– Korona var det siste Hurtigruten trengte nå

– De prøvde å få det i gang igjen og gikk skikkelig på trynet. Det er en alvorlig merkevarekrise for Hurtigruten, sier professor Lars Olsen i markedsføring ved Handelshøyskolen BI.

Publisert Publisert

Fire utenlandske besetningsmedlemmer fra Hurtigruten-skipet Roald Amundsen er innlagt på sykehus i Tromsø med påvist koronasmitte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

 • NTB

Han har 15 års erfaring med merkevarespørsmål innen blant annet reiseliv. Olsen mener dette var det siste Hurtigruten trengte i en allerede krevende situasjon.

– Det er trygt å si at dette er en dårlig sak for selskapet. Det virker som de ikke har planlagt godt nok for et slikt scenario, sier Olsen til Aftenposten.

26. juni startet Hurtigruten opp igjen med sine «ekspedisjonscruise», da MS Fritjof Nansen dro på et 15 dager langt cruise fra Tyskland til de norske fjordene.

Dette skal ifølge USA Today ha vært verdens første internasjonale cruise etter at koronapandemien hadde sendt alle verdens cruiseskip i havn.

Gått på ny smell

Markedsføringsprofessoren understreker at det er umulig å si helt sikkert hvordan dette vil påvirke Hurtigruten fremover. Men det er ingen tvil om at hele situasjonen for cruisenæringen globalt har gått på nok en smell.

– Den internasjonal turistnæringen har kanskje fått øynene opp for at cruise ikke er helt risikofritt. Hvis konsekvensene av et ferieopphold til sjøs blir for store, er det nok flere som tenker seg om før de tar turen, sier Lars Olsen.

Hele besetningen på MS Roald Amundsen nå testet, og flesteparten av de smittede er isolert på skipet.

Nesten 400 i karantene

– 36 ansatte på Hurtigruten er koronasmittet, mens nærmere 400 passasjerer er satt i karantene. – Vi er veldig lei oss, sier direktør Daniel Skjeldam.

Tallet på smittede steg med 32 personer lørdag etter at det fredag ble påvist covid-19 hos fire besetningsmedlemmer på ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen. Skipet ligger nå til kai i Tromsø.

Prøvesvarene fra samtlige ansatte er klare. 33 av de smittede har filippinsk bakgrunn, mens de to andre er fra Norge og Tyskland. Nasjonaliteten på den siste smittede er ikke kjent. De fleste av dem har ikke symptomer.

Fire innlagt

I tillegg fikk én passasjer påvist smitte onsdag etter en tur på skipet i forrige uke. Fire av de ansatte ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø fredag.

Alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, er satt i karantene. Av disse er rundt 40 fortsatt i Tromsø. De fleste passasjerene fikk imidlertid beskjed om at de kunne dra hjem, trass i at det var oppdaget smitte om bord på skipet. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.

Publisert

Koronaviruset

 1. LOKALT

  Kompisgjengen hadde eigentleg planlagt ein roleg bytur. Så fekk dei greie på skjenkjestoppen.

 2. LOKALT

  Apoteket i Bergen selde 8000 munn­bind på éin dag. – Nesten alle kjøper med seg ein pose.

 3. ØKONOMI

  Konkurransetilsynet følger med på munnbindprisene – vil ikke sette pristak

 4. LOKALT

  – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.

 5. LOKALT

  Her får koronasjuke hjelp til å kome tilbake til kvardagen

 6. LOKALT

  12 nye smittetilfeller i Bergen på én uke. Spores blant annet til fester i Oslo.

BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen

 2. Jente (3) døde etter å ha falt i sjøen

 3. Ingebrigtsen skryter av sup­porterne, trykket og tradisjonen

 4. Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

 5. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

 6. Kollisjon mellom el-sparkesykkel og bil, kvinne lettare skadd

 1. Koronaviruset
 2. Cruiseskip
 3. Hurtigruten