Kurt Oddekalvs liv i bilder

Kurt Oddekalv var en kontroversiell, kompromissløs og fargerik miljøforkjemper. Her er noen glimt fra hans liv som naturverner og aktivist.

Kurt Oddekalv i kjent positur på folkemøte i Solund i 1989.
  • Reidun Drægebø
  • Atle Andersson
Publisert Publisert
1

Rio, 1992

Kurt Oddekalv markerte seg sterkt på flere internasjonale miljø- og klimatoppmøter.

På verdenstoppmøtet i Rio i 1992 kom han dundrende inn i et møte der daværende miljøvernminister Thorbjørn Berntsen deltok.

2

Bergen, 2015

I 2015 slettet milliardær Trond Mohn (til h.) all gjeld på Kurt Oddekalvs båt, «Miljødronningen».

– Jeg vet ikke hvilken andel Trond får, men det er ikke så viktig mellom gode venner. Dette er et partnerskap og med ham som panthaver sikrer han også «Miljødronningen» for oss, sa Oddekalv til Fiskeribladet Fiskeren.

3

Bergen, 25. august 2004

Kurt Oddekalv og støttespillerne i Norges Miljøvernforbund knuste en medbrakt Ford Scorpio utenfor Kverneland bil i Fjøsangerveien for snart 17 år siden.

Demonstrasjonen var en protest mot at Ford ikke vil satse på elbilen Think.

– Ford-mafiaen saboterer elbilen. De kjøpte opp Think for å legge ned produksjonen, sa Oddekalv til BT.

4

Torgallmenningen, 2002

I lørdagsavisen til Bergens Tidende 7. desember 2002 er Kurt Oddekalv intervjuet i spalten «Min jul», og bildet over er brukt. Han betegner seg som «miljøfreak».

– Hva ønsker du deg til jul?

– Jeg ønsker meg en miljøvennlig befolkning.

– Hva spiser du på julaften?

– Jeg begynner dagen med min hjemmelagde rull av hjort og villsau. Om kvelden er det selvfølgelig pinnekjøtt, og til dessert pærer i sukkerlake fra Hardanger, med ripssaft til.

5

Oslo, 21. august 1995

Kurt Oddekalv «sprenger» en Citroën 2CV i luften utenfor den franske ambassaden i Oslo 21. august 1995. Stuntet var en protest mot den franske presidenten Jacques Chirac og Frankrikes atomprøvesprenginger på Mururoa i Stillehavet.

6

Lærdalselva, 4. april 1997

I 1996 ble en lakseparasitt påvist i Lærdalselva, og elven ble foreslått rotenonbehandlet for å få bukt med problemet.

Oddekalv dro til Lærdal og fanget laks med håv. Til avisen Sogn Dagblad forklarte han hva skulle bruke fisken til: «Dersom ei rotenonbehandling av Lærdalselva vert gjennomført, skal eg smitte henne på nytt».

7

Kollsnes, 14. mai 1997

Først forserte Kurt Oddekalv et gjerde på halvannen meter. Deretter krøp han under et piggtrådgjerde på tre meter – alt for å komme seg inn på gassterminalen på Kolltveit kvelden 14. mai.

Inne på området skal han ha gått rundt iført Statoil-hjelm og kjeledress.

Like før midnatt kom han syklende ut igjen, og rettet hard kritikk mot sikkerheten av gassanlegget.

– Snart får de flere tusen demonstranter mot gasskraftverk utenfor gjerdet. Da må de regne med at folk med andre hensikter enn meg vil ønske å ta seg inn på anlegget her, sa Oddekalv.

8

Oslo, 10. mars 2000

Oddekalv ga påtroppende statsminister Jens Stoltenberg klar beskjed da han skulle danne regjering etter at Kjell Magne Bondevik (KrF) valgte å gå av 9. mars 2000, på grunn av strid om bygging av gasskraftverk.

– Vi kan love Stoltenberg et sant helvete fremover, sa Oddekalv.

9

Fedje, 2007

Kurt Oddekalv var på plass etter at det Kypros-registrerte lasteskipet MS «Server» forliste like ved Fedje i 2007. Oddekalv stilte opp foran fotografene med en død lomvi han hadde funnet i oljesøl fra havaristen.

10

Bergen, 22. november 2011

Et stort medieoppbud da Kurt Oddekalv fikk besøk av politiet og Namsfogden ved Skuteviksboder. Årsaken til opptrinnet var at namsfogden hadde fått en kjennelse til å ta beslag i en miniubåt om bord i fartøyet «Miljødronningen» på grunn av ubetalte regninger.

– Et digert tap for miljøet. Dette er en sorgens dag, sa Oddekalv.

11

2. desember 2011

Kurt Oddekalv tok med seg en skadet havørn fra Mongstad til veterinær Ulf Erlandsen på Tertnes dyreklinikk. Den forkomne ørnen hadde heller ikke spist på lenge, men Oddekalv slaktet en gammel høne til formålet.

–  Den må nok fôres noen dager før den kommer seg, sa Oddekalv.

12

Gulen, juni 2019

Kurt Oddekalv og saksbehandler Arnfinn Nilsen i Miljøvernforbundet setter opp en banner i kampen mot vindkraftverk på Dalsbotnfjellet i Gulen. Kampen mot vindkraftverk var en av Oddekalvs hjertesaker de siste årene.

13

Solund, juli 2019

Kurt Oddekalv fotografert i Solund i 2019, der han ble intervjuet av BT.

– Alle har sin tid. Det gjelder å gjøre så godt man kan, så lenge man har livet. Jeg tror, som indianerne, at jeg også skal vandre til den andre siden av elven, sa miljøkrigeren.

Publisert
  1. Norges Miljøvernforbund
  2. Kjell Magne Bondevik
  3. Trond Mohn

Les mer om dette temaet

  1. – Han hadde alltid et hjerte for dem som trengte det

  2. – Eg er ikkje feig, eg er Kurt

  3. Kurt Oddekalv tatt av politiet

BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN