times varsel om nye tiltak: – Det er respektløst. Dette hadde aldri skjedd med en annen yrkesgruppe.

  3. Går ut med navnet på 38-åring som ble funnet død

  4. Svensker dropper vindkraftplaner i Nordhordland og Gulen

  5. Utagerande 19-åring sett i arresten

  6. Fire til sjukehus etter trafikkulykke