– Fattig jente lurt av mann (23) til å selge sex i Bergen

Jenten (17) sto på Lido-hjørnet i Bergen da politiet fant henne. Nå har statsadvokaten tiltalt en rumensk 23-åring for grov menneskehandel.

Publisert Publisert

FUNNET PÅ HJØRNET: Den 17 år gamle, rumenske jenten ble lurt til eller utnyttet til sexsalg i Bergen, blant annet her på Lido-hjørnet i sentrum. Det mener i hvert fall politiet og statsadvokaten. Nå er det tatt ut tiltale for grov menneskehandel mot en 23 år gammel mann. I oktober 2014 ble jenten oppdaget på Lido-hjørnet av politiet. Hun har senere fortalt om sexsalg.

BT fortalte sist uke historien om to jenter på 16 og 17 år som skal ha blitt fraktet fra Romania til Bergen for å selge seksuelle tjenester.

I jakten på bakmennene har politiet i lengre tid etterforsket to rumenske menn på 23 og 47 år.

Politiet mener mennene har utnyttet eller forledet de to mindreårige jentene til prostitusjon i Bergen.

Les også

– Jeg er ikke et offer, sier norske Celin. Hun lever av å selge sex til bergenserne.

Maksstraff: Ti års fengsel

Nå sier statsadvokaten i Hordaland seg enig i politiets vurdering, i hvert fall for 23-åringens del. I dag ble tiltalen mot ham offentliggjort, signert av førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland. Den gjelder grov menneskehandel av den 17-årige jenten, noe som har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

ORGANISERT KRIMINALITET: Politiadvokat Sylvia Myklebust jobber ved Seksjon for bekjempelse av organisert kriminalitet i Vest politidistrikt. Hun har hatt påtaleansvaret i begge sakene om utnyttelse av mindreårige jenter til prostitusjon i Bergen. Foto: Odd Mehus (arkiv)

Om 23-åringen heter det i tiltalen at han høsten 2014, i «Romania og/eller Bergen», forledet eller utnyttet 17-åringen til prostitusjon - og at han la forholdene til rette for det ved å transportere henne til Bergen.

I Bergen skal 23-åringen også ha organisert oppholdet for jenten, mener statsadvokaten, «hvoretter han på egne eller andres vegne helt eller delvis tok pengene hun tjente på å prostituere seg i Bergen, eller medvirket til dette».

Les også

Her ble sexkunden tatt med buksen nede

Utsatt for menneskehandel før

I tiltalen blir det fremhevet at jenten var i en sårbar situasjon. Hun kom fra fattige kår i Romania og har også tidligere vært offer for menneskehandel.

«Hun kunne ikke språket i Norge og var uten omsorgspersoner, egne midler eller bolig her», står det i anklageskrivet.

Ifølge bergenspolitiets spesialgruppe Exit, som blant annet jobber med menneskehandelsaker, ble en mann i Romania dømt til lang fengselsstraff i en sak som blant annet omfattet utnyttelse av 17-åringen til sexsalg i hjemlandet.

TOK UT TILTALE: Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland har tatt ut tiltalen mot 23-åringen. Han påpeker at jenten (17) kom fra fattige kår i Romania, at hun tidligere har vært offer for menneskehandel og at hun var helt på bar bakke i Bergen – uten verken omsorgspersoner, bosted eller penger. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

– 17-åringen er beviselig utsatt for utnyttelse til sexsalg i Romania. Det er kommet dom på tolv års fengsel mot en av mennene i en stor sak i Romania, sier Sylvia Myklebust, politiadvokat i Exit og påtaleansvarlig for begge tenåringsjentenes saker.

I tiltalen tas det også forbehold om å kreve oppreisningserstatning til 17-åringen.

23-åringens forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall, ønsker ikke å kommentere saken eller tiltalen.

Saken mot den andre rumenske mannen, 47-åringen, skal fortsatt være til påtalemessig vurdering hos statsadvokaten. Han anklages for grov menneskehandel av den 16 år gamle jenten, og for å ha «fremmet andres prostitusjon». Det siste punktet om hallikvirksomhet knytter seg til to voksne, rumenske kvinner.

47-åringen nekter straffskyld.

Publisert