- Dytter alkohol på kunder

Ansatte ved taxfree-butikken på Flesland «hjelper» kunder som ikke fyller opp alkoholkvoten.

— Dersom ansatte dytter alkohol på kundene, er det helt uakseptabelt, sier Jens Erik Romslo i Forbrukerrådet.

Kommer du til kassen i taxfree-butikken på Flesland uten full kvote, er sjansen stor for at du blir gjort oppmerksom på det. Ledelsen bekrefter at det er fast praksis å påpeke overfor kunder at de har kjøpt mindre alkohol enn de kan. Det er det ikke alle som setter pris på.

Misliker det sterkt

— En kan bli oppgitt over at kassapersonellet «pusher» drikkevarer, og det gjentar seg hver gang en kommer og ikke kjøper full kvote. Synes det er ganske utrolig at de skal «hjelpe» kundene sine på denne måten, jeg misliker det sterkt, skriver en leser til bt.no.

— Hvis det er snakk om et direkte eller indirekte press fra de ansattes side, så tar vi avstand fra det. Vanligvis henger det oppslag om kvotene i butikkene, og det burde være nok. Mange kan oppleve dette ubehagelig, og det er også et moment at alkohol er en spesiell vare, sier Romslo.

Kan være lovstridig

I ettermiddag var det fullt trøkk og en vrimmel av kunder mellom reolene i butikken på Flesland. Kurvene bugner av spritflasker, ølboksene står stablet meterhøyt ved kassene, og like ved utgangen er hyllene fulle av miniatyrflasker med likør og snaps.

— Butikken bør ikke oppfordre til å kjøpe mer enn det man kommer med til kassen. Dette er unødvendig kjøpepress, mener Linn Mari Ellefsen, som nettopp har landet fra Bulgaria.

Sosial-og helsedirektoratet mener praksisen kan være lovstridig.

— Dersom ansatte oppfordrer kunder til å fylle kvoten, vil det være å gå lenger enn regelverket tillater. En slik praksis vil kunne rammes av reklameforbudet i alkoholloven, sier rådgiver Vibeke Marthinsen. Hun sier direktoratet har lagt planer for kontroller av taxfree-næringen i tiden fremover.

Vi bare orienterer

— Dette handler om å pushe alkohol for å øke salget. Og vi vet at jo mer alkohol som blir konsumert, desto flere samfunnsproblemer får vi. Butikken bør la kundene handle det de selv vil, og la det bli med det, sier Stina Vabø Mongstad, leder av Actis i Hordaland. Actis er en felles sammenslutning av de fleste avholds- og rusforebyggende organisasjonene i Norge.

Mongstad er også kritisk til at passasjerene sluses gjennom butikken for å komme ut til flyene. Les mer her.

Det er selskapet Travel Retail Norway som driver taxfree-butikken på Flesland. Pressekontakt Morten Evjen sier den samme praksisen følges ved butikkene på Gardermoen, Værnes, Sola og Kjevik.

— Vi orienterer bare om hva kvoten er, både til dem som har tatt med for lite, og selvsagt til dem som har for mye. Hvis noen opplever det som pushing, så må vi bare beklage det. Det er ikke slik vi ønsker å fremstå. Vi vil gå gjennom rutinene for å se om vi bør gjøre noe annerledes, sier Evjen.

KRITISK: - Det er helt unødvendig å dytte alkohol på kundene. Det holder å påpeke hva kvoten er til dem som tar med for mye, mener Stina Vabø Mongstad, leder av Actis i Hordaland. Amundsen, Paul S.