Blir trolig gravlagt i Bergen

Restene av de 73 tyske soldatene som gikk ned med «U-864», blir trolig gravlagt på den tyske krigskirkegården på Solheim i Bergen.

Publisert Publisert

Den tyske militærattacheen i Norge ventet fredag på den offisielle informasjonen fra Kyst— og Fiskeridepartementet om at ubåten skal heves.

  • Ved heving må selvsagt tyske myndigheter informeres. Dette er å regne som en krigsgrav, og må behandles deretter, sier attacheen, oberstløytnant Rolf Becker.

Overrasket over heving

Han hadde slått seg til ro med at ubåten skulle tildekkes, og var overrasket da nyheten kom om at regjeringen nå likevel går inn for heving. 73 tyske marinesoldater var om bord i «U-864» da ubåten ble senket av en britisk ubåt utenfor Fedje i februar 1945.

Becker tror levningene vil bli samlet i en fellesgrav, og trolig lagt ned ved en eksisterende tysk krigskirkegård i Norge. Da er Bergen et naturlig valg.

  • Jeg kan ikke tenke meg at levningene fraktes til Tyskland. Vi har mange døde soldater i utlandet, og det vanlige er at de ligger i krigskirkegårder der de falt, sier han.

Pårørende skal varsles

  • De pårørende av soldatene må naturligvis oppspores og informeres om beslutningen, sier Becker.

Han tror ikke mange pårørende vil ønske å ta turen til Norge i forbindelse med hevingen. Trolig blir det uansett vanskelig å identifisere de levningene som finnes.

  • De fleste nærmeste pårørende, hvis de lever, er 80-90 år gamle nå. Men kanskje er det noen barnebarn som er interessert, sier Becker.

Organisasjonen Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge har ansvaret for de tyske krigsgravene i utlandet. I Norge inngikk organisasjonen i 1953 en avtale med norske myndigheter om at alle tyske krigsgraver skulle samles på fem steder, deriblant Solheim kirkegård i Bergen.

Der ligger det i dag levninger av 1085 tyske soldater, ifølge organisasjonen. De aller fleste i enkeltgraver med hver sitt navn på korset.

Publisert

Les mer om dette temaet

PÅ GELEDD: Her på Solheim krigskirkegård ligger det i dag 1085 falne tyskere. Levningene av de 73 i ubåten «U-864» vil trolig havne her etter at ubåten er hevet i 2010. Davil det ha gått 65 år siden ubåten ble torpedert utenfor Fedje. Foto: Helge Sunde

«U-864»: Vraket ligger på 150 meters dyp utenfor Fedje. FOTO: KYSTVERKET

svp://16311