Politiet mistenker mann for svindel i millionklassen mot flere kvinner

Bodde sammen med bergenskvinne som nå har anmeldt ham for grovt bedrageri. Nå er han varetektsfengslet i to uker.

FENGSLING: Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne og forsvarer Ingvild Hachvaag Andersen i samtale før retten ble satt fredag ettermiddag.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

En 47 år gammel mann ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i to uker. Politiet har siden i fjor vår etterforsket en svindelsak mot mannen, som har bodd i Bergen.

Han er nå siktet for grovt bedrageri, mot en tidligere forretningsforbindelse og en kvinne han skal ha bodd med i Bergen.

Tingretten konkluderte etter fengslingsmøtet fredag ettermiddag at det forelå bevisforspillelsesfare.

"Retten er ikke i tvil om at siktede vil benytte seg av denne muligheten til å forspille bevis dersom han løslates", står det i kjennelsen.

Mannen erkjenner ikke straffskyld og ba om betenkningstid etter at dommeren hadde lest opp kjennelsen.

— Vi må vurdere kjennelsen før vi tar en beslutning på om den ankes, sier advokat Ingvild Hachvaag Andersen, som er forsvarer for 47-åringen.

Tatt i Oslo

47-åringen ble pågrepet i Oslo denne uken. Han er kun registrert med en postboksadresse, men ble pågrepet hos sin nåværende kjæreste tirsdag ettermiddag. Siden har han vært i politiets varetekt.

— Han synes det er en påkjenning å sitte i arresten, sier forsvarer Andersen.

I Oslo ble mannen presentert for en siktelse om grovt bedrageri - i utgangspunktet av en kvinne han skal ha bodd med i Bergen, og av en mannlig forretningsforbindelse.

Den bedragerisiktede mannen er overført til Bergen, der han altså fredag ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Les også

Slik svindlet soldaten Forsvaret

Saken skal også etterforskes i Bergen.

— Han skal ha fått dem til å betale seg penger i form av «kortsiktige lån» til noen prosjekter. Saken startet med en anmeldelse fra kvinnen. Vi tror ikke han hadde til hensikt å betale pengene tilbake, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Mistenker flere kvinnelige ofre

Han sier de så langt har oversikt over rundt 720.000 kroner som kvinnen mener seg svindlet for, i tillegg til 230.000 kroner knyttet til den mannlige forretningsforbindelsen.

— Vi mistenker at svindelen gjelder flere kvinner. Vi har en liste over kvinner som kan ha blitt utsatt for dette, sier Mevatne.

— Hvordan fremkom denne listen over kvinner som kan være svindlet?

— Den er basert på etterforskningen vi har gjort til nå. Vi vil kontakte disse kvinnene. Vi er i en helt innledende fase av etterforskningen, sier Mevatne.

- Tidlig stadium

Ifølge siktelsen fra Agder politidistrikt skal mannen i slutten av førtiårene ha lurt sin tidligere forretningspartner ved å si at han hadde sikkerhet i en bankkonto på 300.000 kroner, noe som ikke skal ha vært tilfellet.

Les også

Svindlet til seg 215.000 fra Nav

— Dette er en alvorlig sak med bevisforspillelsesfare. Derfor vardet viktig med varetektsfengsling for å få kontroll påopplysningene som ligger i saken, sier politiadvokat Ole BjørnMevatne.

Publisert