- Det vil koste flere titalls millioner

Skatestraumtunnelen blir stengt ut året.

Publisert Publisert

STORE SKADER: I nordsiden av tunnelen er det store skader etter brannen. Til høyre ligger den utbrente hengeren som var lastet med 16.500 liter drivstoff. Foto: Elias Dahlen

STORE SKADER: I nordsiden av tunnelen er det store skader etter brannen. Hengeren som var lastet med 16.500 liter drivstoff, er totalt utbrent. Foto: Elias Dahlen

STORE SKADER: I nordsiden av tunnelen er det store skader etter brannen. Til høyre ligger den utbrente hengeren som var lastet med 16.500 liter drivstoff Foto: Elias Dahlen

STORE SKADER: I nordsiden av tunnelen er det store skader etter brannen. Til høyre ligger den utbrente hengeren som var lastet med 16.500 liter drivstoff Foto: Elias Dahlen

  • Adalheidur Oldeide
  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Arbeidet med å reparere tunnelen er så omfattende at tunnelen trolig ikke åper før i 2016. Prislappen vil komme på flere titalls milloner kroner, sier regionveisjef Helge Eidsnes.

Alarmen gikk da en tankbilsjåfør ringte politiet på formiddagen onsdag 15. juli og meldte om en eksplosjon i den undersjøiske Skatestraumtunnelen i Bremanger i Sogn og Fjordane.

Les også:

Les også

Røykdykkere har vært inne i tunnelen

Seks personer ble sendt til sykehus etter ulykken, men ingen ble alvorlig skadet.

Installering av videokameraer vil gjøre det lettere for redningsmannskap å vite om det folk eller biler er sperret inne. Det samme vil sensorer som teller biler inn og ut av tunnelen. Skatestraumtunnelen hadde ikke noe av dette. Foto: Paul S. Amundsen

Enorme ødeleggelserPå vei inn fra sørsiden av tunnelen er det lite som vitner om en eksplosiv brann, ifølge BT sin reporter på stedet. I løpet av det siste døgnet har vegvesenet vasket store deler av tunnelen, og startet arbeidet med å rive ned løse gjenstander fra tak og vegger.

Omlag 500 meter fra utgangen på nordsiden står understellet av den utbrente hengeren som tok fyr med 16.500 liter drivstoff. Svarte tunnelvegger vitner om flammene og røyken som slo ut av tunnelmunningen ved Havnen.

— Flere steder har vi funnet smeltet aluminium. Det sier noe om hvor eksplosiv brannen har vært, og hvor mye varme den førte til, sier Eidsnes.

Ifølge Eidsnes vil det ta flere uker før vegvesenet har oversikt over skadene.

Stengt ut 2015

Tirsdag startet oppryddingen etter brannen. Da ble restene av hengeren og en utbrent personbil hentet ut av tunnelen.

Eidsnes anslår at det vil ta om lag et halvt år å utbedre skadene i tunnelen. Havarikommisjonen og Statens vegvesen fikk også komme inn i tunnelen for første gang etter brannen.

Les også:

Les også

Tunnelsyn

— Brannmannskap har sjekket tunnelen for eventuelt farlige gasser, men ikke funnet noe. Dermed har vi nå tilgang til tunnelen fra sørenden og ned til bunnen, sier Eivind Ytri, fungerende avdelingsdirektør for vegavdeling Sogn og Fjordane.

STENGT UT ÅRET: Enorme ødeleggelser i tunnelen gjør at Skatestraumtunnelen trolig blir stengt ut året. Foto: Statens Vegvesen

— Bekymret for kostnadeneFylkesordfører i Sogn og Fjordane, Åshild Kjeldsnes, fikk torsdag se skadene i tunnelen for først gang siden brannen.

— Da jeg så skadene, tenkte jeg umiddelbart at det må ha vært en voldsomt dramatisk situasjon for se som var involvert. Det et betryggende at sikkerhetssystemene fungerte slik de skulle, og at ingen ble alvorlig skadet, sier hun.

Hun er bekymret for hvordan fylket skal håndtere de store kostnadene det vil ta å reparere tunnelen.

Les også:

Les også

Sjåføren varslet om drivstoff-brann i undersjøisk tunnel

— Jeg er ikke overrasket over det beløpet som anslås. Men det er helt klart fortvilende for et fylke som på ingen måte er ferdig utbygd samferdselsmessig.

— Det vi er bekymret for er at det kan føre til at andre store prosjekter må utsettes, sier hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ukjent kor mykje av bensinen som hamna i sjøen

  2. Vil fjerne utbrent tankbilhenger

BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN