Blir trafikkryss i minst 20 nye år

Det kan ta 20 år å få trafikken på Danmarks plass under jorden, tror byråd Lisbeth Iversen (KrF).

Publisert Publisert
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Kommunens planavdeling har lenge jobbet med en avklaring på om det er realistisk å få flyttet trafikken vekk fra Danmarks plass på kort sikt. Konklusjonen er at det er det ikke.

I høst planlegger byrådet å lyse ut en idékonkurranse for fremtidens Danmarks plass. Men å få trafikken i tunnel er ikke en forutsetning.

— Å få bygget en tunnel er veldig komplisert, og krever hjelp fra staten. Jeg er redd det fort kan ta 20 år før det store grepet er gjort, sier Iversen, som er byråd for miljø og byutvikling.

Les også: Drømmen om Danmark plass

Mindetunnelen, som skulle føre trafikken fra Fjøsanger og under Danmarks plass, er ikke med i Nasjonal transportplan eller Bergensprogrammet. Verken kostnader eller finansiering for den 2,7 kilometer lange tunnelen er avklart.

Bedre med Bybanen

Iversen mener det kan gjøres mye med området mens man venter på tunnel.

— Når Bybanen står klar blir det frigjort en god del arealer. Ikke minst vil butikkene i området få nye og bredere fortau som gjør at de kan henvende seg ut mot gaten på en helt annen måte, sier hun.

Et mål med idékonkurransen vil dessuten være å bedre forholdene for fotgjengere og syklister. En gangtrasé ned mot Solheimsviken er blant planene.

Plansjef Mette Svanes sier at en del av konkurransegrunnlaget vil være at trafikkmengden i Fjøsangerveien skal være omtrent på dagens nivå.

— Å få flyttet veien ligger så langt frem at vi ser på midlertidige løsninger. Vi ønsker å se på hva som kan skape bedre miljø og bedre kommunikasjon på tvers av hovedveien. Et mål er også å få til gode byrom skjermet fra trafikken, sier hun.

Inspirert av Landmark

Parkeringsplassen ved Rema 1000 er et slikt byrom, det er også området rundt bybanestoppet ved Krohnsminde. Planetaten ønsker seg også bedre forbindelse fra Solheimsgaten til Bybanen.

Mandag trykket BT tegningen som arkitekt Ole Landmark laget over den planlagte plassen i 1937. Planen ble påbegynt, men etter hvert ble plassen overtatt av biler. Iversen har latt seg inspirere av Landmarks tegninger.

— Å ja, om jeg har. Jeg har studert kunsthistorie med vekt på bergensk arkitektur. Det hadde vært fantastisk hvis Landmarks prosjekt hadde blitt fullført, sier Iversen.

Dystert for luften

Rolf Enger leder aksjonen Ren Luft Danmarks plass. Han har ikke særlig tro på at aksjonens navn vil bli oppfylt de nærmeste årene.

— Det ser dystert ut. Alle prognoser viser at trafikken bare vil fortsette å øke, og det finnes ikke noen vilje til å begrense den. I tillegg er det store utbyggingsplaner i området, som vil føre til enda mer trafikk. Det planlagte kongresshotellet i Solheimsviken vil dessuten stanse luftgjennomstrømmingen fra sjøen, sier Enger.

Rolf Rasmussen, som leder Ny-Krohnborg velforening, er mer optimistisk. Han husker hvordan det en gang var i strøket

— Min far drev forretning ved Forum. Da var det moderat trafikk og et yrende liv. Jeg tror det kan bli sånn igjen, og at vi skal klare å få vekk gjennomgangstrafikken, sier han.

Hva synes du bør gjøres på Danmarks plass? Legg inn dine kommentarer under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Drømmen om Danmarks plass

BT anbefaler

Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

Smittevernlege Jens Eikås mener turoperatørene og turistene utnytter et smutthull i karantenereglene.

LES SAKEN