Drapsmannen fikk 21 års forvaring

Steven Dan Danielsen (24) nådde ikke frem med anke etter drapet på bergenskvinnen Anja Weløy Aarseth.

Publisert Publisert

PÅGREPET: En uke etter drapet ble Steven Dan Danielsen (med solbriller på hodet) pågrepet i Ålesund. Han tilsto samme natt i avhør. Danielsen er dømt til 21 års forvaring. Foto: Leserbilde

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Audun Hageskal
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Anken til Steven Dan Danielsen (24) er i Frostating lagmannsrett forkastet. Dermed er Danielsen dømt til 21 års forvaring for å ha voldtatt og drept studenten Anja Weløy Aarseth (21) Bergen på Aksla i august i fjor. Aarseth var fra Bergen, og studerte i Ålesund.

Lagmannsretten karakteriserer drapet som et rovmord begått «under særdeles skjerpende omstendigheter», og at en kortere fengselsstraff ikke er tilstrekkelig. Hensynet til samfunnet gjør at lovens strengeste straff er nødvendig, ifølge dommerne.

I mars i år dømte Sunnmøre tingrett Danielsen til 21 års forvaring, lovens strengeste straff. 24-åringen har erkjent drap og voldtekt, men mente straffen var for høy. Anken gjelder bare selve straffeutmålingen.

«De svært alvorlige straffbare handlinger tiltalte har begått, hans betydelige personlige utfordringer hva gjelder psykisk helse og rus, og ikke minst de sakkyndiges klare uttalelser hva gjelder faren for nye alvorlige straffbare handlinger, gjør at lagmannsretten ikke er i tvil om at hensynet til samfunnsvernet tilsier at tiltalte dømmes til forvaring», står det i dommen.

Forklarte seg likevel ikke

I den én dag lange ankesaken denne uken, hadde Danielsen varslet at han kom til å forklare seg for første gang i retten. Da han hadde sjansen, nektet han likevel å gjøre det.

Les også

Han vil fortelle om drapet på Anja

Les også

Anjas drapsmann nektet å forklare seg

Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, mener det kan ha slått negativt ut for Danielsen at han valgte ikke å forklare seg i ankesaken.

— Det ble bebudet sterkt på forhånd at han skulle forklare seg, og at han viste anger og sympati overfor de etterlatte. Når han da velger å ikke forklare seg, så har nok det hatt betydning. Men det er en rettighet han har, sier Nordheim.

Dommen var i samsvar med hennes påstand.

— Vilkårene for forvaring var åpenbart til stede. Tiltalte har ikke vist særlig endringspotensial, det er fare for gjentakelse av nye alvorlige straffbare forhold. En vanlig fengselsstraff vil ikke være tilstrekkelig til å verne samfunnet. Det er sider ved hans personlighet som er med på å begrunne at forvaring er en riktig straff, sier statsadvokaten.

Kan bli anket til Høyesterett

Forsvarer for Danielsen, Per Hermann Thori-Aamot, sier til BT at han foreløpig kun har hatt kort kontakt med sin klient etter at avgjørelsen falt.

— Vi har ikke hatt noen lengre diskusjon eller samtale om hans reaksjoner som følge av avgjørelsen ennå, sier advokaten.

Han utelukker ikke at saken blir anket til Høyesterett.

— Det er en praktisk mulighet for at det blir gjort. Men det er opp til min klient, og vi vil ha en samtale og ta en bestemmelse kommende uke, sier Thori-Aamot.

24-åringen valgte selv å ikke forklare seg under ankesaken. Ifølge advokaten hadde det i forkant vært avtalt at Danielsen skulle forklare seg, men at det oppstod komplikasjoner under selve saken.

— Da det kom til stykket, ble det for vanskelig for han. Dette var delvis på grunn av at pårørende til avdøde var til stede, forteller advokaten.

- Farlig

De psykiatrisk sakkyndige har ment at Danielsen er farlig, og at han vil være det i mange år fremover. Minstetiden for forvaringen ble satt til 10 år. Forvaring kan siden utvides med inntil fem år av gangen så lenge rettssystemet mener det er uforsvarlig å slippe en forvaringsdømt løs.

Rettspsykiaterne hadde ikke endret mening til tirsdag, da ankesaken gikk i Ålesund tinghus.

— Det at han ikke vil avgi forklaring i retten i dag, samtidig som han hevder å ha tenkt mye på offerets familie, fremstår motstridende for meg som sakkyndig. Han har vist positive trekk, ja, men det er ingen markant endring, slik jeg ser det, sa den ene av de to sakkyndige, Michael Setsaas.

Tatt etter en uke

Anja Weløy Aarseth ble drept da hun var på joggetur på Aksla, byfjellet midt i Ålesund sentrum. Hun ble meldt savnet torsdag 29. august, etter at hun ikke hadde kommet hjem fra turen kvelden før.

En uke senere ble Danielsen pågrepet utenfor Ålesund sentrum, etter at hans DNA ble funnet på åstedet. Danielsen bodde i lien opp mot fjellet.

Han tilsto drapet i avhør samme natt som han ble pågrepet.

Steven Dan Danielsen er tidligere dømt to ganger, for trusler og vold. Han er fra en liten bygd i Romsdal, men bodde i flere år i Ålesund. Etter drapet skiftet han navn fra Steven til Paco.

Publisert
BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. FHI: Slipp ungdom inn på bussen først

  2. Ble klappet inn i garderoben: – Det gnistrer i spillerne

  3. Østlandsfylke angriper fergefri E39: – Det er uhørt

  4. Varmerekordar og tropedag

  5. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  6. Sy munnbind selv? Slik blir myndighetenes anbefalinger.