– Jeg føler meg som det største offeret i denne saken

Kvinnen i 20-årene nekter for at hun satte på en plate med mat og sovnet før storbrannen på Torget. Forsvareren mener andre kan ha stått bak. Blant annet ble en bensinkanne funnet i nærheten.

Publisert Publisert

STORBRANN: 70 personer ble evakuert fra huset som brant og nærliggende eiendommer. Foto: POLITIET

KJØKKENET: Kjøkkenkroken sett mot seksjonen med komfyren. Den svarte pilen viser til komfyren. Foto: POLITIET

STORE SKADER: Torget 1B etter brannen, sett fra taket på Nedre Korskirkeallmenningen 4. Foto: POLITIET

KJØKKENET: Kjøkkenkroken sett mot seksjonen med komfyren. Foto: POLITIET

KOMFYREN: Komfyren med de to stekepannene etter at brannedfallet var fjernet. Foto: POLITIET

  1. Leserne mener

Natt til tirsdag 26. mai i 2015 brøt det ut en storbrann ved Torget. Syv personer måtte sjekkes av lege, to av dem ble innlagt på Haukeland universitetssykehus, deriblant den tiltalte kvinnen som selv ble påført livstruende røyk- og brannskader.

63 personer ble evakuert fra området i forbindelse med brannen. Både beboere i huset og nabohusene løp rundt, hamret på dørene og sørget for å vekke folk.

Les også

Politiet: Slik startet storbrannen på Torget i Bergen

EVAKUERT: Natt til 26. mai 2015 ble rundt 70 mennesker evakuert etter storbrannen på Torget. Nå er en kvinne tiltalt for å ha startet brannen. Foto: BJØRN OTTO AARHEIM

«Flere personer kunne ha omkommet»

I september i fjor ble en kvinne i 20-årene tiltalt for å ha startet brannen. Politi og statsadvokat mener at kvinnen var beruset, satte en stekepanne med mat på komfyren og slo på kokeplaten på full styrke. Deretter skal hun ha sovnet i kollektivet som hun delte med tre andre damer.

Statsadvokaten mener hun var uaktsom da hun skal ha sovnet fra kokeplaten. Andre mennesker kunne lett ha omkommet, ifølge tiltalen.

STEKEPANNE: Politi og statsadvokat mener at kvinnen var beruset, satte en stekepanne med mat på komfyren og slo på kokeplaten på full styrke. Foto: POLITIET

Mandag morgen startet rettssaken. Kvinnen i 20-årene erkjenner ikke straffskyld.

– Jeg vet at jeg er den eneste som hadde høy promille, men det er på ingen måte grunn til å dømme meg. Jeg føler meg på mange måter som det største offeret i denne saken her, sa kvinnen i retten mandag.

STORBRANN: Natt til 26. mai 2015 brøt det ut storbrann på Torget i Bergen. Nå er en kvinne tiltalt. Foto: PER LINDBERG

Ble kjørt hjem av politiet

Da hun ankom Haukeland hadde hun er promille på 3. Hun husket i begynnelsen lite fra brannen og har hele tiden erkjent at hun var godt beruset.

Hun ble også kjørt hjem av politiet da hun møtte dem på Deli de Luca.

– Vi oppfattet henne som svært beruset, fortalte en politikvinne som vitnet i retten.

Tiltalte husket lite rett etter brannen. Nå forklarer hun at hun aldri var inne på den delen av kjøkkenet der komfyren var etter at hun kom hjem fra byen, og at hun aldri laget seg mat den natten.

Om hun kjøpte mat på kiosken i byen husker hun ikke. Men hun kan ha gått på kjøkkenet for å hente seg et glass vann.

– Jeg har slitt veldig mye med hukommelsestap i tiden rundt brannen. Men hukommelsen har etter hvert kommet tilbake. Jeg var aldri på den siden av kjøkkenet der brannen startet. Jeg på ingen måte ha forårsaket denne brannen, sa hun.

INNEKLEMT: Huset som brant lå mellom Torget og Nedre Korskirkeallmenningen. Foto: PER LINDBERG

– Mangelfull etterforskning

I tiltalen åpnes det for at det kan bli lagt ned påstand om at kvinnen må erstatte det tapet som fulgte etter brannen. Så langt beløper skadene seg til 6.832.890 kroner.

Forsvarer Linda Ellefsen Eide mener at saken aldri skulle ha kommet opp for retten.

– Dette er en sak som kan ødelegge livet henne. Du kan selv tenke deg å starte med 6,8 millioner i gjeld. Saken viser også hvor enkelt politiet i Bergen tenker. Etterforskningen er mangelfull, mener Eide.

Hun mener at politiet har gjort lite for å undersøke andre mulige gjerningspersoner. Blant annet sto også en annen komfyr på i en annen etasje i huset da brannvesenet kom.

Fant bensinkanne

Det er også funnet en bensinkanne på taket i nærheten av huset som brant.

– De har heller ikke avhørt husverten, om det er nøkler på avveie. Og de har ikke tatt seg bryet med å avhøre tiltalte etter at hun fikk tilbake hukommelsen, sier Eide.

Hun mener brannen kan ha startet et annet sted i huset.

– Politiet burde ikke utsette en så ung jente for en slik behandling. Hun fikk omfattende brannskader og har hatt det svært vanskelig etter denne brannen. Når hun sier at hun er det største offeret i denne saken, er det et uttrykk for den store belastningen, sier Eide.

Les også

Brannvesenet: – Natt til lørdag og natt til søndag mellom 03 og 04. Da er det mange som setter pizzaen i ovnen og sovner fra den.

AKTOR: Aktor Vibeke Nistad Dieseth påpekte at komfyrbranner er den største brannårsaken i Norge. Det er allmennpreventive hensyn som gjør det viktig følge opp disse sakene, sier hun. Foto: Marita Aarekol

Måtte hoppe ned på taket

En rekke vitner som ble reddet ut fra brannen og rammet av brannen skal vitne i rettssaken. Mange av dem forklarte seg om dramatiske minutter. To kvinner som bodde i samme leilighet som tiltalte prøvde febrilsk å åpne ytterdøren. De måtte hoppe ned på et tak for å redde seg fra flammene.

– Det begynte å komme mer og mer røyk ned på det taket der vi sto. På et tidspunkt var jeg sikker på at dette var slutten, sa en 24 år gammel kvinne.

Sammen med venninnen ble hun hentet av røykdykkere på taket. Tiltalte var bevisstløs inne på soverommet da røykdykkerne slo seg inn til henne.

Sendt til sykehus

Da det ble lettere å se inne i leiligheten gikk de mot soverommet og fant kvinnen som nå er tiltalt. Hun ble straks brakt til sykehuset.

En sakkyndig fra Bergen brannvesen følger også hele rettssaken. Tirsdag legger aktor opp til befaring på brannstedet.

– Det er ingen tvil om at saken er en stor belastning for tiltalte. Dette var ingen altså ingen villet handling fra henne. Komfyrbranner er en av den største brannårsaken i Norge. Det er allmennpreventive hensyn som gjør det viktig å irettegå disse sakene, sa Dieseth da hun innledet rettssaken mandag.

Publisert