- Jeg var livredd for postkassen

Morten Fauskanger hadde ingen styring på pengene og fryktet at namsmannen skulle ta tingene hans. Så tok vergen full kontroll over økonomien.

Publisert Publisert

ORDEN I SAKENE: Å hente posten er ikke lenger noe problem for Morten Fauskanger. Før strømmet det på med inkassosaker. Nå har han fått hjelp til å få orden på økonomien. Foto: Ørjan Deisz

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I dag får han utbetalt tusen kroner i uken i lommepenger. Resten styrer vergen.

- Han gikk gjennom økonomien min og forklarte at jeg ikke bare kan kjøpe alt mulig, men at jeg må prioritere. Han tar seg av regninger og gjeld. Livet mitt er blitt mye lettere, sier Fauskanger.

Les også

I disse bunkene ligger restene av regjeringens digitale flaggskip

I mange år var pengetrøbbel en stor hodepine. Fauskanger tegnet nye mobilabonnementer like ofte som andre skifter bukser. Pengene fra sosialkontoret brant i lommene. Store summer forsvant i spilleautomater.

Fryktet namsmannen

- Jeg er veldig impulsiv og klarer ikke kontrollere penger. Jeg bytt­et mobiltelefon hele tiden, tok opp kredittkort-gjeld og betalte 40 prosent rente. Namsmannen truet med å ta tingene mine, sier Fauskanger.

29-åringen er ufør på grunn av lettere psykisk utviklingshemming og schizofreni— og angstlidelser. I 2010 fikk han oppnevnt advokat Paal-Henrich Berle som verge. Berle er den mest brukte vergen i Hordaland. Advokaten styrer livene til 88 personer.

- Hvis jeg ønsker meg noe, diskuterer jeg det med Berle og hører på hans råd. Da sosial­kontoret styrte pengene, fikk jeg bare nei med en gang, sier Fauskanger.

Vergen disponerer det meste av trygden og bostøtten, som utgjør 19.600 kroner i måneden. Fauskanger får bare utbetalt tusen kroner hver mandag. Trenger han noe ekstra, for eksempel penger til en gave, må han ringe vergen på forhånd.

- Ville vært konkurs

- Jeg pleier å klare meg halv­annen uke på de pengene jeg får hver mandag. Berle tar seg av gjelden og kreditorene. Uten ham ville jeg vært konkurs for lenge siden.

- Er det slutt på stadig nye mobilabonnementer?

- Det hender av og til at jeg oppretter noen uten å ringe Berle, men da innrømmer jeg det alltid etterpå og er flau. Han er flink til å motivere meg til å være forsiktig med pengene.

Selv om Fauskanger har verge, har han full anledning til å tegne abonnementer og inngå økonomiske avtaler. Det gjelder bare å holde seg i skinnet. Vergen kan gi råd, men Fauskanger bestemmer selv om han vil følge dem.

- Selv om vi er enige om et system for å organisere økonomien, er utfordringen å holde seg til det over tid. Noen ganger har han pådratt seg ny gjeld, men alt i alt lever han veldig økonomisk. Det er prisverdig at han tar ansvar for sin egen situasjon, sier Berle, som er fritatt fra taushetsplikten.

- Advokatspråk

Fauskanger sier det ikke bare var enkelt at en advokat plutselig tok kontroll over livet hans.

- I begynnelsen forsto jeg ikke helt hva han sa på møtene. Han sa blant annet at man ikke kan leve livet ved å hoppe fra isflak til isflak, og jeg ante ikke hva han snakket om. Han brukte advokatspråk, mens jeg snakker vel typisk gatespråk. Nå går det mye bedre, sier Fauskanger.

Gjelden er redusert fra 100.000 til 19.000 kroner. Målet er å realisere den store guttedrømmen:

- Jeg er veldig bilinteressert, og ønsker meg en Toyota Supra. Det har vært en drøm siden jeg var 17-18 år gammel. Den var med i «The Fast and the Furious»-filmene, men jeg har elsket den lenge før det, altså. Jeg begynner nesten å grine når jeg ser den eller hører lyden fra motoren. Supra er berømt for motorbrølet.

Snart gjeldfri

At han kanskje ikke kan ta lappen for å kjøre drømmebilen, bekymrer ikke Fauskanger stort.

- Jeg vil ha den uansett, selv om jeg bare kan øvelseskjøre eller være passasjer. Jeg kunne gjerne bodd i den bilen i stedet for i leiligheten. Heller Supraen enn dame og unger!

- Hva sier vergen til dette?

- Han skjønner at det er min store drøm.

Berle mener det er realistisk at Fauskanger kan være gjeldfri til sommeren.

- Så lenge han ikke løper løpsk og begynner å kjøpe ting på nettet, så klarer han det. Problemet for mange i hans situasjon er at det er utrolig enkelt å få kreditt. Ofte legger vi inn en frivillig kredittsperre, og det har vist seg å være effektivt, sier Berle.

Har vært heldig

Fauskanger sier vergeordningen gir ham mulighet til å oppfylle sine drømmer.

- Jeg var i Florida for to år siden, og det er den beste ferien jeg noen gang har hatt. Jeg vil gjerne tilbake dit. Eller kanskje på cruise i Karibia.

- Hvordan tror du livet ditt er om ti år?

- Mye bedre. Jeg håper jeg kan fikse opp leiligheten, og reise litt på ferie. Og at Supraen er i boks. Kanskje jeg kan betale noen regninger selv. Jeg ser på meg selv som heldig. Jeg kjenner andre med verger som gir fullstendig blaffen i dem.

BT setter i en serie artikler søkelyset på vergemålsreformen som ble innført 1. juli 2013. Reformen skulle styrke rettssikkerheten for de vergetrengende, som er psykisk syke, funksjonshemmede, mindreårige asylsøkere, eldre demente, og foreldreløse barn.

Har du tips om vergeordningen? Kontakt oss! nyhet@bt.no

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Det digitale kaos

  2. Troner på vergetoppen