Russejenter ut mot sexifisering og horestempling

De tre russejentene vil ha slutt på hore-stempling og fremstilling av jenter som sexobjekter.

OPPRØRT: Disse russejentene tar sterkt avstand fra innholdet i den omstridte russelåten til «Playboy 2017». - Oppstusset har heldigvis ført til at folk engasjerer seg mot krenkende tekster, sier Anna Moltubakk (fra v.), Andrine Midtgarden og Linnea Wilmot. Rune Sævig

– Hvis det er én kvinnedags-parole jeg kunne gått under, så er det kamp mot objektiseringen av jenter og kvinner, sier Anna Moltubakk.

Hun er én av tyve jenter som er med på russebussen «Optical Illusion». BT møter tre av dem kvelden før den internasjonale kvinnedagen, og midt i støyen rundt russelåten til guttene på «Playboy 2017».

Må nesten spy

– Hva synes dere om den låten?

– Jeg synes overhodet ikke noe om den sangen. Den normaliserer det å gjøre tretten år gamle jenter til sexobjekter, sier Linnea Wilmot, som er russ ved Nordahl Grieg videregående skole.

– Det er slett ikke greit å fremstille jenter slik det ble gjort i den låten, sier Andrine Midtgarden. Hun er elev ved Bergen Private Gymnas.

Anna Moltubakk tar også avstand fra låten.

– Den sangen tar det altfor langt. Den får meg nesten til å spy, sier avgangseleven ved Metis videregående i Bergen.

«Playboy-guttene» skriver nå i et innlegg i BT at de har bedt artistene Solguden og Mannen om å fjerne sangen.

8. MARS: De tre 18-åringene har ikke planlagt å delta i 8. mars-markering, men mener kvinnedagen fortsatt er viktig. – Det er fortsatt likestillingsutfordringer igjen å kjempe for, også for vår generasjon, sier Linnea Wilmot (til v.), Andrine Midtgarden og Anna Moltubakk. Rune Sævig

«Digge damer»

– Jeg kjenner disse russeguttene godt. Jeg vet at de ikke står inne for innholdet i den låten, sier Linnea Wilmot.

Samtidig roser hun jentene på Amalie Skram videregående skole som først rykket ut i BT for å ta et oppgjør med russelåten.

De tre 18-åringene og resten av jentegjengen på «Optical Illusion» har også egne russelåter. Den ene er skrevet av Solguden & Mannen, som også sto bak den kontroversielle sangen til «Playboy 2017». En av linjene er «hundrevis av digge damer, lett å la seg friste».

– Den teksten er helt innenfor. Dessuten er melodien er veldig catchy, slår de fast.

– Vi er jo digge damer. Man kan jo ikke ha en jentebuss uten en sang som dette, sier Anna Moltubakk.

– Mye kødd

Selv om de tar sterkt avstand fra krenkende tekster, synes de mye av kritikken av russelåter skyter over mål.

– Disse låtene må man ta mye en klype salt. Dette er intern humor og det er mye kødd i disse låtene som blir blåst opp i mediene, sier Andrine.

– Men det er altså ikke greit å kødde med 13-åringer og barn på den måten som ble gjort i Playboy-sangen, understreker de.

– Det har heldigvis kommet noe godt ut av alt bråket rundt den russelåten, og det er at folk engasjerer seg mot krenkende og undertrykkende tekster, mener de.

BT var tirsdag i kontakt med flere av jente-russebussene i Bergens-området, men det var bare medlemmene av «Optical Illusion» som sa ja til å stille til intervju.

Horestempel

Ingen av de tre jentene har planlagt å delta under årets 8. mars-markering.

– Jeg har gått i tog tidligere da jeg var mer politisk aktiv enn i år. Kvinnedagen er viktig, og jeg kommer sikkert til å gi en blomst til min mor. Det finnes fortsatt saker som vår generasjon bør være opptatt av, for eksempel å få frem flere kvinnelige ledere i næringslivet, sier Linnea Wilmot, som er medlem av Grønn Ungdom.

Jentene er også opprørt over at synet på unge kvinner som sexobjekter fortsatt er så utbredt, også hos jevnaldrende gutter.

– Jenter blir kalt for horer hvis de har sex med dem de ønsker, sier Linnea Wilmot.

– Ja, de blir også kalt for horer selv om de ikke har sex med en eneste gutt, tilføyer Anna Moltubakk.

– Passer på hverandre

Nå gleder de seg til russefeiring sammen med resten av gjengen som er elever ved en rekke videregående skoler i Bergen. Noen av dem går på yrkesfag og vil bli frisører, andre har valgt realfagsfordypning.

Hvor mye penger de har brukt på russebussen, er en godt bevart hemmelighet. De har skrevet kontrakt på at ingen skal røpe slike detaljer.

– Vi har solgt dopapir, hatt vareopptellinger og jobbet på tivoli for å skaffe inntekter, forteller Andrine Midtgarden.

Anna Moltubakk sier hun har stort utbytte av å være med på russebussen som foreløpig bærer dekknavnet «Optical Illusion». Det såkalte konseptnavnet blir ikke avslørt før russetiden begynner for alvor.

Moltubakk skryter av samholdet blant jentene i bussen.

– Jeg er blitt kjent med mange jenter og kommer til å føle meg trygg gjennom hele russetiden. Alle som er med på bussen kommer til å passe godt på hverandre, sier hun.