Svein Erik Røskeland, seniorrådgiver på fagopplæringskontoret i Hordaland fylkeskommune, kan bekrefte at bare én av elevene som tok VG3 i bilfag i 2011 besto fagprøven.

Han sier at fylkeskommunen har prøvd å undersøke hva som gikk galt.

— Vi er usikre på bakgrunnen for det som skjedde den gangen, og har ikke hatt tid og ressurser til å gå i dybden på saken. Men selvsagt skulle ting vært bedre. Ingen liker det resultatet vi fikk, sier Røskeland.

Han bekrefter også at det gikk 14 måneder før Thornquist fikk tilbud om å ta opp igjen fagprøven.

— Det er for lang tid. Vanligvis bør man få ny prøve innen en måned. Det er mulig at noe av grunnen i dette tilfellet var at skolen ikke har vært helt klar over ansvaret de har for å melde opp elever til andregangsprøve. Det beklager jeg på det sterkeste, sier Røskeland.

- For teoretisk

Hordaland fylkeskommune tilbyr i år tredjeår som erstatning for læretid til elever på elektrikerfaget, bilfag, motormannsfaget og industrimekanikerfaget.

— Vi er alt annet enn glade i å gjøre dette, og vi prøver å unngå det. Men ungdommene har rett på et tilbud, og vi skal ikke ta den fra dem, sier Røskeland.

Han mener at selv om skolene forsøker å lage et bra opplegg, er det vanskelig å erstatte læretid med mer skole.

— Det blir helt annerledes. Elevene gjør gjerne fysisk arbeid, men det blir gjort i en teoretisk setting, sier Røskeland.

- En nødløsning

Assisterende rektor Erik Strøm på Sotra videregående skole mener årsaken til at mange strøk i deres VG3-klasse for bilfag var sammensatt.

— De fleste som ikke har fått læreplass, og må ta VG3 i stedet har faglige problemer, og mange er nok umotiverte. I tillegg er VG3 en nødløsning som erstatning for læretid. Det er et tilbud med mindre opplæring, sier han.

Strøm understreker at han ikke kjenner Thornquists sak, og kun uttaler seg på generell basis.

— Vi har gitt et så godt tilbud som mulig. Jeg vet lærerne har vært samvittighetsfulle, og gjort sitt beste, sier Strøm.

Han kjenner ikke til at Thornquist skal ha måttet vente 14 måneder på andregangs fagprøve.

— Det tør jeg ikke uttale meg om, men hvis vi har gjort en feil, beklager jeg selvsagt dette.