Bittert asylnederlag for SV

Regjeringens nye asylpolitikk er like usmakelig for Siv Jensen (Frp) som den er for Kristin Halvorsen (SV). Av stikk motsatte grunner.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Regjeringen vil gi færre asylsøkere opphold på humanitært grunnlag og innfører krav om fire års arbeid eller studier i Norge for å få tillatelse til å etablere familie. Asylsøkere med endelig avslag kan bli satt i fengsel i påvente av transport ut av Norge.

Frp-leder Siv Jensen fnyser av innstrammingene og mener de ikke vil gjøre noen forskjell. For SV er derimot dreiningen i asylpolitikken svært vanskelig å svelge. Det viste SV-leder Kristin Halvorsen med både kroppsspråk og ordvalg da de rød-grønne partilederne la frem sin nye regjeringsplattform på Soria Moria onsdag.

Hun vedgår at formuleringene ligger tett opp mot innstrammingene som SV tok dissens mot i Stortinget i fjor. Partiet ble altfor lett når det var kjøttvekten som skulle avgjøre, forklarer hun.

Dårlig valg

-Innskjerpingen i asylpolitikken er det tydeligste utslaget av at SVs gikk tilbake i valget. Men skulle vi ha tatt dissens allerede i regjeringsprogrammet for den neste perioden, ville vi ha stengt oss selv ute fra enhver politisk innflytelse på dette feltet, sier Halvorsen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarte innskjerpingen og sa at regjeringen også i tiden fremover vil føre det han kalte «en konsekvent og rettferdig politikk som bygger på rettssikkerhet, og som respekterer internasjonale konvensjoner».

Onsdag hadde Stoltenberg, Halvorsen og Liv Signe Navarsete tatt turen til Soria Moria for å legge frem den nye regjeringserklæringen.

-Vi vil innføre tiltak for å redusere det antallet asylsøkere som åpenbart ikke har grunnlag for opphold. Vi vil også øke bruken av fengsling i de tilfeller der personer som har fått endelig avslag, unndrar seg retur, holder sin identitet skjult eller begår kriminelle handlinger, sa statsministeren.

Les også

- Denne plattformen er også historisk

Kritikk fra Frp

Ikke uventet var Fremskrittspartiet det mest kritiske til regjeringen nye asylpolitikk. Siv Jensen ser ingen reell innstramming i politikken og mener endringene ikke vil bidra til å redusere antall asylsøkere til Norge.

-De virkemidlene regjeringen peker på i denne erklæringen er bagatellmessige, og vil verken føre til redusert tilstrømning til Norge eller økt uttransportering fra Norge, sa Jensen på TV 2s Tabloid.

Høyre-leder Erna Solberg åpner for at de nye virkemidlene kan bidra til å redusere tilstrømningen.

-Det er riktig vei å gå. Men programmet bruker generelle formuleringer. Resultatet avhenger av hvilket innhold man gir dem, sa hun.

Kristelig Folkeparti og Venstre mener på sin side å se en klar innstramming. En samlet opposisjon på Stortinget var uansett lite imponert over Soria Moria 2, og konkluderte ikke uventet med at den er for lite konkret og at mange av forslagene går i feil retning.

Les hele dokumentet her.

Avventer revisjonen

Vern av Lofoten og Vesterålen er et annet internt stridsspørsmål. Her ble løsningen at regjeringen avventer neste års revisjon av forvaltningsplanen før det tas en eventuell beslutning om å starte en konsekvensanalyse, et skritt som ofte munner ut i regulær utvinning og drift etter mange års utredning.

Også SV stiller seg bak denne fremgangsmåten, men understreket at slaget står neste år når den reviderte forvaltningsplanen skal behandles og veien videre stakes ut.

Det skal ikke åpnes for petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.

Selv fremhevet Stoltenberg at regjeringsplattformen for de neste fire årene er gjennomsyret av målet om arbeid til alle, «verdens mest ambisiøse klimapolitikk» og kampen mot fattigdom og sosiale forskjeller.

-Vi er dessuten den første regjeringen som garanterer full sykehjemsdekning. Det er en omfattende reform som vil sette spor etter seg i historien, sa han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hvem skal ut?

  2. - Denne plattformen er også historisk

  1. Kommunevalg 2015
BT anbefaler

– Bergen er superkult. Vi er spente på mottakelsen.

Onsdag lanseres Uber i Bergen.

LES SAKEN