– Vi trodde ikke hun skulle være i live

Hundefører Pål Bakken og Tedd (5) fra Norske Redningshunder fant den tyske kvinnen i snøskredet.

Publisert Publisert

AKSJON: Her står Pål Bakken og hunden Tedd i midten. Bildet ble tatt etter at redningsaksjonen var over. Foto: Jim Olav Hansen, Norske Redningshunder

  • Siste: Tilstanden til den tyske kvinnen er stabil, og hun er på bedringens vei, melder Ullevål sykehus torsdag ettermiddag.

Onsdag ettermiddag ble en tysk kvinne tatt av et snøskred vest for Haugastøl. Det var seks tyske turister som befant seg i området da skredet gikk.

Like etter klokken 17 meldte politiet i Nordre Buskerud at en 22 år gammel kvinne ble funnet i live etter å ha ligget under snøen i fire timer.

Kvinnen ble funnet av hundefører Pål Bakken og border collien Tedd (5) fra Norske Redningshunder.

– Det gikk kjapt. Han gjorde funn etter bare åtte minutter og begynte å grave i snøen. Vi trodde ikke at hun skulle være i live, men så at hun pustet da vi hadde gravd henne frem. Det er en følelse som er vanskelig å beskrive, sier Pål Bakken og forteller at dette er første redningsaksjonen til Tedd.

Les også

Tysk kvinne funnet i live etter skred ved Haugastøl

ULYKKE: Politi, ambulanse og brannfolk har rykket ut til ulykkesstedet. Her er nødetatene ved Haugastøl bom på riksvei 7 rundt klokken 14.20 onsdag. Foto: Statens vegvesen (webkamera)

– Sjelden at noen er i live

Meldingen om skredet kom i 13-tiden onsdag. Haugastøl ligger mellom Hallingskarvet og Hardangervidda. Skredet gikk øst for Gråskallen, ganske nær toglinjene til Bergensbanen, og var 75 meter langt og 40 meter bredt.

Redningsarbeidet var svært utfordrende. Det var veldig dårlig vær og rundt 15 kuldegrader i området.

INNE: Pål Bakken og hunden Tedd inne i vokterboligen etter at redningsaksjonen er over. Det var første gang border collien var med i søk. Foto: Jim Olav Hansen, Norske Redningshunder

– Det er sjelden at noen er i livet etter å ligget under snøen så lenge. Men det ser ut til at hun har hatt en luftlomme, samtidig som snøen ikke har vært tettpakket, sier Bakken, som har vært med i Norske Redningshunder i 25 år.

At kvinnen til slutt ble funnet i live, er takket være mange, sier Bakken.

– Alle gjorde en fantastisk innsats. Det er slike redningsaksjoner som gjør det verdt å holde på. Det gir inspirasjon til å bruke enda mer tid på å trene hunden min, sier Bakken.

22-åringen ble fløyet med redningshelikopter til Ullevål sykehus. Onsdag kveld opplyste sykehuset at kvinnen er alvorlig skadet.

Les også

Dag og kameratene hadde drømmedag i fjellet. Plutselig var de i en kamp på liv og død.

OVER: Etter at kvinnen ble gravet frem fra snøen, ble hun tatt med inn i denne vokterboligen. Her er redningsaksjonen over. Foto: Jim Olav Hansen, Norske Redningshunder

– Skal ha skreket

Ifølge Frode Haraldseth, lokallagsleder i Numedal og Midtre Hallingdal lag i Norske Redningshunder, ble kvinnen funnet rundt 1,40 meter under snøen. Han var ikke selv til stede under onsdagens redningsaksjon.

– Hun skal ha skreket til idet de tok henne ut. Man får jo klump i halsen når det er en kollega som finner henne, sier Haraldseth og legger til:

– Det er ikke vanlig at folk overlever etter så mange timer under snøen. I forbindelse med en annen redningsaksjon jeg deltok i, var jeg på plass 25 minutter etter at skredet gikk. Mannen lå bare en halv meter under snøen, men den var kompakt og vedkommende overlevde ikke. Her var snøen luftig, og i tillegg hadde hun en luftlomme, sier Haraldseth.

– Fantastisk samarbeid

Daglig leder i Norske Redningshunder, Jim Olav Hansen, kom til stedet like etter at kvinnen ble funnet.

– Da de konstaterte at hun var i live, var det bare å få henne opp, og så satte Røde Kors i gang med behandlingen i en vokterbolig som ligger like ved. Der var hun til hun ble hentet av helikopteret og fløyet til Oslo, sier Hansen.

Han fremhever det gode samarbeidet mellom Røde Kors, politiet og Norske Redningshunder.

– Det er gripende. Det var nesen til Tedd som viste oss hvor hun var, men det hadde ikke gått uten hjelp fra Røde Kors, politiet og de andre frivillige.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/BT/multimedias/2f2cfa660e0537011363186270e3a64d
Publisert