Fra gaten til Grand Prix

Drar du kjensel på henne? Gatemusikant Soluna Samay (21) er dansk GP-stjerne.

Soluna (1 of 1)_2.jpg
SolunaSamau.jpg
Soluna 5 .jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Gatemusikant Soluna Samay (21) er nå en av ti artister i Dansk Melody Grand Prix. Hun kniver om å kommer til finalen i Azerbaijan 26.mai. Lørdag kveld kl 20 skal hun i ilden med låten «Should have known better» direkte på DR1 fra Gigantum Arena i Aalborg. Sending blir også streamet live på nettet.

— Jeg er ikke så nervøs ennå, men jeg begynner å forstå hva jeg har havnet opp i her. Dette er min første opptreden på TV og det blir ca 6000 publikummere i salen og to millioner TV- seere følger med der hjemme, sier hun.

Fra gaten i Bergen

Samay har spilt i Bergen hver sommer i 16 år. Sammen med sin far utgjør hun duoen «Gee Gee & Soluna»

Da vi møtte henne sist i august 2010 hadde hun akkurat fått platekontrakt. I september 2011 ble platen «Sing out loud» sluppet og siden da har det bare gått en vei for Samay.

Les også

Se - nå er hun blitt voksen

Oppdaget på Facebook

I høst ble hun nemlig oppdaget av stjerneprodusent ene Chief-1 og Remee som tidligere har samarbeidet med artister som Robyn, Sanne Salomonsen og Ace of Base.

Stjerneduoen ble utfordet av den danske Grand Prix-komiteen til å skrive en låt og finne en av fire Wild card artister å satse på. De ble tipset om Soluna på Facebook og ringte henne opp.

— Den telefonen kom helt ut av det blå. Jeg lurte på hvordan de visste at jeg eksisterte. Det var bare helt fantastisk, sier Soluna.

Se hvordan de fant henne på denne videoen fra DR1.

— Da jeg fikk høre låten de ville jeg skulle synge ble jeg overbevist om at dette var rett for meg. Jeg likte låten. Det lignet på en låt jeg kunne ha laget selv . Det var som om den handlet om mitt liv. Det var noe jeg kunne stå inne for, forteller hun engasjert.

Soluna studerer for tiden musikkvitenskap ved Universitetet i København .

Hva er drømmen din akkurat nå?

— Det ville være fantastisk å vinne og reise til Aserbadjan . Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, men jeg ønsker jo å vinne. Jeg synes jo dette er fantastisk å være med på. Dette gir meg uansett muligheter for fremtiden.

Foreldre følger med i Guatemala

- Hva synes din far om dette?

— Han er er veldig glad på mine vegne , men prøver å forberede meg på det som kan skje. Mine foreldre har alltid hatt tro på meg og musikken. De kommer til å følge sendingen på nettet fra Guatemala hvorde bor om vinteren. Forhåpentligvis kan de stemme derfra også, sier hun.

- Kommer du tilbake til Bergen for å spille i sommer?

— Ja det satser jeg på å gjøre. I alle fall i to uker. Jeg føler det jo som om Bergen er min andre hjemby.

- Kommer du til å forsette med å spille på gaten dersom du «slår igjennom» i Danmark?

— Ja, jeg har spilt der så mange år at der kan jeg alltid gå tilbake. Til og med Bruce Springsteen spiller på gaten for å overraske sitt publikum. Dersom jeg blir kjent varer det bare noen år likevel. Jeg vil alltid vende tilbake til gaten for å spille.

Du kan se Soluna live på nettet lørdag kl 20 her.

Publisert: