Han har noe han vil si deg

Miljøarkitekt Inge Fornes er oppgitt over alle tonn med god mat som går rett i bosset verden over. Da er det ikke annet å gjøre enn å fylle stresskofferten med skalker og gi folket litt brød og sirkus.

  • Andrea Strømmen (foto)
  • Elisabeth Langeland Matre
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Miljøarkitekten og kunstneren er lei av at enorme mengder med god mat går rett i bosset verden over. Det viser han ved å servere folket kryptiske brødstunt i sentrum med jevne mellomrom. Med tekster som «Du bruker opp tiden din», «Noen burde skamme seg», «Ikke lek med maten» og «Dette gjelder ikke oss» prøver han å få folk til å stoppe opp og tenke litt. Kanskje prate sammen.

— Jeg fôrer egentlig tre ting på en gang. Mennesker, fugler og byen.

Denne dagen er undergrunnen ved Bystasjonen arena for brødstuntet. Eller brødtaggingen, som Fornes selv kaller det. Taggingen er imidlertid kortvarig, det sørger fuglene for.

— Fuglene er mitt viskelær.

MØRK OG MYSTISK: Fornes liker å gjøre litt hemmelige stunts som får folk til å stoppe opp.

Ikke kjøpt brød på to år

Gjenbruk og avfallsreduksjon står høyt på agendaen hos bergenseren, som for tiden har kontorplass ved Bergen Kaffebrenneri på Møhlenpris og utarbeider konseptet "Komigjen". Fokus på matkasting er en av flere ting Fornes jobber med.

Han har blant annet installert en lampe i taket på kontoret, laget av en gammel springfjærmadrass, og jobber med utforming av utearealet ved kaffebrenneriet. En badestamp for alle er allerede på plass. Hvorvidt det blir brødstunts der også, vil tiden vise.

— Det er så mye som defineres som boss i dag som egentlig ikke er boss. Det er på tide å gi litt beskjed.

41-åringen forteller at «Brød og sirkus»-prosjektet begynte med at ungene hans på 3 og 6 år gikk og spiste skalkerester fra brødkuttemaskinen i dagligvareforretningen.

— Jeg begynte å tenke over hvor mye brød som faktisk går rett i bosset bare der. Og det er jo helt ferskt brød. Det er latterlig. Jeg pleier å ta det med meg, og har omtrent ikke kjøpt brød på to år, sier Fornes engasjert.

Helt uproblematisk er det imidlertid ikke.

— Det blir ofte litt trøblete når jeg går gjennom kassen med oppkuttet brød som jeg har funnet i bosset. Det er jo ikke meg det er noe galt med, men dem som har kastet det.

E-en falt i smak

Etter hvert som teksten på asfalten begynner å ta form, blir forbipasserende mer og mer nysgjerrig. Men mest på norsk vis; skeptisk titting i forbifarten. Enkelte stopper opp, noen tar bilde med mobilen.

— Nei, Odin, du må ikke spise E-en!

Hunden Odin er på sin daglige lufterunde med turkamerat Gerd Guldberg. Skive med leverpostei har han fått til frokost allerede, men forsyner seg likevel av budskapet til Inge Fornes. Det liker kunstneren godt.

BUDSKAPET FALT I SMAK: Odin forsyner seg litt av bokstavene i forbifarten, noe Fornes synes er helt greit.

— Det er det som er meningen, at prosjektet skal leve sitt eget liv, sier han.

Gerd Guldberg liker på sin side at noen fokuserer på overforbruk.

— Jeg kaster aldri brød. Har jeg noe til overs, deler jeg det opp og gir til fuglene. Jeg kaster generelt veldig lite mat, forteller hun.

- No ble eg sulten

En bøling syvendeklassinger fra Kronstad skole på bytur stopper opp.

— Ka driver du med?

— Hva betyr det der? At vi ikke skal kaste mat?

— Er det et kunstverk?

Fornes forklarer at han jobber med mat som folk har kastet i bosset. Et par av jentene forsyner seg med hver sin skive. Andre får lov å bidra til å skrive ferdig setningen. Alle er fornøyde.

Når Fornes har skrevet ned skalkebudskapet sitt, er jobben hans gjort. Ved Bystasjonen er byens duer i ferd med å ta seg av siste del av prosjektet. De spiser brød til den store gullmedalje, og snart er "Dette gjelder ikke oss" historie.

ELLER? - Jeg vil ikke fortelle så mye om hva jeg legger i dette. Folk får tenke selv, det er litt av meningen, sier Inge Fornes.
EFFEKTIVE VISKELÆR: Når menneskene har fått sin åndelige føde, er fuglene klar til å innta budskapet på sin måte.
ALLTID SPENT: Miljøarkitekt Inge Fornes går nye veier for å få oss til å tenke gjennom overforbruket. Innimellom tar han seg en tur til byen for å brødtagge litt, og folk reagerer veldig ulikt.
Publisert
BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg

  2. Varsler store mengder regn. Flom- og jord­skred­fare fra torsdag.

  3. Askøy i sorg: – Det er store familier, mange venner og mange berørte

  4. 1144 nye smittede

  5. Dette er de savnede

  6. – Målet er å unngå at dei sakna i verste fall hamnar ut i fjorden