Politimesteren snudde på et døgn

Fredag var politimesteren soleklar på at han ikke ville gå av. Ett døgn senere varslet han at han trer til side.

Publisert Publisert

GIR SEG: Inntil ilørdag var politimester Geir Gudmundsen tydelig på at han ville se fremover, og at det ikke var noe tema for ham å trekke seg. Etter at varsleren Robin Schaefer slapp sin bok om Monika-saken, varslet Gudmundsen at han trer til side. foto: Odd Mehus

  • Ørjan Torheim
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Christian Nicolaisen
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Etter en uke med voldsom kritikk og krav om at han må gå av, varslet politimester Geir Gudmundsen lørdag at han trekker seg inntil videre. Han vil være ute av stillingen frem til granskingene av Hordaland politidistrikt er avsluttet.

Trakk seg etter bokbombe

«Jeg tror dette er til beste for politidistriktet og de ansatte», sier Gudmundsen i en pressemelding fra Politidirektoratet som ble sendt ut lørdag ettermiddag.

Så sent som ett døgn tidligere ga Gudmundsen uttrykk for, internt på politihuset, at det ikke var noe tema for ham å tre av. Han var opptatt av å se fremover.

Også i et intervju med bladet Politiforum, som ble publisert fredag, var han tydelig.

På direkte spørsmål om han vurderer å trekke seg fra stillingen, svarte han nei. Det samme gjorde visepolitimester Gunnar Fløystad og politiinspektør Sidsel Isachsen.

Alle tre har fått kraftig kritikk av politivarsleren Robin Schaefer, som denne helgen lanserte sin bok om Monika-saken. Der beskriver han hvordan Gudmundsen fikk flere sjanser til å gripe inn og gjenoppta etterforskningen av åtteåringens dødsfall, uten at noe skjedde.

Les også

Politimesteren fratrer pga. Monika-saken

— Tynnslitt tillit

Etter det BT kjenner til har det vakt sterke reaksjoner internt at de tre ikke tok selvkritikk i intervjuene i Politiforum. I intervjuet får Isachsen spørsmål om hun synes at hun tok en riktig avgjørelse da hun henla Monika-saken i 2012.

— Jeg avgjorde saken i 2012 på bakgrunn av de opplysninger som etterforskningen den gang ga, svarte hun. BT har ikke lykkes med å få Isachsen i tale.

Politiets fellesforbund (PF) har de siste dagene varslet både justisminister Anders Anundsen, leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik, og politidirektør Odd Reidar Humlegård, om at PF ikke lenger har tillit til ledelsen.

— På vegne av våre medlemmer har jeg vært tydelig på at vår tillit til toppledelsen i Hordaland politidistrikt er tynnslitt, og det har jeg gitt uttrykk for både i det offentlige rom og på andre måter. Vi har selvsagt dialog med både politikere, direktorat og departement om saker som er viktige for våre medlemmer, sier PF-leder Sigve Bolstad.

Les også

Voldsom interesse for Monika-boken

Gudmundsen sier i pressemeldingen at det var han som ba om å få fratre inntil granskingsarbeidet er avsluttet. Visepolitimester John Reidar Nilsen overtar fra mandag.

— I knestående

Hårek Elvenes (H) i Stortingets justiskomité, sa fredag at han mener Hordaland politidistrikt om nødvendig må settes under administrasjon for å få ryddet opp. Han mener det var på høy tid at Gudmundsen trakk seg.

— Jeg forventer at politidirektøren holder fingeren på pulsen til Hordaland politidistrikt. De har et akutt behov for ledelsesstøtte, sier Elvenes.

PF-leder i Hordaland, Kjetil Rekdal, sier han ikke tror Gudmundsen kommer tilbake i stillingen.

Ledelsen i Hordaland politidistrikt meldte lørdag at de ikke ønsker å kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Politiet har ikke lært

  2. Frykter flere Monika-saker

  3. Varsler: - Politiet fjernet dokumenter

  4. - Varslerens sjef ble truet med «personellmessige følger»