Gull til Norge

Ingen slår Petter Northug i en spurt. Det ble bevist igjen da Axel Teichmann ble knust i spurten på 4 x 10 km stafett.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Northug hentet inn 14,5 sekunder på tyskerne i et jafs. Han hadde kontakt etter drøye to kilometer, lot så store, tunge Teichmann dra til nest siste bakken inn mot skistadion. Der ble Teichmann et lett bytte.

– Jeg er en utålmodig mann. Derfor tok jeg inn forspranget så fort. Før start var jeg litt smånervøs. Vi lå noe bak, men alt stemte i første bakken, sa Northug til NRK etter gulløpet.

– Teichmann holdt jevn fart og prøvde seg litt i en av de siste bakken. Jeg sa straks det gikk fort nok. Så roet han ned, sa Northug, som lot den tunge tyskeren slite først i den løse snøen.

Etter nest siste bakke tok trønderen føringen for deretter å bremse litt ned.

– Jeg ville ha kontroll inn på stadion. Det fikk jeg også, sa han.

FINT DRIV: Ole-Bjørn Hjeleset i kjent stil.

Dårlige ski For Norge gikk Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset, Tore Ruud Hofstad og Petter Northug.– Jeg konsentrerte meg med å ta inn på tyskeren. Det greide jeg også. Løpet må ha vært bra, sa Ruud Hofstad til NRK.

Norge var på defensiven etter de første to etappene, men en god etappe av Tore Ruud Hofstad og et nytt kjempeløp av Petter Northug ga nytt norsk gull, det 13. for Norge i VM-historien.

Dermed har Norge seiret i nøyaktig halvparten av samtlige VM-stafetter som har vært arrangert siden 1935. Både Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeset klaget over litt dårlige ski etter de to første klassiske etappene på den møkkete snøen i Liberec.

– Skiene stoppet på en måte opp på den andre runden, men jeg skal ikke bare klage på skiene. Det var en kombinasjon ski og kropp, sa Eldar Rønning til NRK etter åpningsetappen, hvor han tapte 24.9 sekunder til tyskeren Jens Filbrich.

Hjelmeset satset Hjelmeset satset maksimalt på å hente inn tyskerne, men greide bare ett sekund etter at forskjellen en stund bare var ni sekunder.

– Alt i altfor dårlig, kommenterte Hjelmeset, som med fire gull er blitt Norges mestvinnende i stafett sammen med Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard.

Norge har vunnet fem VM-gull på rad i stafett siden 2001. Siste nederlag kom mot vertsnasjonen Østerrike i Ramsau i 1999. Northug, Rønning og Hjelmeset gikk også på vinnerlaget i Sapporo for to år siden. Skiskytter Lars Berger gikk første skøyteetappe i det løpet.

En av de gladeste på langrennsstadion fredag ettermiddag var Tore Ruud Hofstad. Han har hatt tre tunge år som langrennsløper etter gullrushet i Oberstdorf for fire år siden. Den gangen var han også med på det norske stafettlaget som tok gull. Siden har det handlet mye om sykdom, og nedturene har vært mange.

— Jeg er glad for at jeg fikk tillit og enda mer glad for at jeg klarte å levere varene, sa Tore Ruud Hofstad etter at det hele var over.


Slik var stafetten:

1. etappe

Eldar Rønning er i gang som Norges startmann. Distansen er 4 x 10 km, og løypen går i sløyfer på ca. 3,3 km.

Rønning går i tet den første kilometeren foran Sverige og Tyskland. Tempoet er bedagelig, føret en smule løst.

Rønning drar foran tyske Filbrich. Inn til første runding er det Jack Mae fra Estland som ligger først like foran Rønning.

Det er i ferd med å bli spredning i feltet. Fremst er Estland, Norge, Tyskland. Daniel Rickardsson fra Sverige er en av dem som har sluppet noen meter.

Åtte mann holder følge. Sverige er nede på 11. plass, et stykke bak Italia på 10. Frem til runding for annen gang er Canada i teten foran Tyskland og Norge. Outsiderne Russland, Italia og Sverige er hektet av. Russland er 15 sekunder bak, Sverige 22,6. Ut på sisterunden er det Kershaw og Filbrich som drar fra de andre. Rønning har gitt fra seg en del meter. Han er 4,5 sekunder bak Canada.

Inn mot veksling er det Canada, overraskende, og Tyskland som styrer showet. Rønning ligger i en gruppe på fire, sammen med Estland, Finland og USA.

Tyskland, som skal ha Tobias Angerer ut på annen etappe, kjører i tet inn mot vekslingen. Canada veksler et halvt sekund bak. Tyskland er i veldig god posisjon nå. Norge veksler 24.9 sekunder bak på sjetteplass. Sverige er 1.10 bak. Russland 1.11 bak.

2. etappe

George Gray, Canada er foran Angerer mens Estlands Veerpalu tar opp jakten. Hjelmeset følger på femteplass, bak Finland. Hjelmeset ligger 15,9 sekunder bak teten etter de første to km.

Canada faller av og Tyskland og Estland er alene i teten. Hjelmeset tar innpå, men inn til første runding er nordmannen på fremeles på femteplass, 15.1 sekunder bak.

Finland er kommet opp til tetduoen som nå altså er en trio med Canada på fjerde og Hjelmeset på femte.

Når det nærmer seg halvveis på etappen er Hjelmeset oppe på fjerde, 13 sekunder etter tettrioen.

Sverige, Italia og Russland ligger over minuttet bak.

Hjelmeset "sniker seg innpå" teten, nå er differansen 11,4 sekunder.

Jaojervi fra Finland fører foran Tyskland inn til annen runding. Hjelmeset er 9 sekunder bak.

Nå kjører Angerer i teten og øker til Hjelmeset (14,9 sekunder bak).

Tyskernes antatt svakeste løper, Franz Goering, venter på tredje etappe før Teichmann skal avslutte for tyskerne som nå ligger best an til å bli mester: Hjelmeset er over 20 sekunder etter Angerer som skaffer seg luke til Finland og Estland, men finnen kommer tilbake enda en gang.

Ved veksling er Tyskland nr. 1 og Finland nr. 2. Estland er på tredje 13,2 sekunder bak og Norge på fjerde 23,9 sekunder bak.

Sverige passerer på sjetteplass, men er 1.17 bak teten. Italia (10) er hele 1.57 bak.

3. etappe

Tore Ruud Hofstad er i gang og skal jakte på tetduoen. Goering trekker på Kattilakovski. Ruud Hofstad har tatt inn et par sekunder.

Nordmannen er i ferd med å ta igjen estlenderen, men er 25.1 sekunder bak teten. Ruud Hofstad er forbi og er oppe på tredjeplass, men ligger fortsatt 24,8 sekunder bak teten etter den første runden på tredje etappe.

Når det nærmer seg halvveis på etappen ligger Ruud Hofstad 22.9 sekunder etter.

Tar et nytt sekund innpå, men det gås ganske jevnt i teten og hvis Teichmann går ut mer enn 20 sekunder foran Northug, er det ikke trolig at den norske spurtkanonen greier å ta igjen.

Goering tar noen meter inn til ny runding, men både han og finske Kattilakovski ser ganske kjørt ut. Ruud Hofstad holder avstanden og er 22 sekunder bak. Estland har falt kraftig av og er 1.16 bak mens Canada er på femte, Sveits nr. seks, Sverige nr. syv (1.45) og Italia nr. åtte.

Ruud Hofstad er i ferd med å ta igjen finnen, som er i ferd med å sprekke. Goering er ensom i teten, 17.8 sekunder foran finnen og 20.6 sekunder foran nordmannen.

Goering er sliten, Ruud Hofstad er 17 sekunder bak, finnen langt bak.

Tyskland veksler og er 14.5 sekunder foran Norge. Veldig bra etappe av Ruud Hofstad. Finland er 41.7 sekunder bak, Canada 1.18,6 bak, Italia er på femte og Sverige på sjette.

4. etappe

Northug går ut i stort tempo.

Nå er dramaet i gang, Petter jager Teichmann. Etter 1.5 km er Northug bare 6,3 sekunder bak!

Så har Petter Northug kontakt. Han ligger helt i rygg på Teichmann.

Teichmann har nok tatt det rolig i åpningen. Lagene bak tar klart innpå.

Northug henger på og Teichmann trekker. For hver meter stiger Norges sjanser.

Norge har vunnet 11 av de siste 14 mesterskapsstafettene (siden 1991)!

5,5 km ut på etappen er Northug 0.8 sekunder bak Teichmann — altså helt i rygg. Finland går mot bronse mens Italias DiCenta er på vei opp mot fjerdeplassen. Sveriges Marcus Hellner må slippe italieneren.

Stillingen holder seg inn på stadion til siste runding.

Ingen tvil om at gull og sølv går til Tyskland og Norge, men i hvilken rekkefølge?

Halvannen km fra mål er situasjonen akkurat den samme.

Northug er i tet, men Teichmann følger. Dette var ikke det avgjørende rykket. Under en km igjen.

Så kliner Northug til, et par hundre meter fra mål. Northug sikrer Norge gullet etter en ny suveren spurt. Teichmann gir opp, Northug kan bare cruise inn.

GULL!

Publisert: