«Rockekameratene» samles

Høyre, Venstre og Frp underskriver valgpakt.

Publisert Publisert

AMARBEIDER: Tor Woldseth, Martin Smith-Sivertsen og Erlend Horn har skrevet under på en avtale om å forsøke å samarbeide om byrådsmakt i Bergen. Foto: VEGAR VALDE

  • Pål Andreas Mæland
  • Eystein Røssum
  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Martin Smith-Sivertsen (H), Erlend Horn (V) og Tor Woldseth (Frp) kalte onsdag ettermiddag inn til pressekonferanse i Skostredet, nærmere bestemt på kafeen Roll & Rock.

De tre borgerlige partitoppene «avslørte» her at de har bestemt seg for å forhandle om et borgerlig byrådsmakt i neste periode. De har vidt forskjellige syn på hvor bybanen til Åsane skal gå, men er enige om å ikke la dette torpedere samarbeidet.

— Det er ikke slik at valget til høsten først og fremst handler om hvor Bybanen til Åsane skal gå. Vi er enige om at den saken ikke skal være definerende. Ingen av oss stiller noe ultimatum om trasevalg, sa byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

Skal snakke

Avtalen de tre har signert sier at de skal sette seg ned med «mål om å bli enige» etter høstens kommunevalg.

Dermed fortsetter de tradisjonen med slike skriftlige avtaler mellom borgerlige partier. Den første ble til etter samtaler på kafeen Dickens i 2007, og partiene ble den gang kalt "Dickens-kameratene".

Nå er det altså kafeen Roll &Rock avtalen vil bli husket for.

Smith-Sivertsen (H) har jobbet lenge for å få i stand avtalen. Opprinnelig skulle også KrF være med på den, men de trakk seg. Som motytelse for å love å snakke med hverandre, skulle byrådet droppe å levere en sak om bybanetunnel gjennom sentrum før valget.

— Problemet er at for våre tillitsvalgte kan dette forslaget til avtale oppsummeres slik: «at enten samarbeider dere med oss, eller så legger vi frem en bybanesak dere ikke liker». Avtalen inneholder altså mer pisk enn gulrot, sa Dag Inge Ulstein (KrF) til BT tidligere denne uken.

Mangler flertall

De tre avtalepartneren beklaget at KrF ikke ville være med i selskapet, men forsikret om at de er hjertelig velkomne inn på et senere tidspunkt.

Og KrF fort vise seg å bli en viktig brikke for de borgerlige partiene - selv om Tor Woldseth (Frp) påpekte at "vi tre har flertall i dag, så hvorfor skal vi ikke også ha det etter valget?" Problemet er at de tre partiene har vært langt unna flertall på meningsmålingene den siste tiden.

På BTs siste bergensmåling i april fikk Høyre, Frp og Venstre til sammen 42,4 prosents oppslutning, noe som ville gitt dem 28 mandater i bystyret. Det trengs 34 mandater for å få flertall.

På den målingen var derfor De Grønne på vippen, siden de borgerlige inkludert KrF heller ikke ville sikret seg flertall.

Fyllingsdalen først

På pressekonferansen i Skostredet påpeker de tre partitoppene at de alle går til valg på sitt primærstandpunkt når det gjelder trasevalg til Åsane.

— Men vi kommer til å ha respekt for H og Frps syn, og de vil ha respekt for vårt, sa Erlend Horn (V). Smith-Sivertsen lag også vekt på at banen til Åsane uansett kommer etter utbyggingen til Fyllingsdalen.

— Vi har derfor tid til å diskutere oss frem til en god løsning til Åsane, sa byrådslederen.

Ap: - Ingenting nytt

Aps toppkandidat Harald Schjelderup er ikke overrasket over avtalen.

— Venstre har jo lenge sagt at de først vil forhandle med H og Frp. Men det er litt rart av bybanepartiet Venstre. Frp er imot bybane, og Høyre snakker hele tiden om ulike t-baneløsninger, sier Schjelderup.

Han forstår godt at de tre inntil videre er enige om å være uenige om traseen nordover mot Åsane.

— Der spriker jo de tre partiene så voldsomt at den eneste løsningen er å legge spørsmålet på is, sier Schjelderup. Han frir samtidig åpenlyst til KrF:

— Det rocker mer av Dag Inge Ulstein og KrF, som fronter sine egne saker og ikke binder seg opp på denne måten, sier Aps førstekandidat.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Mens den ene kvinnen kysser mannen, tar den andre pengene fra minibanken

  2. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  3. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  4. For første gang sidan februar har Noreg hatt dagar heilt utan nye smittetilfelle: – Vi er framleis redde

  5. Ett nytt koronadødsfall i Norge

  6. – En gang var USA drømmelandet. I dag er det en rykende ruinhaug.