Gruer seg til natten

For fem år siden var kjelleren til Grete Nyløy (78) full av vann. Nå er hun redd det samme skal skje igjen.

VENTER: Grete Nyløy er blitt rammet av flom flere ganger. Nå er hun spent på hva som venter når flomtoppe skal komme i løpet av natten eller morgentimene. - Jeg er ikke redd, men gruer meg hvis det er slik at jeg dra, sier Nyløy. Fred Ivar Utsi Klemetsen

— Jeg gruer meg. Lurer på hva jeg skal ta med meg hvis jeg må dra herfra. Men jeg får ta det som det kommer, sier Grete Nyløy.

Les også:

Les også

Flomfaren ikke avblåst

Hun er en av dem som må evakuere hvis de store vannmengdene får elven til å stige i Fortunsdalen. Flomtoppen er ventet natt til søndag eller søndag morgen.

svp://101270

— Elven er stri nå. Du ser fargen på vannet, det er gråblått. Vi kan ikke engang se steinene i elven.

Sov godt

Fredag gikk Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut og varslet fare for flom i Fortun. Nyløy visste ikke noe før hun så nyhetene fredag kveld.

HØYT OPPE: Sommeren 2010 sto vannet i hele kjelleren hos Grete Nyløy. -Da de vurderte å evakuere hadde vi allerede hatt en kraftig flom her. Vannet stoppet ved de nederste trappetrinnene inn i huset, sier Nyløy. Fred Ivar Utsi KLEMETSEN

— Likevel sov jeg ganske godt i natt, sier damen, som bor alene i huset i Fortunsdalen.

Lørdag var hun på sin faste tur på butikken, der hun fikk en prat med andre naboer som har fått evakueringsvarsel på sms.

Les også:

Les også

Magasinene synker i Luster

Nyløy sier at hun ikke har mottatt noe varsel denne gangen om mulig evakuering, til tross for at hennes hus ble hardt rammet i forbindelse med flommen i 2010.

— Før de vurderte å evakuere folk hadde vi flom, vi. Vannet sto i hele kjelleren, helt opp til bordkledning og isolasjon, forteller Nyløy.

Vet det går fort

NVE har overvåket Hardbardsbreen de siste seks ukene. Fredag ble politi, Luster kommune og Sivilforsvaret kalt inn og krisestab satt på grunn av flomfare. Hydro begynte straks å tappe fra magasinet i Fivlamyranedammen, hvor mye av vannet kommer ned.

Les også:

Les også

Frykter gigantflom innen kort tid

Nyløy vet det kan gå fort hvis vannet først begynner å stige. Hun har opplevd at vannet har steget en og en halv meter på under en time.

BREEN: Her er Hardbardsbreen med den bredeste sjøen foran. Det er vannet herfra som renner ned mot demningen noen kilometer lenger nede og i retning Fortun. NVE

— Bare jeg kommer meg over elven her borte før det har steget for mye, sier hun.

Da er ikke høyballene som ligger like utenfor huset hennes sikre.— De flyter rundt som korker. Det har jeg sett.

SPENT: Aud Øygard har vokst opp med flommer, men de siste årene har de vært mye kraftigere enn hun husker fra oppveksten. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Nabo Aud Øygard var også klar til å reise hvis noe skulle skje i løpet av natten eller morgenen.

— Men jeg har ikke hørt om noen her fremme som har reist bort nå. Vi har vært ute en flomnatt før, sier Øygard.

Hun sover med mobilen på nattbordet nå, i tilfelle hun skal bli varslet. Både hun og datteren ble rammet av storflommen i 2009. I 2010 fløt vannet rundt på gårdsplassen.

— Jeg er vokst opp her og vant med flommer, men slik det har vært de siste årene har det vært mye kraftigere, sier Øygard.

Vant til flom

78-åringen er spent på natten. Fagfolk fra NVE har sagt at vannet er beregnet til å stige over kanten på Fivlamyranedammen, som tar imot mye av smeltevannet.

Les også:

Les også

Frykter ny storflom i Lærdal

— Hvis vannet stiger mer enn de tror, hva skjer da? Blir det regn og torden i tillegg kan jeg bare pakke kofferten, sier Nyløy.

Både hun og de andre som bor i Fortunsdalen er vant til flomfaren. Hjemme har hun bilder fra 1985. De rodde de med båt utenfor huset hennes.

Har sett det før

— I 2010 måtte jeg kjøre bilen min opp til klesstativet på grunn av vannet. Likevel sto vannet halvveis opp på hjulene. Denne dalen er som en takrenne, sier Nyløy.

Les også:

Les også

Familie flyktet fra flom i traktor

Fagfolk har sagt at det tar 4–5 timer fra vannet flommer over til det er nede i dalen. Det gir en viss trygghet. Og hvis hun må evakuere så har damen folk hun kan bo hos i Gaupne, en kort kjøretur fra Fortun.

Lørdag kveld kunne Hydro Energi melde om at de ser rolig på situasjonen. Vannet fra breen økte på, men det var fortsatt stor kapasitet i magasinet. De overlot derfor all logging av vannstanden til sentralen på Rjukan.

— De holder meg og en kollega oppdatert direkte, sier Johnny Bruheim, vassdragsteknisk ansvarlig i Hydro.

VAKT: Ronny Vedvik (t.v) og Richard Nesheim fra Sivilforsvaret holder oversikt over hvem som kjører inn og ut av dalen, men veien var ikke stengt lørdag kveld. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Sivilforsvaret står fortsatt vakt i Fortunsdalen, der de registrerer alle biler på vei i retning Nørdtsedalseter. Veien var imidlertid ikke stengt lørdag.

— Det blir et spennende døgn. Jeg er ikke redd og kommer til å være her til vi får beskjed om noe annet. Men blir det en kjempeflom, så kan huset ryke. Vi vet hva dette er, vi har sett det før, sier Nyløy.