– Synet på islam vil bare bli dårligere

Muslimske ledere i Bergen reagerer på at Islamsk råds eneste kvinnelige ansatte bærer nikab.

Publisert Publisert

– MÅ VISE RESPEKT: Worod al-Obaidi leder kvinnegruppen i Abu al-Fadel islamsk kultursenter i Bergen. Hun er kritisk til nikab-bruk i Islamsk Råd, og mener det å vise ansiktet er et tegn på respekt. Foto: Tor Høvik

  1. Leserne mener

Islamsk Råd Norge har ansatt nikabkledde Leyla Hasic (32) for å drive med kommunikasjonsarbeid og IT-drift.

Flere har reagert på nyheten, og debatten har på kort tid blitt landsdekkende. Hasic selv har flere ganger forsvart bruken av heldekkende plagg som nikab og burka, blant annet under Debatten på NRK i oktober.

Worod al-Obaidi leder kvinnegruppen i Abu al-Fadel islamsk kultursenter. De holder til i Kaigaten i Bergen og består av om lag 700 sjiamuslimer. Hun har forståelse for de massive reaksjonene.

– Jeg forstår ønsket om å bruke nikab, og jeg vil ikke krenke hennes rettigheter. Samtidig er det viktig for både nordmenn og andre å se ansiktet til dem man snakker med. Synet på Islam vil bare bli dårligere om en ikke respekterer dette ønsket.

OMDISKUTERT: Noen muslimske land tillater ikke kvinner å bære nikab på offentlige skoler og universiteter. I Frankrike og Belgia er det ulovlig å bruke sløret offentlig. Foto: Reuters/Phil Noble

– Ikke pålagt i Koranen

Blant politikerne som har reagert er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Hun uttalte tirsdag at mange muslimer i Norge ser på plagget som fremmed, og at det skaper større avstand, snarere enn å redusere den.

– Jeg må si meg enig med Helleland. Nikab kan også virke fremmed for mange muslimer. For meg er nikab en tradisjon som er vanligst i Saudi-Arabia, der kvinner ikke har kunnet velge om de vil bruke det eller ikke, sier Al-Obaidi.

Hun og familien flyktet opprinnelig fra Irak og Saddam Husseins regime. Før de kom til Norge bodde de i Saudi-Arabia i fem år.

– Å bære nikab er ikke pålagt i verken Koranen eller Hadith (fortellinger om profeten Muhammad, journ.anm.). Samtidig er plagget regnet som uakseptabelt både i Norge og i flere andre europeiske land. Da mener jeg det er viktig å føye seg etter dette, og la være å bruke nikab i en slik stilling.

Al-Obaidi legger til at om en derimot ønsker å bruke nikab privat, bør en ha mulighet til det.

– Samtidig mener jeg at det å vise ansiktet sitt til dem man snakker med er et tegn på respekt.

– Mer motstand enn nærhet

Gökcen Altinpinar, styreleder i Wergeland Moske og kulturhus i Bergen, ville ikke ansatt en kommunikasjonsrådgiver som bruker nikab.

Kulturhuset har cirka 700 kurdere som medlemmer. Omtrent 550 av disse er muslimer.

– De aller fleste hos oss tenker som meg. Vi er for likestilling, og jeg tror en nikabkledd kommunikasjonsrådgiver vil skape mer motstand enn brobygging, sier Altinpinar.

Han understreker at han er for religionsfrihet, men i en slik stilling bør man formidle åpenhet, og ikke det motsatte, som effekten av nikab kan være.

– Det sier noe om måten hun tenker på. Etter min mening er ikke dette rett person til jobben, sier han.

Les også

Kritiserte Muhammed – truet på livet

KONTRASTER: En kvinne i nikab går på stranden i Alexandria i Egypt. Foto: Reuters/Asmaa Waguih

Islamsk Råd: – Skivebom

Tirsdag kveld gjestet generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, Dagsrevyen. Han mener kritikken mot den nikabkledde ansatte er skivebom.

Ifølge stillingsbeskrivelsen går Hasics jobb ut på å drive kommunikasjonsarbeid, søknadsskriving og IT-drift, skriver NRK.

– Hun skal utføre de løpende oppgavene på kontoret. Det være seg dokumentarbeid og kommunikasjon med medlemmer. Det er ikke hennes oppgave å drive med brobygging og dialog, det har vi andre medarbeidere og en egen dialogkomité for, sier Afsar til statskanalen.

Det får Altinpinar fra Wergeland moské og kulturhus til å reagere.

– Islamsk Råd har gjort en god jobb med å tilsette en kvinne, men når hun ikke kan snakke åpent med andre mennesker, hvordan blir kommunikasjonen da? At hun skal jobbe med kommunikasjon digitalt, gjør ikke at tilsettelsen er riktig, sier han.

FEIL: – Det å vri denne debatten til å si at man vil hemme dialog og brobygging er rett og slett skivebom, sier generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge til NRK. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Publisert