God plass på gratisparkeringen

Kommunen har åpnet to parkeringsplasser for folk som ikke får kjøre til sentrum. Nesten ingen har benyttet seg av det.

Publisert Publisert

GRAVDAL: Ved Laksevåghallen er det ingen trengsel for dem som vil parkere gratis under datokjøringen. Foto: GIDSKE STARK

  • Kari Pedersen
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De to parkeringsplassene ligger like utenfor bomringen, ved Laksevåghallen i Gravdal, og på Stemmemyren i Ytre Sandviken.

Tanken er at bilister som ikke får kjøre inn til sentrum, kan parkere gratis og reise kollektivt resten av veien. Ordningen ble innført fredag.

God plass

Men både i Gravdal og på Stemmemyren var det god plass da BT sjekket forholdene fredag morgen. Ved Laksevåghallen stod det tre biler, på Stemmemyren bare én.

  • Kan jeg kjøre firmabilen? Syv spørsmål og svar om datokjøring
    Idrettssjef Terje Reistad i Bergen kommune sier parkeringsplassene vil bli holdt åpne så lenge ordningen med datokjøring fortsetter. Siste nytt er at det blir datokjøring også neste uke.

STEMMEMYREN: Også på denne parkeringsplassen er det god plass. Foto: GIDSKE STARK

— Viktig tilbud

— Så lenge dette fortsetter, er det bare å kjøre inn på disse plassene og parkere avgiftsfritt. Det er viktig å kunne tilby parkering like utenfor bomringen for dem som ikke får kjøre inn, sier Reistad.

— Svært få benyttet seg av tilbudet i dag. Hva har dere gjort for å gjøre tilbudet kjent?

— Det står på kommunens nettside, på listen over tiltak som er gjort for å bedre byluften. Men den viktigste kommunikasjonen har nok vært gjennom mediene.

Gratis buss

Bergen er blant byene som har gjort mest for å begrense trafikken som følge av forurensingen.

Byrådet i Tromsø tok på seg spanderbuksene torsdag og lovet tromsøværingene gratis buss fredag. De som løste enkeltbillett vil få utgiften refundert av kommunen, lød løftet.

Knapt noen lot seg friste, viser tellinger gjort av Troms fylkestrafikk.

— Løftet om gratisbuss har ikke hatt noen målbar effekt, sier direktør Kurt Bones.

Ingen restriksjoner

I andre norske byer med dårlig luftkvalitet i kulden, er det ikke gjort noe spesielt for å kvele biltrafikken. Målerne til Norsk institutt for luftforskning lyste fredag oransje for Stavanger, men siddisene får kjøre som vanlig.

Heller ikke i Trondheim er det innført restriksjoner, bortsett fra at bystyret før jul vedtok å gjeninnføre piggdekkavgift fra høsten 2016.

Byrådssekretær Daniel Rees (MDG) i Oslo mener Bergen har vært forutseende som har skaffet seg lovlig grunnlag for datokjøring.

— Vi jobber nå med å utvikle verktøykassen vår, men har ikke noe klart ennå, sier han.

I Oslo forberedes kjøreforbud for dieselbiler, men ettersom det blir en lokal forskrift vil den kun gjelde på kommunale veier. Trafikken på de store gjennomfartsveiene regulerer staten.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Datokjøringen fortsetter neste uke

  2. Skyss fortsetter ekstraturene

  3. - En eller annen kontroll blir det

  4. Hver femte bil borte under rushtiden

  5. - Står fritt til å øke bompengene