— Det fantes ikke plass i noen fengsler, og jeg sjekket ganske mange. Da hadde jeg ikke annet valg enn å løslate. Han hadde sittet i politiarresten siden lørdag ettermiddag, sier politiadvokat Duc van Nguyen i Bergen.

"Dårlig periode"

I helgen ble 45-åringen tatt for et sykkeltyveri og et innbrudd i en bod i Parkveien. Han nekter straffskyld for disse to forholdene, men har samtidig innrømmet en rekke tyverier. Tirsdag denne uken møtte han i retten, og politiet krevde fire uker i varetekt. Det mente retten er helt på sin plass, og viser blant annet til at 45-åringen i desember slapp ut fra sin ellevte dom.

Likevel: I går, to dager etter fengslingsmøtet, kunne 45-åringen gå ut på gaten igjen. Den eneste formen for oppfølging, er at han må melde seg daglig for politiet i en periode.

— Dessverre er dette sånn som skjer på grunn av varetektssituasjonen. Her bruker vi store ressurser på å pågripe noen og få dem fremstilt for retten. Så må vi løslate dem, ofte med stor risiko for at de gjør ny kriminalitet, sier påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt.

— Men vel så ofte er det slik at vi lar være å gå til retten med pågrepne, fordi vi likevel vet at det ikke er fengselsplasser å oppdrive.

- Rett på gaten

45-åringens advokat, Ove Johnsgaard, er glad for at klienten kom seg ut av glattcellen i politiarresten, der han satt på femte døgnet. Men heller ikke forsvareren synes nødvendigvis det er gunstig med slike løslatelser.

— Et opphold i fengsel kan være et bidrag til å komme til hektene igjen, gjennom å få litt orden og rutiner i hverdagen. Og de kommer seg bort fra miljøet de vanligvis oppholder seg i, sier Johnsgaard.

Politiadvokaten som i løpet av to dager både fengslet og løslot 45-åringen, Duc van Nguyen, sier dette:

— Nå gjenstår det å se, da, om han overholder meldeplikten og om han eventuelt begår nye, straffbare forhold. Hvis vi må "hanke ham inn" igjen, er jo det åpenbart dobbeltarbeid, og en veldig fordyrende måte å drive kriminalitetsbekjempelse på.