- Knuser seg inn for å stjele

En 24 år gammel mann er siktet for en rekke innbrudd på Vestlandet. Politiet mener han stjal over 117.000 i vekslepenger fra busselskaper, to biler og gjenstander for over en halv million kroner sammen med andre.

Publisert:

Dette bildet er tatt i fjor høst, i Biltemas butikk i Førde, da det var innbrudd i butikken. Alarmen gikk, og tyven måtte flykte. DNA fra en 24 år gammel mann er funnet på stedet. Det er uvisst om det er 24-åringen som er på dette bildet eller en bekjent av ham. Foto: POLITIET

Slik så det ut hos Husnes Røyr etter innbruddet i fjor høst. Foto: POLITIET

Politet mener tyvene har stjålet 117.000 kroner fra to busselskap, på Askøy og i Kvinnherad. Foto: POLITIET

Verdiskapet som ble brutt opp hos Husnes Røyr. Foto: POLITIET

Natt til tirsdag 12. november 2014: Politiet får melding om at to personer i finlandshetter går fra bussgarasjen på Haugland på Askøy. De kjører bort fra stedet i en svart Golf. Politiet rykker ut, men finner ingen. De konstaterer at det har vært innbrudd. 77.000 kroner fra sjåførenes vesker er borte. Noen timer senere ser politiet bilen ved Vadmyrahallen. De finner mynter like ved bilen.

Tatt i hage

— En av betjentene hadde med hund som er trent opp for å søke etter mennesker. Hunden markerte på myntene, og de startet søk. På morgenkvisten ble en mann pågrepet i en hage. Han lå gjemt under en grill. Vi antar at han var sammen med en eller to andre, men de kom seg unna, sier Rudolf Christoffersen, politiadvokat i Exit-gruppen ved Hordaland politidistrikt.

Mannen som ble tatt er 24 år gammel og fra Romania. Han har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet. Nylig ble han varetektsfengslet på ny med brev- og besøksforbud.

— Vi mener han er en del av en omreisende bande som har begått en rekke grove innbrudd. To biler er stjålet, blant annet en BMW til en halv million kroner, og verktøy og gjenstander for over en halv million er også tatt. Han er siktet for 14 grove tyverier eller forsøk på tyveri, fire tyverier og ett skadeverk, sier Christoffersen.

Innbrudd busselskap Kvinnherad. Foto: POLITIET

— Siktede må påregne streng straff dersom han blir dømt i samsvar med siktelsen. I tillegg kommer et betydelig erstatningskrav fra de fornærmede. Det kan bli på et par millioner kroner for det som er stjålet og skadeverk begått i forbindelse med tyveriene. Under innbruddene er det gjort store skader, og vi ser at denne banden knuser seg inn for å få fatt i verdigjenstander, legger han til.

40.000 i vekslepenger

Natt til 29. oktober i fjor var det innbrudd på Byggeriet i Eidfjord. Der forsvant varer og verktøy for 370.000 kroner. Også en bil ble stjålet.

Natten etter hadde Husnes Røyr uvedkommende på besøk. Herfra forsvant 22.000 kroner i kontanter og dyrt verktøy. Samme natt forsvant 40.000 kroner fra lokalene til et busselskap i Kvinnherad. Totalt fikk syv bedrifter i Kvinnherad besøk av tyver denne natten, og politiet mener altså at 24-åringen var med på dette.

— Vi har funnet DNA-treff på ham fra flere steder. Hans mobiltelefon har også vært i området. Fotavtrykk knytter ham også til flere innbrudd, sier Christoffersen.

Ruter knust under ett av innbruddene. Foto: POLITIET

Natt til 31. oktober ble en BMW til en halv million kroner stjålet fra Os. Bilen er siden kommet til rette, ifølge Christoffersen.Natt til 7. november var det et nytt innbrudd, denne gangen hos Biltema i Førde. Her fanges en mann opp av butikkens kamera. Hvorvidt dette er 24-åringen som nå sitter varetektsfengslet, er usikkert, men hans DNA er funnet i butikken etter innbruddet, ifølge Christoffersen.

Innbrudd hos Husnes Røyr. Foto: POLITIET

Innrømmer noeHan forteller at politiet nå går gjennom 30-40 innbrudd som ble begått på Vestlandet i fjor høst. De skjedde fra Førde og sør til Hardanger. Noen av innbruddene har også skjedd i Bergen og på Sotra.

— Vi ser på saker med samme modus som de vi har siktet 24-åringen for, opplyser Christoffersen.

Kathrine Liland er 24-åringens forsvarer. Hun bekrefter at mannen erkjenner deler av siktelsen.

— Han har erkjent noe, og andre forhold har han ikke tatt strilling til, sier hun.

Innbrudd i bedrift i Sunnhordland i fjor. Foto: POLITIET

Publisert: