I går skrev bt.no om den nye trafikksikkerhetsplanen for Bergen kommune, som skal vedtas på bystyremøtet i ettermiddag. Ved en tilfeldighet oppdaget Aps Lillian Vangberg at flere av tiltakene som påstås å være ferdig utført, ikke er gjort ennå.

Dette gjelder bygging av flere lyskryss, en gangbro og fartsgrenser som skulle vært satt ned.

Statens vegvesen har tatt ansvar for feilene i rapporten, og forklarer at tiltakene som ikke er utført er blitt forsinket, men skal bli gjennomført i år.

Frykter forsinkelser

MISFORNØYD: Geir Steinar Dale fra Ap mener byråd Filip Rygg burde sjekket fakta i trafikksikkerhetsplanen.
Andre Leknessund Wik (Arkiv)

Aps Geir Steinar Dale er likevel langt fra fornøyd med byråd Filip Ryggs (KrF) behandling av saken.— Jeg registrerer at han tar relativt lett på dette, og mener det ikke har noen betydning. Men han kan ikke bekrefte at han har oversikt over alt som er av feil i rapporten. Det hadde vært riktig av ham å trekke saken, og få skikkelig oversikt over hva som er gjort og ikke, sier Dale.

Han er redd for at det som ennå ikke er gjort, vil utsette nye tiltak som bystyret vil vedta at skal gjøres de kommende årene.

— Et av tiltakene som skulle gjøres var å bygge enten et lyskryss eller gangbro. Kostnadene ved det kan bli ganske store. Det er altså ikke bare snakk om unøyaktigheter.

- Burde sjekket

I tillegg mener Dale det er prinsipielt svært uheldig at byrådet ikke har faktasjekket det de legger frem for bystyret.

— Det er byrådet og ordføreren som har ansvaret for at den dokumentasjonen som ligger ved saker til behandling, er korrekt. Derfor burde byråden sjekket dette, også før saken ble behandlet i komité, sier Dale.

I åpne diskusjoner på Facebook og Twitter har Rygg pekt på at det er Vegvesenet som har vært unøyaktige. Han har også ment at Vangberg burde sendt sin dokumentasjon til ham på et tidligere tidspunkt.

— Her prøver han å skyve ansvaret over på andre, sier Dale.

- Liker ikke feil

Rygg mener ikke feilene i rapporten vil ha noen innvirkning på saken, da det kun gjelder fylkesveier.

IKKE GREIT: Byråd Filip Rygg (KrF) mener likevel ikke feilene i trafikksikkerhetsplanen har noe å si for saken i bystyret i dag.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN (Arkiv)

— Likevel er det selvsagt ikke greit at vi har fått feil informasjon om fylkesveiene. Jeg har til enhver tid ansvar for de sakene som legges frem på byutvikling, og liker dårlig når ikke alt er korrekt, sier han.Rygg har slått seg til ro med vegvesenets forsikring om at det som ennå ikke er utført, blir utført i løpet av året.

— Jeg er tilfreds med forklaringen til Statens vegvesen, selv om jeg liker dårlig at det er gitt ut feil informasjon. Det er ikke slik at vi kan kontrollere alle opplysninger vi får fra andre offentlige etater, men så fort vi vet om noe som ikke stemmer, korrigerer vi, sier Rygg.

Han sier også at det må være opp til bystyret om de ikke ønsker å behandle trafikksikkerhetsplanen.

— Bystyret er helt suverene. Jeg blander meg ikke opp i den behandlingen, men gjentar likevel at det som vegvesenet har meldt om at er feil, ikke endrer saken, da det kun er informasjon om fylkesveier, sier Rygg.